Hrvatska

U 14 SATI je započela ovogodišnja Parada ponosa LGBTIQ (lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer) osoba kroz središte metropole. Tema ovogodišnje parade je sloboda seksualnog izražavanja te različitost i bogatstvo seksualnih i tjelesnih praksi pod sloganom „Hrvatska to može progutati“.

Ni ova parada nije prošla bez incidenata. Kako doznajemo iz PU zagrebačke, u Gajevoj su uhićena trojica muškaraca, pripadnici "anti-gay" prosvjeda Mladeži HČSP-a, koji su fizički napali osobe koje su se kretale u povorci. Zasad nema informacija o ozlijeđenima.


Sudionici Zagreb Pridea tjednima su upozoravali na mogućnost napada te tražili zabranu protuskupa HČSP-a koji otvoreno propagira mržnju protiv njih.

"Apeliramo na ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka i Policijsku upravu zagrebačku kao i policijske djelatnike zadužene za osiguranje da se drže svih zakona Republike Hrvatske, što prošle godine, kao što je poznato, nije bio slučaj. To se posebno odnosi na postupanje po Zakonu o suzbijanju diskriminacije koji u čl. 1. strogo zabranjuje diskriminaciju po spolnoj orijentaciji, rodnom izražavanju i rodnom identitetu", pisalo je u jučerašnjem priopćenju Zagreb Pridea.Policija je tu zbog vas!

Usprkos činjenici da u koloni Zagreb Pridea sudjeluju pojedinci koji nikoga ne napadaju, već samo javno pozivaju na ljubav bez obzira na spolnu orijentaciju i identitet, broj policajaca koji ih čuva gotovo je ekvivalentan broju sudionika koji su više nego dovoljno rekli jednim od brojnih živopisnih transparenata - "Policija je tu zbog vas". Anti-gay prosvjedu Mladeži HČSP-a odgovorili su transparentom s Thompsonovim stihom: "Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima"

Osim ovoga, zasad nemamo informacije o nekim drugim sukobima. Susret kolone LGBTIQ-a i anti-gay prosvjednika na Trgu bana Jelačića prošao je uz međusobno zviždanje, ali bez drugih incidenata.

Sudionici Zagreb Pridea nakon šetnje po gradu došli su na  Zrinjevac gdje se održava središnji skup i zabavni program. Nazočnima su pročitana pisma podrške od predsjednika republike Ive Josipovića i potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca. Skup su pozdravile saborske zastupnice SDP-a Mirela Holy, Karolina Leaković i Sonja Simunović.

 

Podržao ih i Rade Šerbedžija

Vesela i šarena povorka okupila se na Trgu žrtava fašizma te Ulicom Račkoga, Trgom hrvatskih velikana, Jurišićevom, Trgom bana Jelačića, Gajevom te Teslinom ulicom stigla do Zrinjevca gdje se nastavlja njihov program - javni skup, koncert Qlape i Marine Perazić te Drag King Show. U paradi sudjeluje 500-ak osoba. Podršku im je došao pružiti i glumac Rade Šerbedžija koji je rekao da je odvijek podržavao pravo ljudi da se vole kako žele.

"Izloženi smo podsmijehu, omalovažavanju i nasilju"

"Muško-muški zagrljaj i poljubac dopušteni su na travnjaku nogometnog igrališta i na tribinama, prilikom proslave pobjede. Kada privrženost iskažu dva gej muškarca, svoj život izlažu pogibelji. Kada se na plaži skupina mladića i djevojaka sunčaju, igraju picigin, mažu jedni drugima zaštitnu kremu nitko u tome ne vidi ništa posebno doli mladenačke igre i zavođenja. Kada grupa žena na kupalištu slobodno izražava svoje lezbijstvo, izložena je seksističkim , muško-šovinističkim nasrtajima i riziku seksualnog napastovanja, a katkad i silovanja. Kada transrodna ili transeksualna osoba policajcu ili nekoj službenoj osobi na šalteru mora pokazati svoju osobnu iskaznicu na kojoj su prisiljene imati svoj državnim propisima jedini dopušteni urođeni identitet, najčešća reakcija je podsmijeh, omalovažavanje, a nerijetko i gađenje. Te osobe društvo prisiljava i gura na svoje rubove. Zagreb Pride štiti i uvijek će štititi svaki poljubac", piše u proglasu ovogodišnjeg Zagreb Pridea.

Mladež HČSP-a: Gay-parada je kruna nemorala

Mladež HČSP-a je također u 14 sati, ali na Trgu bana Jelačića, započela sa svojim tradicionalnim "anti-gay" prosvjedom koji organiziraju jer im je "neprihvatljivo promoviranje takva načina života, ismijavanja obitelji, braka, tradicije i vjere".

"Gay-parada je kruna tog nemorala koji negira i ismijava sve moralne vrijednosti našeg društva. Povijest nam je pokazala da se društvo, kad dosegne određenu razinu nemoralnosti, potpuno raspadne, rekao je, dodavši kako oni neće dopustiti da takve parade odvedu hrvatsko društvo u propast", rekao je predsjednik Mladeži te stranke Frano Čirko.