Hrvatska

"Ubij pedera, zakolji" nije poticanje na nasilje

gay pride

Foto: FAH

NAKON što je udruga Zagreb Pride uputila otvoreno pismo glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu zbog odbacivanja kaznene prijave protiv Hrvoja Šarića zbog govora mržnje, Županijsko državno odvjetništvo je provelo nadzor i naložilo nastavak postupanja u tom predmetu.

"Povodom članka objavljenog 6. listopada 2015. u jednim dnevnim novinama, vezano za rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv jednog hrvatskog državljanina zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona, koju je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijela jedna udruga građana, priopćavamo da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu; sukladno članku 20. Poslovnika državnog odvjetništva i članku 56. Zakona o državnom odvjetništvu; provelo nadzor rada u navedenom predmetu i naložilo Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu nastavak postupanja u predmetu. (6. 10. 2015.)

O odluci u predmetu podnositelj prijave će biti obaviješten sukladno zakonskim odredbama. ", objavljeno je na stranicama DORH-a.

"Pedere u logore" je psihologija mase?!

Podsjetimo, Zagreb Pride uputio je otvoreno pismo Dinku Cvitanu nakon što je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo njihovu prijavu protiv Hrvoja Šarića. Prijavili su ga za govor mržnje i poticanje na nasilje jer je na njihovoj Facebook stranici napisao "Pedere u logore :D". Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je prijavu, navodeći da se ne radi o govoru mržnje, već da je Šarić poruku ostavio "pod utjecajem psihologije mase".

Nakon što je odbačena kaznena prijava, Zagreb Pride se oglasio priopćenjem i otvorenim pismom.

Postupajući po navedenoj prijavi, bez provođenja izvida, istrage, pa čak niti utvrđivanja identiteta počinitelja, samo na temelju njezinog sadržaja, ODO Zagreb odbacilo je kaznenu prijavu uz obrazloženje da je Hrvoje Šarić tako postupio pod utjecajem „psihologije mase“ zbog čega nije imao namjeru poticati na nasilje i mržnju čime ODO Zagreb praktički odobrava počinjenje takvih kaznenih djela ako su počinitelji bili pod utjecajem njihovog državno-odvjetničkog shvaćanja teorije o psihologiji mase.

Zagreb Pride je nastavio kazneni progon protiv Hrvoja Šarića kao supsidijarni tužitelj i zatražio provođenje istrage, a od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske traži da nadležno državno odvjetništvo temeljem odredaba Zakona o kaznenom postupku navedeni postupak preuzme, jer nije primarna uloga građana da provode u djelo odredbe Kaznenog zakona već upravo Državnog odvjetništva, što je u ovom slučaju u potpunosti izostalo.

Nadalje, Zagreb Pride traži da Državno odvjetništvo izda obavezni naputak državnim odvjetnicima o primjeni kaznenog prava u predmetima koji se tiču govora mržnje i drugih zločina iz mržnje te obavezni naputak državnim odvjetnicima o primjeni kaznenog prava u predmetima koji se tiču govora mržnje i drugih zločina iz mržnje.

Nadamo se da će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u primjerenom roku reagirati na našu predstavku i ispraviti propuste u radu ODO Zagreb", priopćili su iz Zagreb Pridea.

Zagreb Pride za Index: Odbačena nam je još jedna prijava, ostajemo oprezni

Jelena Poštić iz Zagreb Pridea komentirala je odluku Županijskog državnog odvjetništva, kazavši da je udruga ugodno iznenađena, ali da i dalje ostaju oprezni. Napominje kako je Zagreb Pride jučer primio rješenje o odbačenoj prijavi u slučaju vrlo sličnom ovome, gdje je jedna osoba, također na Facebooku, pozivala na ubojstva LGBT osoba.

"Ostajemo zabrinuti i oprezni. Primili smo rješenje da je još jedna naša prijava za govor mržnje i poticanje na nasilje odbijena, a to smatramo nedopustivim. U rješenju se tvrdi da objavljene prijetnje poput "ubij pedera, zakolji" prema naravi stvari nije poticanje na nasilje.

Pitamo se - hoćemo li svaki put morati slati otvorena pisma, ili će DORH napokon početi raditi svoj posao", kaže Poštić za Index te najavljuje da će udruga uskoro poslati novo otvoreno pismo s detaljima ovog novog slučaja.

"Ne znamo što možemo očekivati od nastavka postupka, praksa DORH-a do sada je bila oprečna, kako mogu procijeniti da govor mržnje preko računala nije ozbiljno kazneno djelo? I dalje ćemo pratiti što se događa tako da nismo previše ushićeni", zaključuje.

 

Izvor: Index.hr

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2132
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1677
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2084
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6450
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4343
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4352
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1335
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1878
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1946
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5815
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2915
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3760
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a