Hrvatska

ZAGREB - Ovo je bilo nasilje i zlostavljanje bez povoda i razloga. Htjeli ste ga poniziti i ugroziti mu dostojanstvo - obrazložila je svoju odluku sutkinja Općinskog kaznenog suda Alenu Baričeviću (22) i Petri Mihetec (24) nakon što ih je proglasila krivima za nasilničko ponašanje, i to iz mržnje prema deklariranom homoseksualcu Nevenu Rauku (23). Baričević je osuđen na deset mjeseci uvjetno uz četverogodišnji rok kušnje, dok je njegova prijateljica i pomagačica dobila osam mjeseci uz rok kušnje od tri godine jer su, zajedno sa svoja dva maloljetna prijatelja, 12. siječnja prošle godine osmislili okrutnu klopku za Rauka.

petraToga dana našli su se kod maloljetnog prijatelja te su na portalu Iskrica.hr osmislili profil muškarca biseksualne orijentacije kako bi namamili nekog homoseksulca s kojim bi potom dogovorili susret. Ni ne sluteći što ga čeka, Rauk im je poslao poruku i dogovorio susret kod spomenika bacaču diska kod stadiona u Maksimiru.

Cilj im je bio fotografirati osobu homoseksualne orijentacije, staviti njegove slike na internet i poniziti ga. Pridružio im se još jedan maloljetnik te su se našli s Raukom kod maksimirskog stadiona.  Dok je Mihetec stajala sa strane, utvrđeno je tijekom postupka, trojica mladića okružila su Rauka i jedan ga je maloljetnik počeo fotografirati. Rauk im je uspio pobjeći te se odvezao autobusom do krematorija Mirogoj. No, ustrajni u svome naumu, napadači su krenuli za njim automobilom koji je vozio Baričević. Kada su ga presreli kod krematorija, Rauk je pokušao pobjeći. Međutim, napadači mu to nisu dozvolili.

- Kamo ideš? Stani, budalo, ubit ću te! Stani tu! Stani, rekao sam - vikao mu je maloljetni napadač, dok su ga ostala dvojica okružili. Nakon toga maloljetnik ga je udario nogom u glavu i Rauk je pao na pod. Kada se uspio podignuti, pobjegao je u autobus i o napadu obavijestio policiju.

- Osuđeni ste na uvjetne kazne jer inače niste skloni kriminalnim aktivnostima. Ovaj je događaj bio eksces. No, zato ste dobili dug rok kušnje u kojem ćete, nadam se, i dokazati da se zaista radilo o ekscesu - zaključila je sutkinja. Dvojici maloljetnika sudilo se na Odjelu za mladež istoga suda, a i oni su proglašeni krivima za napad iz mržnje.