Slovenija

"Maribor, 30. junija (STA) - Skupina za istospolno usmerjene mlade Lingsium je imela danes v okviru akcije strpnosti "Lezbijke in geji želimo lep dan" na Grajskem trgu v Mariboru postavljeni dve stojnici, ki ju je okoli 13. ure napadla manjša skupina desetih, dvajsetih oboroženih mladeničev. Napadalci so grozili z noži, prevrnili stojnici, predstavnike Lingsiuma pa pošiljali "nazaj med svoje štiri zidove", je za STA povedala predstavnica skupine Lingsium Maja Pan.

Na policijski upravi Maribor so za STA uradno potrdili, da so na Grajskem trgu danes obravnavali eno kršitev, na dokument iz policijske postaje, ki je incident obravnavala, pa z ostalimi informacijami o incidentu zaenkrat še čakajo.
Kot je pojasnila Panova, se mimoidoči "ob odprtem napadu" večinoma niso odzvali, z izjemo enega, ki si je tudi zabeležil registrske številke vozil napadalcev. Napadalce je sicer označila kot domnevne "huligane, navijače Viol, obritoglavce, skratka ekstremiste".
Kot je pojasnila Panova, je namen akcije opozoriti na obstoj sekcije
Lingsium, ki znotraj Mladinskega kulturnega centra v Mariboru deluje že nekaj let. Predstavniki Lingsiuma na stojnicah razdeljujejo informativni material in simbolična darila ter mimoidoče seznanjajo z obstojem in dejavnostmi istospolno usmerjene populacije v Mariboru.
"S tem dejanjem smo očitno dobili dokaz, v kakšni državi živimo. Da ne gre samo za problem diskriminatorne zakonodaje, socialnega varstva in podobno, ampak tudi celotne socialne strukture. Skratka, javni prostor ni demokratičen in nas ne sprejema kot enakovredne državljane, ki imajo pravico uveljavljati svoje zahteve tudi na javnem mestu," je v pogovoru za STA še poudarila predstavnica Lingsiuma.
Kmalu po napadu so predstavniki Lingsiuma na Grajskem trgu razprostrli mavrično zastavo in ponovno postavili stojnico, ki so jo napadalci podrli.
"Niti približno ne nameravamo nazaj med štiri zidove. Slovenija je naša država, v kateri bi radi živeli enakovredno vsem drugim državljanom. Zato bomo z akcijo nadaljevali," je še zatrdila Panova."

IZJAVA OB NAPADU V MARIBORU

Kot predsednik DIH – Društva za integracijo homoseksualnosti ostro obsojam brutalni napad oboroženih nestrpnežev na Akcijo strpnosti »Lezbijke in geji vam želimo lep dan«, v okviru katere so prostovoljke in prostovoljci na grajskem trgu v Mariboru javnosti predstavljali življenje, delo in vrednote lezbične, gejevske, transseksualne in biseksualne skupnosti pri nas.
Gre za ekstremno dejanje trenda naraščanja nestrpnosti, na katerega gejevske, lezbične biseksualne in transseksualne nevladne organizacije še posebej intenzivno opozarjamo v zadnjih dveh letih. Prepričan sem, da imajo takšna in podobna dejanja, legitimacijo v vrhu slovenske politike, ki s strategijo sprenevedanja, molka, ignoriranja, pometanja pod preprogo in neukrepanja, tudi ob najbolj evidentnih primerih sovražnega govora in nestrpnosti v parlamentu, napaja vzdujše sprejemljivosti sovražnih, diskriminatornih in nasilniških praks do vseh različnih, manjšin in marginaliziranih skupin.
Pozivamo pristojne v družbi in državi, naj nemudoma raziščejo ozadja in vzroke današnjega napada, kakor tudi vzroke za naraščajočo stopnjo nasilja do vseh oblik drugačnosti, ki smo jim priča v zadnjem času. Dodatno pozivamo vse pristojne in vse ljudi dobre volje naj sprožijo vse potrebne mehanizme, da se bo ta zaskrbljujoči trend nestrpnosti, ki se že sprevrača v nasilje, ustavil.
Pri DIHu smo, takoj ko smo izvedeli za incident v Mariboru, o tem obvestili policijo in varnostno službo, ki bosta ustrezno novim razmeram poostrili varnostne ukrepe in stopnjo pripravljenosti ob jutrišnji paradi ponosa v Ljubljani.
Zdaj še s posebno gorečnostjo vabimo vse, ki nasprotujete družbi nasilja in diskriminacije, da se jutrišnje parade udeležite in podprete idejo sobivanja v miru, sprejemanju, strpnosti, spoštovanju in ljubezni. Da podprete državo enakih pravic in enakih možnosti za vse.


Mitja Blažič
Predsednik DIH – Društva za integracijo homoseksualnosti