Hrvatska

300 SUDIONIKA PARADE HOMOSEKSUALACA U ZAGREBU
Suzavac na gay povorku
* Volite se i borite se za svoja prava - poručio je Šime Lučin, ispraćen povicima protivnika "Lučine, pederu!" Hrvatski homoseksualci jučer su iskoračili u javnost. Popraćeni gromoglasnim zvižducima građana i psovkama, uz povremenu kišu jaja, suzavac i kordon policajaca, sudionici prvoga Gay pridea jučer su hodali središtem Zagreba. Oko 300 lezbijki, homoseksualaca, boraca za ljudska prava i političara hodalo je naoružano transparentima s natpisima "Protiv homofobije i patrijarhata", "Izađimo iz tišine" i "Budimo hrabri".

I politički vrh na paradi
Hrabrost je, naime, jučer bila potrebna s obzirom na to da su skupine skinheada, srednjoškolaca i starijih 20-godišnjaka pokušavale probiti policijski kordon i šakama se obračunati sa sudionicima parade te tako izraziti homofobiju koja se gotovo mogla osjetiti u zraku. Među najgrlatijim prosvjednicima bila je vjernica laikinja sestra Ruth, britanska državljanka, koju je policija tri sata ispitivala. Park Zrinjevac, na kojem se održao program pun govora i pjesme, policija je ogradila, a iza ograda se natiskalo više od tisuću građana, među kojima i oni koji su s ogorčenjem gledali sudionike parade. Skinheadi su često uzvikivali i "Sieg Heil".
Pogrde nisu mimoišle ni javne osobe koje su hodale u povorci - ministar unutarnjih poslova Šime Lučin s glasnogovornicom Zinkom Bardić, predsjednica HNS-a Vesna Pusić, haeselesovci Đurđa Adlešić i Vilim Herman, zastupnički bračni par Helena Štimac Radin i Furio Radin, supruga premijera Dijana Pleština te Juan Pablo Ordonez, visoki povjerenik za ljudska prava UN-a. Potporu su dali i ugledni kulturnjaci - redatelji Snježana Banović i Krešimir Dolenčić, novinari Drago Pilsel, Silvana Menđušić i Petar Luković, književnik Borivoj Radaković te pjevačice Dunja Knebl i Lidija Bajuk.

Protivnici vikali: Umrite!
- Čestitam vam na građanskoj hrabrosti koju ste pokazali na ovom veličanstvenom i dostojanstvenom skupu. Ovo je tek početak, pa možete zamisliti kakav će biti drugi skup! Volite se i borite se za svoja prava - uskliknuo je Lučin, kojem su sudionici skupa oduševljeno pljeskali, a okupljeni građani vikali "Lučine, pederu!".
Iskrivljeni moral i hrvatska homofobija bili su temom svih govora. Sanja Sarnavka iz udruge "B.a.b.e" kazala je kako ne pristaju na logiku naopakog svijeta kojem je normalno ubijanje, a ne i vođenje ljubavi s osobom istog spola. Drago Pilsel poručio je kako se nada da će Katolička crkva napokon shvatiti da homoseksualizam nije bolest, a Đurđa Adlešić kazala je da se nada kako je to test hrvatske demokracije.
- Borac sam za ljudska prava, slobodno društvo i demokraciju. Mnogo je ljudi koji se boje svega što je drukčije i osjećaju potrebu da iskažu svoje protivljenje, a naše društvo nije pretjerano tolerantno. Smatram da je ovo korak prema demokraciji - kazala je gospođa Pleština.
- Ne vidim razloga zašto ne bih sudjelovala u povorci koja se bori za dvije bitne stvari, pravo na privatnost i pravo na slobodni izbor preferencija koje se ne tiču države - kazala je predsjednica HNS-a.
Liberalna stranka na agitirala je za nove članove. Iako su liberali među prvima poduprli Gay pride, mnogima je na Zrinjevcu jučer bilo teško skriti iznenađenje kada su im aktivisti dijelili letke s prijavom za primanje u članstvo.
U 13 sati preko ograde je doletio suzavac. Uplakani i crvenih lica, sudionici povorke trčali su Zrinjevcem. Policajci su vikali "Ne dirajte oči", a poruku su imali i skinheadi koji su glasno izvikivali "Umrite!". Danijel Šurjan, sudionik parade odjeven u vruće hlačice i usku majicu, s kravatom oko vrata, ispratio je sudionike porukom: "Pederi i lezbijke, vjenčavajte se i usvajajte djecu. Imate pravo na to, a uskoro i zakonsku regulativu".
Policijska uprava zagrebačka priopćila je da je policija privela 27 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira. Od 27 privedenih, 26 su protivnici parade, a jedna je osoba privedena iz redova sudionika. Policija navodi da je zaprimila anonimnu dojavu o postavljanju eksplozivne naprave, ali je nakon provjera utvrđeno da je riječ o lažnoj dojavi.
V. Grivić, T. Jokić, T. Oharek, I. Pandžić

Manzin: Pobijedili smo!
Organizatori iz udruga Iskorak i Kontra nisu skrivali ponos što su kročili u javnost. Dorino Manzin, predsjednik Iskoraka, održao je emotivan govor kojim je zorno prikazao svakodnevicu homoseksualnih osoba u Hrvatskoj.
- Prestrašna je činjenica da dobivamo tako niske udarce, da se protiv nas manipulira činjenicama poput brige za djecu. Gdje su bili svi ti novokomponovani moralisti koji nas blate kada se pljačkala Hrvatska? Gdje su sada svi moralisti kada dvije djevojčice zaražene HIV-om nemaju krova nad glavom? Hvala vam što ste danas pisali povijest, već vidim da je ovaj grad i ova zemlja spremna za prihvaćanje. Danas nema gubitnika, svi smo pobijedili - zaključio je D. Manzin, popraćen pljeskom potpore.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2136
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1679
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2086
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6453
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4345
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4354
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1880
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1948
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5820
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2918
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3763
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a