Hrvatska

Foto: Paun Paunović / CROPIX

Udruge u priopćenju napominju kako su zastupnici, mahom iz HDZ-a, i u ranijim raspravama na plenarnoj saborskoj sjednici te na odborima povezivali istospolne zajednice s HIV-om i Sodomom i Gomorom te iznosili teorije o "heteroseksualnom svemiru"

Udruge za zaštitu prava LGBT osoba Kontra i Rišpet te Ženska mreža Hrvatske upozorile su kako je i današnja saborska rasprava o konačnom tekstu Zakona o životnom partnerstvu pokazala oporbeno manipuliranje činjenicama i iznošenje neistina te diskriminacijsku politiku vladajućih vezano uz obiteljski život istospolnih parova.

Udruge u priopćenju napominju kako su zastupnici, mahom iz HDZ-a, i u ranijim raspravama na plenarnoj saborskoj sjednici te na odborima povezivali istospolne zajednice s HIV-om i Sodomom i Gomorom te iznosili teorije o "heteroseksualnom svemiru".

HDZ-ov zastupnik Dujomir Marasović, ističu, danas je posvajanje djece od strane istospolnih parova usporedio s ozakonjivanjem prodaje teških droga i legalizacijom pedofilije. "Sa žaljenjem moramo ustvrditi da g. Marasović nije opomenut zbog takvog istupa u Hrvatskom saboru od strane predsjedavajućeg", kažu udruge.

Tvrde i da je za vrijeme rasprave izneseno mnogo neistina i pokušaja manipulacija od strane zastupnika HDZ-a i HDSSB-a vezano za ono što predloženi zakon regulira.

Udruge upozoravaju i na "diskriminativan diskurs" Vlade, čiji su predstavnici u raspravi o zakonu spominjali kako je riječ o "demokratskom kompromisu" koji bi trebao uvažiti dvije strane u hrvatskom društvu. Taj stav, dodaju, podržali su i zastupnici SDP-a izjavama da će napredak u zaštiti ljudskih prava osoba koje žive u istospolnim zajednicama biti moguć možda za deset godina, te da je dobar kompromis kada su "obje strane podjednako nezadovoljne".

"Smatramo da su poruke predstavnika državnih vlasti u kojima se izjednačava manjinska društvena skupina i grupacija koja agresivno zagovara uskraćivanje ljudskih prava manjinama izrazito opasne. Još opasnije je voditi se takvim stavovima pri kreiranju zakona koji se tiču zaštite prava manjina i odgađati zaštitu ljudskih prava za daleku budućnost", poručuju udruge.

Diskriminacijska politika državnih institucija, kažu, očituje se i kroz tertiranje pitanja zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, te izuzimanju posvajanja djece iz tog zakonskog prijedloga

"Sve obitelji zaslužuju jednako uvažavanje i jednaku pravnu zaštitu - danas. Poručujemo svim predstavnicima državnih institucija: ne igrajte se, ne radite kompromise s našim ljudskim pravima", zaključuju iz udruga Kontra. Rišpet i Ženska mreža Hrvatske.

 

Preneseno sa Dalmacija News