Hrvatska

U Hrvatskoj je ovo još uvijek čudno pitanje, ali napredujemo

Podravina dobila prvi gay bračni par

"HRVATSKA je značajno napredovala na mapi o stanju LGBT prava, no još smo jako daleko od pune primjene svih pozitivnih propisa, kao i od pune jednakosti i prihvaćanja LGBTIQ osoba", nedavno je izjavio Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

Kako je objavila ILGA-Europe, krovna europska organizacija koja okuplja više od 400 LGBTIQ udruga, Hrvatska osigurava 71 posto prava – više od, primjerice, Norveške, Finske i Nizozemske. Hrvatska je pozicionirana na visoko peto mjesto ljestvice od 49 europskih država, napravljene na temelju razine prava LGBTIQ zajednice. Prema nekim kriterijima istraživanja, Hrvatska je najvišu razinu (100 posto) ostvarila na području slobode izražavanja jer se događaji poput Povorke ponosa održavaju bez državne opstrukcije, udruge slobodno djeluju i ne postoji zakon kojim bi se ograničavale bilo kakve manifestacije.

U takvom ozračju, a i sa novim Zakonom o životnom partnerstvu, sigurno je značajno popravljena razina prava LGBT osoba u Hrvatskoj. Danas više ne djeluje nimalo čudno vidjeti da se osobe istog spola i u Hrvatskoj vjenčavaju, što je nedavno javno obznanio i među ostalima, poznati HTV-ov novinar Dražen Ilinčić koji se vjenčao sa svojim dugogodišnjim životnim partnerom.

I Podravina je tako dobila svoje prvo muško gay vjenčanje. Pitomačanin Siniša Tišljar, u svibnju ove godine se vjenčao sa svojim partnerom, Britancem Mattom. U vezi su već četiri godine. Siniša i Matt žive u Londonu u zajedničkom stanu. Siniša je trenutno bez posla, a Matt radi kao stjuard u British Airwaysu.

Siniša, kako ste se upoznali Matta?

Kad smo se upoznali, radio sam u jednom hotelu u Torontu. Bio sam zaposlen kao osoba koja je zadužena za doček posade avio-kompanija, kada su oni na proputovanju, tzv. layover. Odmah smo "kliknuli", upoznali se, otišli na piće i evo, sad smo u braku!

Koliko dugo ste bili u vezi prije nego ste se odlučili vjenčati?

Bili smo u vezi dvije i pol godine prije nego smo odlučili spojiti sve naše obaveze i živjeti skupa. Jer zbog prirode posla nismo se viđali baš često, ali eto, nakon dvije i pol godine ja sam odlučio preseliti u London kojeg obožavam i gdje živimo i sada.

Gdje ste se vjenčali?

Vjenčali smo se u veljači ove godine u Londonu u Gradskoj vijećnici u okrugu Hammersmith. Bilo je predivno. Moja majka i neki od prijatelja iz Hrvatske su također došli na vjenčanje. Imali smo primanje u jednom crnogorskom pubu u Londonu gdje su nas bez zrnca predrasuda ugostili i vrlo lijepo organizirali cijelo slavlje. No, ono po čemu smo htjeli da ga naši prijatelji pamte je to da smo "vjenčanje" odnosno reprizu imali na dva kontinenta i tri države! Nakon londonskog, pravog vjenčanja i fešte za prijatelje u Londonu, okupili smo i naše najdraže u Torontu, u kojem sam ja godinama živio i tamo se odlično proveli. Naravno, morao sam održati i slavlje za moje prijatelje u Pitomači, odakle jesam, a koje smo održali u subotu, 25. srpnja.

Je li vam vjenčanje obojici bio najsretniji dan u životu?

Da. Ali u biti, najsretniji dan u životu nam je onaj kada smo se upoznali.
Pošto ste vi iz Podravine, odlučili ste napraviti slavlje u krugu obitelji i bliskih prijatelja. Kako ste proslavili vaše vjenčanje u Pitomači?

Nismo htjeli napraviti tipično vjenčanje u Pitomači. Organizirali smo jednu veliku feštu za pedesetak nama najbližih osoba. Na slavlje smo pozvali one ljude koji su nama bitni, koje mi volimo i koji će kroz naš život biti s nama. Bilo je savršeno! Pjevali smo karaoke, plesali, veselili se, hrane i pića je bilo u izobilju. Matt inače obožava hrvatsku hranu! Od dravske ribe, sarme do raznih roštilja.

