Hrvatska

POVORKA ponosa u Osijeku prošla je bez problema i incidenata a prema prvim procijeninama bilo je nazočno oko 300 ljudi. Povorka ponosa koju je organizirala udruga LiberOs, nešto iz podneva krenula je sa središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića, gdje je okupljanje počelo u 11 sati, središnjim osječkim ulicama i nakon 20-tak minuta ponovno se vratila na Trg Ante Starčevića.

Prvi Osijek Pride

Nepokoreni Osijek

Ministar gospodarstva, HNS-ovac Ivan Vrdoljak, pozdravio je sve koji su se danas našli u Povorci ponosa, naglasivši kako je ponosan na svoj "Nepokoreni Osijek". Tijekom šetnje središtem grada, između ostalog i osječkom Promenadom, nitko od prolaznika ili građana koji su sjedili u obližnjim kafićima nije reagirao na Povorku ponosa.

Cijelo vrijeme i na Trgu Ante Starčevića i putem gradom, povorku su pratile jake policijske snage.

Članica Organizacijskog odbora prve osječke Pride parade - Povorke ponosa, Tajana Lučić, izrazila je zadovoljstvo i brojem sudionika i, kako je kazala, dostojanstvenim obilježavanjem "prvog izlaska u javnost lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba".

Hvala svima u ime ljubavi!

"S nama su bili i naši prijatelji, prijateljice i građani koji su dali podršku pravu na drukčije životne stavove i opredjeljenje" rekla je Lučić. Zahvalila se i Gradu Osijeku na podršci u organizaciji Povorke ponosa. Mirna Zlatić iz Organizacjskog odbora rekla je - "hvala svima u ime ljubavi". "Mi smo vaše kćeri i vaši sinovi, susjedi i prijatelji, uz vas smo odrasli i uz vas želimo živjeti bez straha i srama zbog svojih različitosti", kazala je Zlatić.

Pročitala je proglas organizatora Pride parade, u kojem između ostalog stoji, kako su sudionici parade 'izašli na ulicu da pokažu da ne traže dodatna prava, već jednaka prava, i da ne traže neka prava, već sva prava'.

Zadovoljstvo dostojanstvenom Povorkom ponosa izrazio je i gost iz Beograda Aleksandar Sekulić, koji je rekao kako su Osijek i njegovi stanovnici pokazali da je riječ o hrabrom gradu i ljudima.

Prvi Osijek Pride

Prazan grad nije uspio

"Drage ugrađanke i dragi sugrađani, prijatelji i prijateljice, pozivamo vas da nam se pridružite na prvom Osijek Prideu, Povorci ponosa lezbijki, gejeva, biseksulanih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba, njihovih obitelji, prijateljica i prijatelja u borbi za ravnopravniji i sigurniji grad u kojem svi zajedno živimo", stoji u pozivu prvog Osijek Pride-a koji će se održati danas na Trgu Ante Starčevića.

Čini se kako akcija "Prazan grad" na koju su pozivali protivnici Osijek Pridea nije uspjela, a zato su se organizatori zahvalili svojim sugrađanima što nisu ispraznili grad. S velike terase hotela "Osijek" građani su pljeskom pozdravili povorku, javlja Crol.

Policija: Nije zabilježen niti jedan incident

"Danas, 6. rujna, u Osijeku, na Trgu Ante Starčevića i u užem središtu grada održano je javno okupljanje "Povorka ponosa - Osijek pride 2014.". Prije i za vrijeme javnog okupljanja, nisu zabilježeni događaji koji bi doveli u pitanje sigurnost sudionika javnog okupljanja i ostalih građana, odnosno nije zabilježeno počinjenje kaznenih djela ili prekršaja", priopćili su iz policije.

Pomoć sugrađanima da izađu iz ormara

Organizator Povorke ponosa je Udruga LiberOs čiji članovi ističu kako Osječanima žele pokazati "neka vide da nas ima".  Članica Organizacijskog odbora osječke Pride parade Tatjana Lucić kazala je kako je ona heteroseksualne orijentacije, ali da "kao odgovorna mlada osoba želi dati podršku svima da izraze svoje ljudsko pravo na različitost". Među sudionicima je i Mirjana Lovrić iz splitske udruge Rišpet koja je izrazila uvjerenje da će osječka Parada pokazati demokratko opredjeljenje i pravo na različitosti.

Lovrić je za Hinu podsjetila kako je, nažalost, u Splitu bilo velikih problema, ali da se situacija polako smiruje te da će uskoro osnovati centar za sve koji žele iskazati svoju seksualnu različitost.

Lucić, pak, poručuje "moramo omogućiti sugrađanima da izađu iz svojih ormara koji su im postali pretijesni" i da imaju pravo slobodno pokazati svoju ljubav.

Organizatori su priremili brojne transparente na kojima između ostalih piše Voli bližnjega svoga, Policija je tu zbog vas, Nepokoreni grad, Tražimo temeljna ljudska prava i ostalo.

Preneseno sa: index.hr

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2138
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1680
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2087
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6455
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4347
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4356
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1881
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1950
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5821
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2923
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3764
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a