Hrvatska

17. svibnja svake se godine u svijetu obilježava svjetski dan borbe protiv homofobije.
The International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHO) odabran je na 17.svibnja kada je homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije 1992.godine.

Dakle, drugim riječima, od tada više ne spadamo pod „homoseksualizam“ koji je označavao bolest, već pod homoseksualnost. Od 17.svibnja mi više nismo bolesni!

Od tada, ovaj će se datum pojavljivati mnogo puta kao značajan dan načinjavanja koraka naprijed u pogledu poštivanja prava seksualnih manjina i suzbijanja homofobije, pa je tako 17.svibnja 2008.godine francuska vlada pokrenula inicijativu u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, koja će rezultirati donošenjem Deklaracije o seksualnoj orjentaciji i rodnom identitetu. Toj deklaraciji se pridružila i Hrvatska.


Ipak, stvarno stanje je još uvijek daleko od stanja na papiru, pa nažalost i danas postoji 80 država diljem svijeta gdje su homoseksualni odnosi ilegalni, a neke države čak imaju na snazi zakone koji propisuju smrtnu kaznu za homoseksualce, poput Afganistana, Saudijske Arabije, Irana, Jamajke itd.

 

Stop homofobiji


Jedna od poražavajućih činjenica je ta da se „homoseksualizam“ u Rusiji maknuo sa liste mentalnih bolesti tek 1999.godine. Danas aktivisti zahtijevaju od predsjednika Putina da osudi homofobiju.

U Hrvatskoj je nemali broj onih koji su se barem jedanput u životu susreli sa nekim oblikom homofobije, a da je stanje još uvijek daleko od onog idealnog na papiru, svjedoče i školski udžbenici, otvoreni homofobni stavovi sa kojima nerijetko izlaze i najviši državnici, nerijetke cenzure i još uvijek jako mala zakonska prava homoseksualaca.
Ovaj će se događaj danas u Hrvatskoj obilježiti u vidu nekoliko događaja, od kojih primjerice nastup Le Zbora na dolcu, kampanja Iskoraka u suradnji sa međunarodnim udrugama okupljenim oko IDAHO projekta, uručivanje „Recepta za lijek protiv homofobije“ Vladi Republike Hrvatske na Markovom trgu i posljednjeg dana „Requeeracije u Art-kinu“  u suradnji s Queer Zagrebom i Torino GLBT festivalom.

Sretan Vam dan borbe protiv homofobije.
Budite zdravi!