Hrvatska

Gay parada suočena s prosvjedima i policijskim ograničenjima

Smisao zagrebačke “Povorke ponosa” je postići vidljivost seksualnih manjina i upozoriti na njihov diskriminirani položaj u društvu, no LGBTIQ aktivisti koji će danas marširati ulicama metropole smatraju kako ih je Grad Zagreb u suradnji s policijom pokušao sabotirati u tom naumu.


- Prvi put nam nije dopušteno da zaustavimo promet, nego smo prisiljeni hodati nogostupima, a sve s ciljem da se umanji naša vidljivost. Jednako tako žele nas provesti Trgom bana Jelačića iza kioska što je nedvojbeni pokušaj opstrukcije našeg prava da se približimo ljudima - rekao nam je Marko Jurčić iz Organizacijskog odbora “Zagreb Pridea”.

Iz Policijske uprave zagrebačke su nam rekli da je suglasnost za trasu kretanja Povorke izdao Grad Zagreb na zamolbu Udruženja Zagreb Pride, stoga istu ne mogu komentirati.


Na okružje koje vlada oko gay parade jučer se priopćenjem oglasio i Jurica Malčić, pučki pravobranitelj, koji je iskazao javnu potporu organizatorima “Povorke ponosa”.

- Što se tiče prosvjeda protiv parade u organizaciji mladeži HČSP-a, izražavam zabrinutost što su u najavama toga skupa izneseni netočni i homofobični navodi koji mogu biti poticaj na diskriminaciju i govor mržnje. Istodobno upozoravam da su diskriminacija na temelju seksualne orijentacije, kao i govor mržnje u Hrvatskoj, zakonom zabranjeni. Stoga Policijska uprava, iako nije utvrdila da su se stekli uvjeti za zabranu ovog prosvjeda, mora poduzeti sve mjere kako za osiguranje javnog reda i mira te sigurnosti svih sudionika “Povorke ponosa”, tako i za zaštitu njihova dostojanstva i pravo na mirno okupljanje - zaključuje Malčić.