Hrvatska

tribina - lori

LORI poziva građane i građanke na prvu tribinu iz ciklusa književnih tribina udruge LORI o postojanju i vidljivosti lezbijki i biseksualnih žena u svjetskoj književnosti koja će se održati u Book Caffeu Dnevni boravak u petak, 27. lipnja s početkom u 20 sati. Na ovoj književnoj tribini naziva "Buđenje", govorit će se o lezbijskoj književnosti na prijelazu s 19-tog na 20-to stoljeće, periodu kada su mnoge hrabre žene odlučile istupiti da se glas svih žena čuje i poštuje - vrijeme buđenja svijesti o ženskim pravima, postojanju i vidljivosti.

Moderatorica tribine je Marina Vrđuka Beleš, predsjednica riječke udruge Katapult koja djeluje na poticanju stvaralaštva i kulture mladih te se bavi izdavaštvom već niz godina. Sudionici su: Zoran Krušvar, autor, novinar, voditelj kulturnih projekata čiji je roman "Zvijeri plišane" izazvao veliku pažnju javnosti zbog tematiziranja homoseksualnosti i transrodnosti u dječjoj literaturi te Ana Smokrović, kulturologinja, asistentica na Kulturalnim studijima Sveučilišta u Rijeci.

Ciklus književnih tribina o spisateljicama, pjesnikinjama koje su ostavile bitan trag u određenim periodima u svjetskoj književnosti održavat će se od 27. lipnja do prosinca 2014. godine, a cilj je informirati javnost o djelima, životima, okolnostima pod kojim su ove neustrašive žene stvarale i utrle put mnogim kasnijim autoricama. Ovaj je poduhvat od izuzetnog značaja ne samo za pripadnike LGBT zajednice već i sve Riječanke i Riječane jer se ova tema do sada nije proučavala u književnim krugovima, na sveučilištima i relevantnim književnim poljima.

*27. lipanj je izuzetno važan datum u povijesti LGBT pokreta jer je u noći između 27. i 28. lipnja započela čuvena pobuna u Stonewallu te pokret za prava LGBT osoba, koja se rasplamsala i van ulica New Yorka a istodobno se rađaju i pokreti za ženska prava.

 

Facebook event: Književna tribina o vidljivosti lezbijki i biseksualnih žena u svjetskoj književnosti