Hrvatska

Treći po redu Zagreb pride okupio je subotu svega dvjestotinjak sudionika koji su s ciljem zalaganja za prava homoseksualnih, biseksualnih i tarnseksualnih osoba prošetali gradskim centrom. Na čelu kolone viorio se tranparent »Opet ponosno«, a među redovima znatiželjnih prolaznika visjeli su riječi »po prvi put ponosno.« Zagrepčani su, naime, događaj popratili bez ijednog incidenta. Tek se na Trgu bana Jelačića moglo čuti gnjevnog prolaznika kako urliče »zbog ovih pedera ne voze tramvaji, pa kasnim na posao.« Tresla se brda, rodio se verbalni incident.

Nije bilo dovikivanja, gađanja jajima, dernjave, ničega. No, da građani ipak ne tolerariju povike »ljubav je ljubav« dokazali su svaki put kad bi ih novinari priupitali što misle o manifestaciji. Redali su se odogovori: »Treba ih sve pobiti« ili »Ovo je sramota, Bog nije tako propisao« i slične gluposti. No, mišljenje nije grijeh. Važno je samo da tijekom cjelokupnog programa nije privedena niti jedna osoba, pa je četiri puta više interventnih policajaca, nego što je bilo sudionika marša, šetajući zajedno sa aktivistima, prije svega vježbalo kako podnijeti svu opremu na 30 Celzijusevih stupnjeva.

Valja kazati i kako su sudionici marša pomalo zakazali. Sat vremena uzvikivati »gay is o.k.« i »ljubav je ljubav« te nositi samo nekoliko transparenata poput primjerice »Volim Carlu del Ponte« ili »Izađimo iz tišine« i nije naročito maštovito.

Koncert na Zrinjevcu trajao je prekratko, a od organizatora smo saznali kako ove godine nisu zvali političare da službeno nastupe jer su željeli promovirati aktiviste koji se bore za njihova prava. Zbroje li se, dakle aktivisti, novinari i policajci, ispada da se tek šaćica najhrabrijih udostojila pokazati da nisu svi heteroseksualci.

Od poznatih osoba mogli su se vidjeti tek uvijek originalna Nina Violić koja je ujedno bila i voditeljica, glumac Vili Matula, te sociolog Dražen Lalić, svi redom heteroseksualci. Stoga se nameće pitanje gdje su bile poznate osobe koje nisu hetero. Negdje u privatnosti svog doma, grleći dragog ili dragu i čekajući da se netko drugi izbori za njihova prava.

Zanimljivo je i da je navečer, prilikom proslave dobivanja statusa kandidata Hrvatske za ulazak u EU na Jelačićevom trgu, privedena jedna osoba?!
Status kanidata za EU očito je puno osjetljivija i konfliktnija tema od prava seksualnih podskupina, čime su krajnji desničari pokazali da su svoju pozornost usmjerili s homoseksualaca na Europejce.