Hrvatska

Ministarstvo obrazovanja trebalo je odučiti kakav će se spolni odgoj učiti u školama, vjerski ili liberalni. To im je problematično, pa su vrući krumpir prebacili Ministarstvu zdravstva.

ZAGREB - Sve su manje šanse da će spolni odgoj u ovoj školskoj godini uopće ući u škole. Ono što ni nakon višemjesečne rasprave nije pošlo za rukom članovima Primorčeva povjerenstva za zdravstveni odgoj, postići suglasnost o tome koji program treba pustiti u škole - Udruge Grozd, Foruma za slobodu odgoja ili oba - u iduća bi dva mjeseca trebali odlučiti ministar Primorac i njegov zdravstveni kolega Neven Ljubičić, piše Jutarnji list.

Iako je Ministarstvo obrazovanja od početka "kontroliralo" cijeli posao izrade programa zdravstvenog odgoja, čiji je sastavni dio i spolni odgoj, ono je taj vrući krumpir odlučilo prebaciti Ljubičiću.

Međutim, teško se može očekivati da će Ljubičić, zbog slike koja se stvorila u javnosti, i potpore koju s jedne strane uživaju forumovci kao predlagači tzv. liberalnijeg programa i članovi Udruge Grozd koji se javno hvale podrškom Crkve, pristati na to da na kraju on bude taj koji će snositi odgovornost za spolnu edukaciju u školama. Stoga brzu odluku o programu više ne očekuju ni u Ministarstvu obrazovanja.

Dvojici ministara bilo bi puno lakše da za programe spolnog odgoja u školama imaju stručnu potporu Povjerenstva. Toj su se potpori najviše nadali u Ministarstvu obrazovanja, zbog čega se, doznaje Jutarnji list, odluka o programu zdravstvenog odgoja i odgađala mjesecima.

Program zdravstvenog odgoja u škole je prvo trebao ući već ove jeseni, no njegov je ulazak u škole prolongiran za drugo polugodište. Pokazalo se da je taj 'jednostavan' posao izuzetno politički i društveno osjetljiv, osobito u predizbornoj godini.

U tom su smislu i očekivanja Ministarstva, da će stručnjaci koji i sami pripadaju različitim svjetonazorima postići konsenzus po pitanju spolnog odgoja u školama, bila preoptimistična, piše Jutarnji list.

Grozd
● o masturbaciji: mladi trebaju kontrolirati spolno uzbuđenje i nadvladati potrebu za masturbiranjem
● o kontracepciji: prezervativ štiti, no nije posve siguran
● o homoseksualcima: svi imaju pravo na izbor, no svaki izbor nije jednakovrijedan
● o samom programu: program je sukladan obiteljskom i roditeljskom odgoju

Forum za slobodu odgoja
● o kontracepciji: preporučuje se da se ne navodi učinkovitost pojedinog kontracepcijskog sredstva
● preporučuje se vježbanje korištenja kondoma na mrkvi i tikvici
● Grozd je na svojim web-stranicama objavio da autori Forumova programa za brak kažu da je on "ograničavanje seksualnosti", za 11-godišnjake su imali predviđenu temu "normalizacija masturbacije", a za 13-godišnjake "pravo na seksualni užitak"