Hrvatska

Zagreb -- Peti zagrebački Gej prajd ove godine pretvorio se u regionalnu manifestaciju s predstavnicima iz 13 istočnoevropskih zemalja.

Kao i prethodnih godina, policajca koji su se brinuli za sigurnost bilo je dvostruko više od učesnika. U povorci koja je prošla užim centrom Zagreba bilo oko 250 lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih, transeksualnih i kvir osoba, najviše njih iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Na prvi Internacional prajd u Zagreb su došli i predstavnici iz Slovenije, Makedonije, Kosova, Albanije, Poljske, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Litve, Latvije i Letonije. Na celoj trasi parade za sigurnost je brinulo oko 500 policajaca. Incidenata nije bilo. Iz sigurnosnih razloga povorku je snimalo i petnaestak kamera. Osim ulicama k ojima su se učesnici parade kretali, policija je osiguravala i centralno mesto manifestacije.

Ovogodišnjom priredbom organizatori su želeli da skrenu pažnju na pitanje slobode okupljanja koja se smatra ključnim elementom liberalnih demokratija.

S tim u vezi podsetili su da od zemalja u užoj istočnoevropskom regionujedino Slovenija i Hrvatska imaju tradiciju održavanja ovakvih manifestacija, dok je pokušaj održavanja "Povorke ponosa" 2001. u Beogradu završio napadom na povorku i policiju, a učesnici i učesnice su pretučeni.

Program "Internacionala Pride 2006." završen je  zabavnim nastupima na Zrinjevcu, a najzanimljivi je bio onaj slovenačkog travestita Salome koja je otpevala Severininu "Štiklu".