Hrvatska

uz koji bi i LGBT osobe mogle imati svoju djecu

Holy već dugo javno podržava gay zajednicu, proglašena je homofrendicom godine. Politika o unapređenju prava LGBT osoba njezine stranke sada je u javnoj raspravi

mirela holy
Grgo Jelavić/PIXSELL

 

Ovo je prva ozbiljna i detaljno razrađena politika o LGBT problematici u Hrvatskoj, kaže Marko Jurčić iz udruge Zagreb Pride o prijedlogu stranke ORaH. Na internetskim stranicama početkom studenoga objavili su dokument “Politika unapređenja prava LGBT osoba”, a javna rasprava traje do 3. prosinca. Da je bilo krajnje vrijeme da neka politička stranka donese takav dokument pokazuju i gole brojke.

Prema podacima Europske agencije za temeljna ljudska prava, prošle je godine Hrvatska bila na drugom mjestu u Europi po broju LGBT žrtava diskriminacije. Gotovo 70 posto poslodavaca u istraživanju je reklo da ne bi zaposlili homoseksualnu osobu, a samo 10 posto LGBT osoba otkrilo je kolegama na poslu svoju orijentaciju.

Iz Zagreb Pridea kažu kako su načelno zadovoljni prijedlogom ORaH-a.

- Dosad smo imali samo nekakve općenite stavove stranaka, kao npr. SDP i HNS. Ovo je zahtjevniji dokument i vidi se da se na njemu dugo radilo - rekao nam je Jurčić. Dokument ORaH-a ima pedesetak stranica na kojima su se najprije bavili zatečenim stanjem prava LGBT osoba u Hrvatskoj.

 

Izvor: 24sata