Hrvatska

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Hrvatska je dopustila registraciju svih državljana EU, a ne samo onih partnera od kojih je jedan Hrvat

U roku jednog dana, otkad je i službeno na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu, podnesen je i prvi zahtjev za takvu vrstu zajednice. U Hrvatskoj prvi će partneri postati dvojica muškaraca u Istri, vjerojatno sredinom rujna, a požele li to, možda i ovog mjeseca.

Može i kraće

Kako objašnjava Asja Ettinger iz Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba, kao i kod sklapanja braka, vrijeme od podnošenja zahtjeva, pa do čina, 30 je do 40 dana. Međutim, dodaje, taj će se period čekanja moći skratiti, a partneri će moći odabrati i dvoranu.

– Zahtjevi se u Zagrebu mogu predati samo u područnom Gradskom uredu za opću upravu na Črnomercu – objasnila je Ettinger te da problema u sklapanju partnerstva, što se tiče matičara, neće biti. Oni, iako najmlađi ima 37 godina, rado će i fotografirati ceremoniju za koju je pripremljen i poseban tekst. U pojedinim matičnim uredima još nedostaju obrasci za prijavu sklapanja partnerstva te cjenici, no i to će se uskoro riješiti donošenjem dvaju podzakonskih akta. A upita za sklapanje partnerstva ima sve više, i u Zagrebu, ali i u ostalim gradovima.

– Znamo zasigurno za još nekoliko parova koji će ozakoniti svoju vezu te će za to uskoro predati svoje zahtjeve – rekao je Marko Jurčić iz udruge Zagreb Pride, dok je Asja Ettinger dodala kako se u Zagrebu prvi zahtjevi očekuju već sljedećeg tjedna. Neslužbeno doznajemo da će prva partnerstva u Hrvatskoj sklopiti i homoseksualni parovi koji dolaze iz regije.

Hrvatski Zakon o životnom partnerstvu jedan je od liberalnijih u Europi. Sva prava koja proizlaze iz zakona uživaju i strani parovi, državljani članica EU, koji se odluče u Hrvatskoj sklopiti životno partnerstvo.

Da, primjerice, gay par iz Poljske, u kojoj nema životnog partnerstva, sutra dođe u Hrvatsku, nađe posao, upiše studij ili otvori biznis i odluči sklopiti životno partnerstvo, dobit će sva prava koja ima i hrvatski gay par. I jednog dana ako požele iz Hrvatske otići u neku drugu članicu EU, a koja ima zakon o životnom partnerstvu, priznat će im se status životnih partnera koji su sklopili u Hrvatskoj zajedno sa svim pravima koja su tim statusom dobili.

Isti tretman

– Posebnost zakona je u tome što smo mi, poštujući načelo EU o slobodi kretanja, dopustili da se kod nas registriraju svi državljani EU, a ne samo oni partneri od kojih je jedan Hrvat. A to u ovom trenutku nemaju sve zemlje u kojima je sklapanje partnerstva dopušteno – objašnjava nam pravni stručnjak.

Stranci koji nisu iz EU, a koji u Hrvatskoj sklope partnerstvo prema zakonu će se tretirati kao i drugi bračni parovi iz takvih zemalja. Neće imati pravo na mirovinu preko partnera, porezne olakšice, zdravstveno... jer su stranci, ali dok su u RH, na njih će se odnositi oni dijelovi zakona koji uređuju njihove osobne odnose.

 

Status
Neformalno partnerstvo nakon tri godine


- Osoba koja je u partnerstvu s našim državljaninom može steći hrvatsko državljanstvo pod uvjetima kao i osoba koja je u braku s našim državljaninom.
- Hrvatskim državljanima, koji su sklopili partnerstvo u drugoj državi taj će se status priznati.
- Zakon pozna i neformalno životno partnerstvo – zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola, koje nisu sklopile partnerstvo, ako zajednica traje najmanje tri godine.

 

Britanski klasik
U pozadini će svirati Elton John


“Pozdravljam sve vas prisutne koji dijelite radost trenutka ovog svečanog čina”, tim riječima započet će ceremonija sklapanja životnog partnerstva u matičnim uredima u Zagrebu. Svi detalji još nisu određeni jer za to ima vremena, objašnjava Asja Ettinger iz Gradskog ureda za opću upravu, ali zna se da će u pozadini svirati glazba Eltona Johna.

 

Preneseno sa Večernji List