Hrvatska

Foto: Facebook

RUŽNU sliku Hrvatske ponio je sa sobom s ovogodišnjeg Ultra Europe festivala u Splitu mladi Brazilac po imenu Eduardo koji je zbog svoje seksualne orijentacije fizički napadnut.

19-godišnjem Eduardu je tijekom prve večeri festivala, u noći s petka na subotu, dok je ljubio drugog mladića, "doletjela" šaka u glavu. Udarac je bio toliko snažan da je izgubio svijest. Srećom, ništa mu nije slomljeno, već je završio "samo" s nekoliko šavova.

Policija o ovom homofobnom napadu nije izvijestila. Štoviše, u izvješću s prve večeri splitske Ultre stoji kako čak nije bilo ni nikakvih narušavanja javnog reda i mira. Eduardovi prijatelji tvrde kako to ne čudi jer policija nije napravila zapisnik, niti se potrudila potražiti napadača. Tvrde kako je čak i medicinska sestra na Hitnoj prema napadnutom mladiću bila homofobno nastrojena.

"Nadam se da će moja priča utjecati na to koliko hranite to čudovište zvano homofobija"

Dan nakon napada Eduardo je objavio svoju fotografiju i priču, koja je ubrzo dospjela u brazilske medije.

"Prije svega, dobro sam. Nisam bio siguran trebam li ovo objaviti ili ne. Ipak, vjerujem da kad se ovako nešto dogodi nama bliskoj osobi, problem postaje puno opipljiviji.

Sinoć sam na glazbenom festivalu u Hrvatskoj doživio homofobni napad. Ljubio sam dečka kad me je iznenada netko udario u glavu. Neko vrijeme bio sam bez svijesti. Kad sam se osvijestio, bio sam prekriven krvlju i na putu prema Hitnoj. U bolnici sam završio na šivanju jer sam zadobio više vanjskih i unutarnjih pukotina na koži nosa i usana. Srećom, ništa nije slomljeno.

Međutim, glavni razlog za ovu objavu nije taj da ispričam svoju priču, koja je samo jedna u nizu priča o homofobnim napadima na homoseksualne i transseksualne osobe. Moj cilj je otvoriti vam oči. Homofobija postoji i stalno je se hrani seksističkim i društvenim predrasudama. Od malih homofobnih ispada, kao što je nazivanje školskog kolege pederom, do fizičkog nasilja i ubojstava. Nadam se da će moja priča utjecati na to koliko hranite to čudovište zvano homofobija.

A za one koji me pitaju kako mi mogu pomoći - pomozite mi da promijenim ovo, pomozite mi da pokažemo svijetu da smo svi mi ljudi. Svi mi zaslužujemo da nas se poštuje i da nas se prihvaća ovakvima kakvi jesmo", napisao je Eduardo, kojeg će ožiljci od homofobnog napada na licu zauvijek podsjećati na Hrvatsku.

 

Preneseno sa Index.hr