Hrvatska

u Europi u prihvaćanju homoseksualaca

ORGANIZACIJA ILGA-Europe objavila je mapu Rainbow Europe, virtualni pokazatelj pravne, političke i društvene situacije LGBTI osoba diljem starog kontinenta. Postojano i predano vodstvo i prepoznatljivi promicatelji ravnopravnosti nužni su za napredak LGBTI ravnopravnosti, zaključak je mape.

"Svjedočili smo da su pojedine zemlje poduzele povijesne korake dok su neke druge zastale u razvoju ravnopravnosti. Ono što je od presudne važnosti u zemljama koje su se popele na našoj ljestvici na Rainbow mapi jesu čvrsto vodstvo pojedinih političkih i aktivističkih vođa koji često rade u izazovnom okruženju", rekao je supredsjedatelj Izvršnog odbora ILGA-Europe Paulo Côrte-Real.

Mapa Europe pokazuje da je najveći napredak ostvarila Malta koja se nalazi na 3. mjestu s ukupnim rezultatom od 77 posto. To je pomak za osam mjesta, što je rezultat značajnog zakonodavnog i ustavnog napretka u posljednjih godinu dana. Na prvom se mjestu nalazi Ujedinjeno Kraljevstvo s 86 posto, a na drugom Belgija s 83 posto.

Dno ljestvice, 49. mjesto, zauzeo je Azerbajdžan, u kojemu je ostvareni napredak po pitanju ravnopravnosti LGBTI osoba samo pet posto. Na predzadnjem, 48. mjestu, nalazi se Rusija s osam posto napretka, a 47. je Armenija s jednim postotkom više.Hrvatska se pak našla na visokom petom mjestu. U izvješću se pozitivnim smatra donošenje Zakona o životnom partnerstvu, jačanje slobode okupljanja te širenje Povorke ponosa po drugim hrvatskim gradovima. Istaknuta je i odluka vladajućih koji su prepoznali da za promjenu rodnog identiteta nije nužna operacija spola. Iznesene su primjedbe nevladinih organizacija na spori rad sudova u slučajevima diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

"Zbog uvođenja životnog partnerstva i pravilnika koji pokušava regulirati građanski status trans* osoba, Hrvatska je u samo godinu dana strelovito napredovala na mapi o stanju LGBT prava u Europi. Važno je znati da je ovo sve samo na papiru i da smo još jako daleko od pune primjene svih tih pozitivnih propisa kao i od pune jednakosti i društvenog prihvaćanja LGBTIQ osoba", komentirali su iz udruge Zagreb Pride na Facebooku.

Još uvijek nijedna europska zemlja nema stopostotnu ravnopravnost za LGBTI osobe, a europski prosjek iznosi 42 posto. Rainbow mapa dopunjena je i podacima godišnjeg izvješća koji daju analizu za svaku od 49 europskih zemalja. Tu su primjetne promjene, pozitivni pomaci i negativni trendovi koji su se pojavili u zemljama u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine.

 

Izvor: Index.hr