Hrvatska

Pred osam pisaca u Splitu večeras će se staviti vruća tema: kako punom amfiteatru reći da si gay...

pričigin

Drugog dana splitskog Festivala pripovijedanja, večeras u Domu omladine, na repertoaru je program “Lijepa vaša”, za koji je tradicionalno odgovoran “pričiginski savjetnik za Zagreb i regiju” Kruno Lokotar.

On je piscima iz BiH, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Hrvatske ponudio izazovnu temu “Kako su moji doznali da sam gay?”, a ove godine moderator je još jedne večeri Pričigina na koju je pozvao mlađe autore da govore o “Ponudi koju ne možeš odbiti”.

Najprije, što očekuje da će ispovjediti pisci s prostora nekadašnje zajedničke države?

- Temu večeri “Lijepom vašom” odabrao sam nakon dosta mozganja, i baš sam bio sretan kada sam je osmislio - kaže Algoritmov urednik.

Mislim da su svi heteroseksualci

- Naime, pokazalo se da pričiginski pripovjedači često pričaju priče iz vlastitog iskustva, a ova tema u startu to autorima onemogućava. Jer, koliko mi je poznato, a nije da sam zavirivao u njihove spolne sklonosti, mislim da su svi heteroseksualci.

Mislim da svi možemo zamisliti tu scenu, kako dolazimo i objavljujemo svojim roditeljima da smo homoseksualci... Proces njihova shvaćanja i lepezu emocija koja se rastvara u ovoj situaciji. Tema je izdašna i zahtjevna, osjetljiva, ozbiljan pripovjedač i odgovoran čovjek je odmah svjestan i zamke lakrdijanja koja se nameće, skliznuća u brutalno komično i moguće povređivanje gay osoba.

pricigin2
Kruno Lokotar jedan je od najiskusnijih držača pričiginskoga mikrofona

Vrlo sam znatiželjan da vidim kako će gosti ispripovijedati svoje “autanje”. Pojedinačno ih ne mogu unaprijed procjenjivati, jer neki od njih prvi put gostuju na Pričiginu, što će reći da sam ih slušao u nekonvencionalnijim, uglavnom birtaškim situacijama.

Tema je svima bila intrigantna, svi su prepoznali njezine dramaturške i pripovjedne potencijale. Neki su imali i potrebu da mi odmah prijave da nisu gay, pa na temelju toga traže pripovjedne beneficije - koje nisu dobili - veli Lokotar.

Na mladima priča ostaje

- Možete li nam predstaviti pisce koji nastupaju u petak, na Svjetski dan pripovijedanja, u isto vrijeme i na istom mjestu?

- Večer “A(r)testirani” čine autori koji su se razmjerno nedavno pojavili na književnoj sceni i koji su dobili nekakvu verifikaciju za svoj dosadašnji rad, nekakav atest, a od kojih očekujemo još puno toga u budućnosti. Dio njih je već objavio pokoju knjigu, dio još nije, ali su pobjeđivali na ozbiljnim književnim natječajima.

Zadranin Želimir Periš je, zapravo, sa svoje dvije knjige već etabliran autor, a zbirka priča “Mučenice” upravo mu je prevedena na slovenski i dobiva laude. On je, recimo, kapetan ove selekcije, već lansiran autor koji je nekada dobio nagradu “Lapis histriae”.

jurica pavicic
urica Pavičić moderator je večeri o vesternu, na kojoj će se prikazati i - jedini splitski vestern

Istu nagradu je prošle godine dobila Siščanka Natalija Miletić, a njezina zbirka priča očekuje se do kraja ove godine. Željka Horvat Čeč je Međimurka koja se skrasila u Rijeci i koja je dobila nagradu za poeziju na regionalnom natječaju “Ulaznica”.

Njezina zbirka poezije bit će vani za koji mjesec, a uskoro i roman od crtica, radnog naslova “Crtice sa sela, bez svinje”. Antonio Barišić je Šibenčanin koji je za svoj prvijenac “Srest ćemo se opet” dobio nagradu Kiklop, naravno, u kategoriji prvijenca.
 
Staša Nikolić Aras je Zadranka iz Solina koju posebno voli nagrada festivala “Odakle zovem” iz Podgorice koju je za svoje kratke priče dobila više puta. Lani je objavila zbirku poezije “Takve se stvari događaju ljudima”. Konačno, Marko Gregur je Koprivničanin koji je dobio nagradu “Prozak” i objavio zapaženu knjigu priča “Divan dan za Drinkopoly”.

 

Lijepi vaši ‘gayevi’

Na večeri “Kako su moji doznali da sam gay”, večeras u 19.30 sati, u amfiteatru Doma mladih, u redovitom programu “Lijepa vaša” nastupaju eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države.

Pripovijedat će Goran Samardžić (BiH), Đurđa Strsoglavec (Slovenija), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Filip Balunović (Srbija), Rumena Bužarovska (Makedonija), Roman Simić Bodrožić (Hrvatska) i stalni gost ovog programa Emir Imamović Pirke (Žaborić).


Vestern u ‘Bellevueja’

- Što ljubitelji priča mogu očekivati u kasnijem terminu, u kavani hotela “Bellevue” – pitamo moderatora, književnika i novinara Juricu Pavičića.

- Večer “Kamo je odjahao vestern?” bit će ispunjena nostalgijom i podsjećanjem na zlatno doba kaubojaca, stoga su svi gosti zaljubljenici u taj žanr.

Pozvan je redatelj i filmski kritičar Živorad Tomić, autor vestern mjuzikla “O’kaj” i urednik vestern romana 70-ih i 80-ih godina Tahir Mujičić, te vesternofili Živko Skračić i Eda Vujević koja će ispričati kako vestern utječe na odgoj djevojaka u Vlaškoj. Imamo i jedno iznenađenje – projekciju jedinog splitskog vesterna! – veli Pavičić.

PIŠE: JASENKA LESKUR STANIČIĆ

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2140
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1683
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2090
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6459
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4349
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4359
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1343
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1884
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1953
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5825
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2925
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3765
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a