Odakle ideja o zajedničkom slikanju u majicama vaših prijatelja koje su tvorile dugine boje, simbol LGBT zajednice?

Nisam inače veliki pobornik gay prava. Poanta je da sam htio da na našem slavlju bude nešto drugačije. Pošto su velike vrućine kod nas, nisam htio ljude zamarati da dolaze u odijelima, košuljama, kravatama, djevojke u svečanim haljinama…ne! Pa smo rekli, hajde da napravimo nešto što je tipično gay, i neka bude duga. Tako da kada svi stanemo u jednu zajedničku sliku, da u njoj imamo dugine boje. Svaki od naših prijatelja je prije fešte javio u kojoj boji majice će doći. Ovakvo nešto nisam iskreno nigdje vidio i htjeli smo po tome biti jedinstveni.

Sada ste i službeno prvi gay Pitomačanin koji se vjenčao sa svojim partnerom. Kako se osjećate zbog toga?

Osjećam se OK. Ja imam 42 godine. Nisam više tinejdžer da bi mi bilo bitno što drugi misle o meni. Prije mi je to i značilo, mišljenje drugih, ali kako sam sazrio, to me uopće više nije briga. Ja imam svoj život i ne petljam se u ničiji. Kome ovo sve smeta, neka slobodno okrene list i više ne mora čitati. Ako ne smeta, sve pet, drago mi je.

Siniša, kada ste shvatili da vas više privlače muškarci od žena?

Ja mislim da sam to oduvijek znao. Kad sam bio klinac, nisu me privlačile cure, nego dečki. Ali meni to nikad nije problem! Problem je bio kako će moja okolina reagirati na to. Sebe nisam nikada smatrao nenormalnim jer sam gay, uvijek sam si bio normalan. Ali sam znao da nisam normalan drugim ljudima. Kad bi me netko i pitao da li više volim dečke od cura, nikad nisam dao odgovor ni da ni ne nego sam imao stav ostavi me na miru, nije to tvoj problem.

Kako je vaša okolina reagirala kada ste im objavili da ste gay, vaši prijatelji i napose majka?

Nije mi iskreno bilo bitno kako će reagirati moja okolina. Oni prijatelji koji su mi u mladosti bili, većinom su mi prijatelji i sada. Sretan sam da me poštuju kao osobu kakva jesam, a ne zbog mog seksualnog opredjeljenja. Bilo mi je samo bitno kako će reagirati moja majka. Došla je jednom prilikom u London, 1999.godine, sjeli smo na piće i tada sam odlučio reći joj da sam gay. Njena reakcija je bila: "Sine, meni je bitno samo da si mi ti sretan".

Pitao sam, mama, jel znaš što to znači?! "Sve u redu, znam", rekla je. Priznajem, iznenadio sam se kako je osoba iz manje građanske sredine i to tih godina tako reagirala i ostao sam šokiran. Ali, uvijek sam znao da će moja majka biti uz mene kako je i dosad bila.

Kako se osjećaš u Pitomači sada kada si obznanio svima da si gay, kako Pitomačani reagiraju?

Uglavnom OK. Ali priznajem ima situacija kada sjednem s nekim prijateljem ili prijateljicom na kavu i osjetim poglede iza mene koji kao da govore: "Gle, evo gay Siniše u Pitomači!". Ali stvarno, to je minorno. Nikad nigdje u cijelom svijetu pa ni u svojoj Pitomači nisam imao neugodnih situacija jer sam gay. Ali iskreno, meni uopće nije bitno što će tko o meni misliti jer niti živim više u Pitomači, a i kada dođem posjetim samo svoje najbliže i prijatelje i najiskrenije uopće se ne opterećujem tom mišlju. Živim svoj život i družim se s ljudima koji me znaju kao osobu a ne koji me smatraju kao nekakvog monstruma samo zato jer sam gay.

Kako danas vaši prijatelji i poznanici gledaju na vaš ljubavni životni izbor i brak s Mattom?

