Hrvatska

Split pride

OVE SUBOTE sa splitskog Đardina krenut će četvrta po redu povorka Split Pride, na kojoj se očekuje dolazak aktivista iz Hrvatske i susjednih zemalja, a splitska policija, koja je u tri dosadašnje godine zbog nasilja i diskriminacije prijavila 27 osoba, sve poziva na krajnje odgovorno ponašanje.

Okupljanje će trajati dva sata nakon čega će povorka krenuti iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanske ulice natrag do Đardina, gdje će se održati Split Pride program, koji se do sada održavao na rivi.

U tri dosadašnja Split Pridea policija je zbog nasilničkog ponašanja, rasne i druge diskriminacije te sprječavanja policajaca u obavljanju dužnosti prijavila ukupno 27 osoba, od čega njih čak 25 u 2011., prvoj godini splitskog Pridea kada su zabilježeni i najveći sukobi.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo objavilo je kako su 2011. zbog nasilničkog ponašanja kazneno bile prijavljene 22 osobe, dvije za rasnu i drugu diskriminaciju te jedna zbog sprječavanja policije u obavljanju dužnosti. Protiv 18 osoba podneseni su optužni prijedlozi, a Općinski sud do kraja svibnja ove godine za sve je donio osuđujuće presude.

Njih 14 uvjetno je osuđeno, trojica su kaznu zamijenila radom za opće dobro, dok je jednom mlađem punoljetniku izrečena posebna obveza po Zakonu o sudovima za mladež. Trojici kazneno prijavljenih maloljetnika je izrečena odgojna mjera, a prema jednom je postupak još uvijek u tijeku. Novčano je kažnjen i nasilnik zbog prekršaja prema Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Lani je splitsko tužiteljstvo zaprimilo kaznene prijave zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju protiv jedne punoljetne osobe i jednog mlađeg punoljetnika. Protiv punoljetnoga je u tijeku istraga te je poslana zamolba za pružanje pravne pomoći radi njegova ispitivanja, budući da ne prebiva u Hrvatskoj. Protiv mlađeg punoljetnika neće se pokretati kazneni postupak, a protiv obojice je pokrenut prekršajni postupak prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, te se još očekuje prvostupanjska presuda.

Splitska policija i ove godine sve građane poziva na krajnje odgovorno ponašanje te izbjegavanje bilo kakvih sukoba ili napada na LGBT osobe.

HNS podupire Split Pride: Nema nepotrebnih događaja kad se bori za ljudska prava

Splitski HNS pozvao je svoje članstvo te sve sugrađane da se u subotu, 7. lipnja pridruže četvrtom Split Prideu i daju potporu ravnopravnijem položaju LGTB osoba u hrvatskom društvu, a neistinama i obmanjivanjem javnosti ocijenili su poruke da je takav događaj nepotreban.

"Kad se radi o borbi za ljudska prava, niti jedan događaj ne može biti nepotreban. Griješe oni koji smatraju da pripadnici LGBT zajednice traže veća prava te svojim homofobnim istupima pozivaju javnost na bunt protiv, ne samo protiv pripadnika LGBT zajednice, već i onih građana koji smatraju da svi ljudi trebaju imati jednaka prava", ističu splitski HNS-ovci u priopćenju.

Najnižom civilizacijskom razinom koju građani jedne europske države mogu imati ocjenjuju poruke iz splitskoga HDZ-a kako bi organizatori Split Pridea svoju paradu trebali održati u zatvorenom prostoru, a ne na gradskim ulicama. HDZ-ovci, naime, navode kako se u našoj kulturnoj tradiciji i prakticiranju javnog morala seksualnost ne pokazuje i ne demonstrira po trgovima i ulicama.

"Ti 'prosvjednici' ističu i izdašno financiranje ove manifestacije na račun građana koji plaćaju poreze, prireze i ostale namete, a zaboravljaju da SVI građani, dakle i pripadnici LGBT zajednice, kao i građani koji podupiru jednaka prava za sve, plaćaju te iste poreze, prireze i ostale namete, a koji se koriste za osiguranje rada raznoraznih udruga u koje spadaju političke stranke, religijske organizacije, sportski klubovi i njihove manifestacije", poručuju u HNS-u.

Pitaju treba li zato zabraniti sva događanja, sve manifestacije, sve sportske utakmice, "zabraniti život, ljude..., kako bi pojedinci koji Gay Pride smatraju nepotrebnom manifestacijom bili u svom malom svijetu zadovoljni".

"Nemojmo dozvoliti da nas pojedinci iz HDZ-a podijele, jer to samo može biti na štetu grada i postignute civilizacijske razine tolerancije koja je jedino mjerilo razvoja demokracije društva", zaključuju HNS-ovci u priopćenju.

 

Preneseno sa Index.hr

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2255
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1765
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2172
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6575
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4435
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4445
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1421
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1977
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2029
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5961
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 3005
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3851
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a