Hrvatska

Facebook
Slobodna je Dalmacija u jednom svom članku sredinom ovog mjeseca najavila održavanje prvog splitskog queer partyja. Lezboaktivistica Gita, s kojom se vodi razgovor u spomenutom članku, objasnila je kako će hrvatska južna metropola u srpnju postati središte homoseksualaca s područja cijele bivše Jugoslavije.

- Sada tražimo prostor gdje će se okupiti homoseksualci s područja bivše države. Sve ostale informacije držimo u najstrožoj tajnosti zbog straha od ekscesa. Usprkos nastojanjima aktivista i pojedinaca, život homoseksualaca u Hrvatskoj, pa i šire, iznimno je težak - izjavila je Gita tada.

Unatoč tajnim pripremama, njihova je najava već izazvala nekoliko ekscesa među kojima i osnivanje grupe 'Nećemo pe**** u Splitu' na društvenom servisu Facebook. U nju se od osnutka 16. svibnja do danas uključilo čak 7,678 ljudi.
Facebook 2
Osnivači, nekolicina splitskih gimnazijalaca, u opisu grupe navode 'nek se u ovoj grupi skupe svi mladi koji će u srpnju doć na rivu razbit ovin psihopatima glavu!', a među članovima se pojavio i Središnji Stožer Mladeži HDZ-a, Facebook stranica koja se deklarira kao okupljalište 'članova HDZ-a na Facebooku iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te ostale dijaspore'.

- Vrijeme je za genocid! Pe**** čuvajte kosti ako u srpnju budete naši gosti - piše osnivač grupe.

S njim se, kao i većina, slaže još jedan član grupe koji navodi: - Ma koja gay parada, polomit ćemo in ruke i noge svakon pederu koji uđe u nas grad! A osoba koja je to dopustila isto neće lipo proć.

-Triba bacit molotolijeve koktele na njih pa ćeš onda vidit kako gore topla braća - ističe još jedan član.
facebook 3
Takvi se komentari provlače kroz cijelu grupu. Međutim, usprkos tim homofobnim izjavama u grupu se uključilo i nekoliko vjerojatnih gay aktivista koji su počeli prepirati s članovima prijeteći s prijavama policiji. Naime, svi su članovi svoje prijetnje potpisali s imenom i prezimenom, vjerojatno ne razmišljajući o težini svojih riječi što dovoljno govori o njihovoj razboritosti.