Nikad me nitko nije pitao što radim u krevetu i nikad nisam potrebu ikome to objašnjavati. Jedino što mi se kod mojih prijatelja ne sviđa što se tiče Matta je to da su ga prihvatili bolje nego mene, ha ha! Stvarno, prihvatili su ga super, kao svoga, vole pričati s njim engleski i jednostavno ga obožavaju! Matt je inače godinu i pol mlađi od mene i jedna povučena osoba koja živi u tzv. Viktorijanskom dobu. Rodio se i živi u Londonu i obožava Englesku. A sva ta današnja tehnologija njemu je jedna velika nepoznanica. I mogu reći da me je upravo s tim svojim pogledima na život i privukao. Matt radi u British Airwaysu kao stjuard. U mjesec dana odradi otprilike 5 letova po svim stranama svijeta. Svaki smo svoja formirana ličnost i imamo dovoljno prostora i kad smo zajedno i kad smo zbog prirode njegovog posla odvojeni. Tako smo se navikli i poštujemo, cijenimo i volimo jedan drugoga sa svim manama i vrlinama i kod nas nema ljubomore ni zle krvi. Zrele smo osobe.

Kako se vani gleda na gay parove u usporedi s Hrvatskom? Imaju li gay osobe više prava vani ili u Hrvatskoj?

Živio sam u Kanadi, radio u SAD-u 10 godina, živim u Londonu, dakle tri velike svjetske sile. Nikada nisam nigdje imao apsolutno nikakvih problema jer sam gay. Mislim da vani nije toliko bitno s kim si i kakav si nego pretežito kakav si radnik i jesi li vrijedan. To je sa poslovne strane. Osobno, kada ti se netko upucava i dok mu kažeš da si gay, odmah to prihvati i nastavi dalje razgovor s tobom. Dakle, ljudi vani nemaju nikakvih predrasuda po tom pitanju. Gledaju na to kao na dobar dan. Priznajem, u Hrvatskoj je to još uvijek malo čudno pitanje, ali vidim da se i kod nas to polako mijenja. Osjetim ipak da Hrvatska, kako ide vrijeme, puno napreduje po pitanju shvaćanja gay osoba i to mi je u redu.

Živite u Londonu ali ste proputovali gotovo čitav svijet. Na kojim ste sve mjestima bili?

Da, imam tri državljanstva – hrvatsko, kanadsko i britansko. I jesam, proputovao sam Top 40 svojih mjesta na svijetu i to dva puta. Bio sam na svakom mjestu na kojem sam želio biti i sve vidio. Ameriku i Kanadu sam proputovao cijelu, Meksiko, Čile, Argentina, Brazil, Montevideo u Urugvaju, otišao sam na Uskršnji otok koji je jedan od najljepših otoka na svijetu. Zatim sam bio na Bora Bori, Tahitiju, obišao sam cijelu Francusku Polineziju. U Africi Johannesburg, Maroko, Egipat, zatim Dubai, Indija, Singapur, Kuala Lumpur, Hong Kong, Taipei, Bali koji je prekrasan. U Australiji sam bio u Melbourneu, Sydneyu, na Novi Zeland se spremamo iduće godine kao posljednje od naša 4 bračna putovanja.

Čime ste se sve bavili u životu?

Volim raditi s ljudima. Zaposlio sam se tako na brodu prvo kao konobar pa zatim kao fotograf i videograf pa sam postao cruise staff, to je stepenica više na brodu. Organizirao sam razne događaje na brodu. U Torontu sam ispočetka radio doslovno što god sam prvo stigao, razne poslove, ništa mi nije bio problem. Radio sam 5-6 poslova u isto vrijeme da bi na kraju se zaposlio u jednom hotelu gdje sam napose i upoznao Matta.

Kao osoba koja je proputovala čitav svijet i ima golemo iskustvo rada u inozemstvu, koju bi poruku uputili mladima u Podravini ali i čitavoj Hrvatskoj?

Budi svoj. Budite onakvi kakvi jeste, uživajte, život je kratak i ako nećete biti ono što jeste i budete ono što drugi očekuju od vas, nikad nećete biti sretni. Ja sam to odavno shvatio i sretan sam u životu.

Siniša i Matt su, nakon što su odmorili od slavlja s njegovim najbližima u Pitomači, uputili se na kratki odmor na Jadran a zatim će put Londona živjeti dalje svoj sretan život; Matt će već u narednu srijedu biti u Kuala Lumpuru a Siniša će za to vrijeme tražiti posao u Londonu i brinuti se o njihovom vrtu i biljkama i mački Keke.

 

Izvor: Index.hr

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2255
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1765
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2173
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6575
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4436
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4445
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1421
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1977
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2029
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5961
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 3005
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3851
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a