Hrvatska

Povorka ponosa dočekana glasnim aplauzom

Piše Linda Perić, Katarina Marić Banje
Foto Ante Čizmić / EPH

 

18:40 - Povorka ponosa stigla je do Pjace gdje je izvješena zastava u duginim bojama. Postavljanje zastave popraćeno je glčasnim aplauzom, kako samih sudionika povorke tako i gostiju u okolnim kafićima te slučajnih prolaznika i zantiželjnika koji su došli vidjeti povorku.

Valja naglasiti da je Povorka ponosa dočekana s odobravanjem na svim dijelovima rute kojom se kretala.

18:20 -  S 15-ak min zakašnjenja, krenula je iz Đardina Povorka ponosa u kojoj je više od 200 ljudi.

Povorka je od Đardina krenula preko Ulice Kralja Tomislava, zatim će proći Marmontovom ulicom, Rivom pa preko Pjace, gdje će, kao i svake godine, okačiti zastavu duginih boja.

Povorka se potom vraća u Đardin gdje će biti održan prigodni zabavni program.

17:15 - Okupljanje u Đardinu pred šesti po redu Split Pride počelo je nešto iza 17 sati, a među okupljenima zatekli smo i splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara. Osim Baldasara, stigli su i dogradonačelnici Aida Batarelo i Goran Kovačević.

Baldasar se zapitao zašto među okupljenima ne vidi i druge političare kojih je, zamjetio je, svake godine na Split Prideu sve manje, dok ove godine, kazao je, ne vidi nijednog od kolega.- Naša dužnost je podržati ovakve manifestacije. I ovaj put sam došao kako bi stao u obranu prava na pravo te da pokažemo da je Split civilizirana sredina.

Nadam se da je prvi po redu Split Pride, obilježen incidentima, bio anomalija, a da je pravi Split ovo što vidimo danas - kazao je Baldasar.

- Glavni problem je što državne institucije drže ključ ormara u svojim rukama. Niti jedan slučaj nasilja prema LGBT osobama u Splitu nije riješen, ni verbalnog ni fizičkog, a LGBT opsobe više niti ne prijavljuju nasilje jer se boje da u policiji i drugim državnim službama rade homofobne osobe - istaknula je Sanja Juras iz lezbijske Udruge Kontra.

Anja Posavec iz Udruge Flomaster, suorganizatora Split Pridea uz Udrugu Rišpet, kazala je da se unatrag šest godina, od prvog Split Pridea, malo toga promjenilo te da je upravo zbog toga moto ovogodišnjeg Pridea 'To je i moja stvar' jer se željelo potaknuti i heteroseksulane osobe da reagiraju, osvjeste se i budu odgovorni članovi društva.

Atmosfera u gradu uoči Pridea

Sat vremena prije početka "Split Pride 2016.", šeste po redu Povorke ponosa, ulice užeg dijela grada kojima se proteže tradicionalna ruta, bile su pune policajaca i turista.Za razliku od prijašnjih godina osjećaj opsade grada je izostao, budući su se policajci, unatoč brojnosti, trudili biti što diskretniji i ne isticati se na punktovima gdje su osiguravali sve pobočne ulice koje okružuju put iz splitskog Đardina preko Ulice kralja Tomislava, Marmontove, Rive, Voćnog trga i Pjace.

Osim pripadnika temeljne i interventne policije gotovo jednak broj je bio i inspektora u civilu koji se izmješao s prolaznicima i stajao uz ograde koje dijele rutu povorke od prolaznika kako bi u slučaju verbalnih i fizičkih napada eventualne izgrednike odmah izdvojio.

Ukoliko bude onih sa neprimjerenim ponašanjem, takvima prijete prijave kako za prekršaj Javnog reda i mira tako i kaznene prijave zbog zločina iz mržnje.

Kazneni zakon navodi kako su zločini iz mržnje oni koji su počinjeni prema osobi zbog njezine rase, boje kože, spola, spolne orijentacije, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovine, rođenja, naobrazbe, društvenog položaja, dobi, zdravstvenog statusa ili drugih osobina.

Policajci nisu, kako su imali običaj prijašnjih godina, zaustavljali sumnjivije prolaznike kako bi im pregledali osobne isprave i potražili opasne predmete. Na ulicama grada je doduše bilo najviše turista koji su ili snimali znamenitosti ili vukli kovčege tako da nije bilo osoba za koje se moglo na prvi pogled pretpostavit da bi mogle izazvati nered.


 
Iz PU splitsko-dalmatinske smo obaviješteni i kako je tri sata prije početka Povorke ponosa uspostavljena i posebna regulacija prometa do kružnog toka na Zapadnoj obali (raskrižje Trumbićeve obale i Brajevića prilaza) prema Rivi, zatim od Manuške poljane prema Sinjskoj ulici i Strossmayerovom parku (Đardinu) te od raskrižja Zagrebačke i Držićeve
ulice prema Strossmayerovom parku.

Inače, već oko 13 sati Ulicom Domovinskog rata počele su prema Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj pristizati službeni kombiji s pojačanjem iz okolnih postaja i policijskih uprava.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2064
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1617
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2027
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6372
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4292
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4302
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1277
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1808
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1886
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5718
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2862
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3705
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a