Hrvatska

Ovogodisnji gay pride pod nazivom 'Zagreb pride 2003 - opet ponosno' održat će se u subotu, 28. 6. Samoj manifestaciji će prethoditi tjedan dana pretprogramskih događanja, koja će se održavati u Net klubu 'mama' (Preradovićeva 18) i u prostorijama Studentskog centra (Savska 25).

Evo rasporeda:
23. 6. PONEDJELJAK, 18-21 (mama)
RADIONICA: 'Nenasilno djelovanje'
Voditelji: Ana i Otto Raffai
Radionica je ponuda sudionicama/ima treninga da vježbaju kako da nenasilno djeluju i kada su suočene/i s nasiljem okoline. U tri sata ćemo: vježbati kako imati inicijativu, raditi na osnaženju sebe i grupe, posvještavati i upoznavati nenasilne vrijednosti, raditi na svojim predrasudama a da se ne obeshrabrimo, koristiti u pripremi dokumentarni film produkcije "Što Gledaš" o prošlogodišnjem Gay Pride-u.
Praktično ćemo vježbati nenasilno djelovanje u kontekstu predstojećeg Pride-a.
PREDAVANJE: 'Sigurnost na Zagreb pride-u'
Voditeljica: Hela Liverić (Lezbijska grupa Kontra/Iskorak - grupa za promicanje i zaštitu različitih spolnih usmjerenja)
FOTOGRAFIJA: U 'mami' će od ponedjeljka do petka biti postavljena izložba skandinavskog fotografa Willa Reichholda, kao i radovi nekih drugih skandinavskih LGBT umjetnika.

24. 6. UTORAK, 18-20 h (mama), 19 h (Studentski centar)
DOKUMENTARCI: Prikazivanje video snimki sa svjetskih Pride povorki. (mama)
PERFORMANS: 'Ženski taksi' i otvorenje izložbe slovenske akademske slikarice Aprilije Lužar. Izložba će trajati do petka, 26. 6. (Studentski centar)

25. 6. SRIJEDA, 18-21 h(mama)
DISKUSIJA: 'O transrodnosti'
Voditeljica: Jelena Poštić (Lezbijska grupa Kontra).
FILM: Nakon diskusije prikazivanje filmova koji se bave istom tematikom.

26. 6. ČETVRTAK, 18-21 h (mama)
OKRUGLI STOL: 'One/i, homoseksualne/i pred zakonom'
Zadnjih godinu dana učinjeni su mnogi napori da se seksualna orijentacija prepozna u hrvatskom zakonodavstvu kao zaseban identitet koji je podložan specifičnim oblicima diskriminacije i kao takav zahtijeva posebne mehanizme zaštite. Posebna buka diže se oko afirmativnih zakonskih rješenja koja bi pripadnicima seksualnih manjina trebala omogućiti priznavanje njihovih privatnih, emotivnih prostora življenja, tj. priznanje životne zajednice osoba istog spola.
Gdje su sve korijeni otpora prepoznavanja prava seksualnih manjina kao ljudskih prava? Zašto se moral i etika tako snažno upleću u ove teme? Koji je i kakav je utjecaj politike zemlje u tranziciji na ljudska prava, a posebno prava gejeva, lezbijki, biseksualaca/ki i transeksualaca/ki?
O ovim pitanjima razgovarati ćemo na okruglom stolu sa aktivistima/cama, znanstvenicima/ama i stručnjacima iz javnog i političkog života. U diskusiji sudjeluju Sanja Juras (koordinatorica Lezbijske grupe Kontra) i Dorino Manzin (predsjednik Iskoraka - grupe za promicanje i zaštitu različitih spolnih usmjerenja).

27. 6. PETAK, 18-21 h (mama)
VIDEO ART: Erica Eaton i Pamela Hawkins, kulturne ambasadorice ILGCN-a (International Lesbian and Gay Cultural Network) iz New Yorka, prikazivat će video radove grupe The Evolutionary Girls Club, međunarodne udruge umjetnica i aktivistica.
PREDAVANJE: Will Reichhold, fotograf iz Švedske koji nam također dolazi preko ILGCN-a, govorit će o svojim fotografijama i prikazivati slajdove skandinavskih LGBT umjetnika.