Hrvatska

Pravni tim Iskoraka i Kontre djeluje uz suradnju aktivistica iz Lezbijske grupe Kontra i trenutačno ga vodi koordinatorica Kontre Sanja Juras.

Pravni tim Iskoraka i Kontre nastao je u travnju 2002. godine s ciljem stvaranja promjena u zakonima RH, koje se odnose na zaštitu prava seksualnih i rodnih manjina. S vremenom smo se počeli/e baviti direktnim pružanjem pravne zaštite i savjeta lezbijkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim (LGBT) osobama.

Tim se bavi praćenjem međunarodnog i domaćeg zakonodavstva te sustavnim lobiranjem i izradom zakonskih prijedloga. Također obavještava javnost i reagira na zakonske povrede prava LGBT osoba . Zahvaljujući tom timu, najveći uspjesi hrvatskog LGBT aktivizma je Zakon o istospolnim zajednicama i amandmani u Zakonu o radu, Zakonu o ravnopravnosti spolova, Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zakon o medijima. Na ovogodišnjem strateškom planiranju tima, aktivisti su se u naredne dvije godine odlučili više posvetiti transrodnim i interseksualnim pitanjima, registriranom partnerstvu  te isto tako nastaviti s lobiranjem i uvođenjem antidiskriminacijskih odredbi u pojedine zakone i Ustav RH.

Naša poruka svim LGBT osobama je: informirajte se, budite svjesni/e svojih prava, borite se za njih i nemojte nikome dopustiti da ih krši. Samo tako možemo napredovati u izgradnji društva u kojem se poštuje pravo svakog pojedinca/ke na izbor i osobno dostojanstvo.

Tjelesna ozljeda je kazneno djelo koje je osoba počinila ako vas je tjelesno povrijedila ili ako vam je narušila zdravlje (modrice, ogrebotine, hematomi, istegnuća, prijelomi kosti bez pomaka). Počinitelj/ica će se kaznit novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Teška tjelesna ozljeda je kazneno djelo koje je osoba počinila ukoliko vas je teško tjelesno povrijedila ili vam je ozbiljno narušila zdravlje. Kazna za ovo kazneno djelo je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ucjena je kazneno djelo koje je osoba počinila ako vam je s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist, zaprijetila da će otkriti vašu spolnu orijentaciju ili rodni identitet i time vas prisilila da nešto učinite ili ne učinite na štetu svoje ili tuđe imovine. Kazna za ovo kazneno djelo je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Prijetnja je kazneno djelo koje je osoba počinila ako vam je ozbiljno prijetila nekim zlom ili vas je ustrašila ili vas uznemirila. Kazna za ovo kazneno djelo je novčana kazna do stopedeset dnevnih dohodaka ili kazna zatvora do šest mjeseci. Ako vam je netko prijetio da će vas ili vama blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti ili oduzeti vam slobodu, ili vam nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem ili drugim opasnim sredstvom, ili vam uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Uvreda je kazneno djelo koje je osoba počinila ako vas je uvrijedila. Kazna za ovo kazneno djelo je novčana kazna do sto dnevnih dohodaka ili kazna zatvora do tri mjeseca.Ako vas je uvrijedila putem tiska, radija, televizije, pred više osoba, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je uvreda postala pristupačnom većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Iznošenje osobnih ili obiteljskih prilika je kazneno djelo koje je osoba počinila ako je iznijela ili pronijela nešto iz vašeg osobnog ili obiteljskog života što može škoditi vašoj časti ili ugledu (napr. da ste gej, lezbijka, biseksualna ili transrodna osoba ili da živite s partnerom/icom). Kazna za ovo djelo je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Ako to netko iznese putem tiska, radija, televizije, pred više osoba, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je iznošenje osobnih ili obiteljskih prilika postalo pristupačno većem broju osoba, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do jedne godine.

Kao oštećeni/a, vi imate položaj svjedoka/inje u postupku i kao takvi biti ćete saslušani, a imate pravo angažirati odvjetnika/cu u postupku kako bi vas zastupala/o.

Kako vam Pravni tim može pomoći?
Ukoliko nam se obratite za pomoć, Pravni tim će vam osigurati odvjetnika/cu besplatno. Kada se vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti, dakle u slučaju da optužbu zastupa državna/i odvjetnik/ca, vi također imate pravo angažirati svog/svoju odvjetnika/cu.
Pravni sustav RH svojim propisima nam pomaže da zaštitimo svoja osnovna ljudska prava

Zašto prijaviti nasilje?
Svaka diskriminacija je oblik nasilja. Ukoliko vas netko otpusti s posla ili omaložava na poslu, doživite li ulično nasilje sigurno se nećete s time osjećati dobro već poniženo. Kazneni postupak pruža kakvu takvu kompenzaciju za doživljenu nepravdu. Ali ono što je još važnije, podizanjem tužbe jasno si dao/la doznanja da LGBT osobe neće više trpjeti nikakvo nasilje i indirektno si ohrabrio/la druge da se suprotstave homofbiji na poslu ili ulici.

Pravni tim Iskoraka i Kontre

Tel/faks: 01/455 11 42
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ili

Tel/faks:01/46 12 357,  0800 444 004 (radnim danom od 12:00 -18: 00)
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2138
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1680
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2087
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6455
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4347
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4356
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1881
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1950
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5821
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2923
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3764
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a