Hrvatska

gay brak

Godinu dana živjeli smo u potpunoj neizvjesnosti. Znali smo da se situacija, kad je bio u pitanju naš zajednički život u SAD-u, u svakom trenutku može okrenuti na pozitivno, ali i na negativno. Riječ “možda” zaista je najgora moguća riječ jer ti daje nadu, ali te istovremeno drži u grču. Takav je bio naš svaki dan. No, na sreću, kockice su se posložile baš onako kako smo sanjali dok smo se upuštali u ovu riskantnu avanturu života – za Slobodnu Dalmaciju rekao nam je Splićanin Davor Čakarić, prvi stanovnik američke savezne države Rhode Island koji je dobio zelenu kartu na temelju sklopljenog homoseksualnog braka s Amerikancem Alanom Oscarom Albertom, što je donedavno bilo posve nemoguće zbog federalnog zakona pod imenom Defense of Marriage Act (DOMA).

Naime, ovim aktom donesenim 1996. godine omogućeno je saveznim državama u kojima istospolni brakovi još nisu legalizirani da na svojem teritoriju ne priznaju prava i obaveze osobama koje su sklopile brak u onim državama gdje je to moguće. Isto tako, ni na federalnoj razini ove osobe nisu bile prepoznate kao bračni par u svrhu ostvarivanja povlastica poput dobivanja stalnog boravka u SAD-u.

Uskraćene uloge u Splitu

No, tijekom ljeta Vrhovni sud odbacio je DOMA-u, što je otvorilo mogućnost za ostvarivanje imigracijskih prava parova s različitim državljanstvima bez obzira na spolni identitet.

Dvadesetšestogodišnji baletan Alan Oscar Alberto, kojega splitska publika dobro poznaje jer je nekoliko sezona kao solist plesao u HNK-u, gdje je i upoznao Davora, nije čekao ni časa, nego je zatražio zelenu kartu za svojeg supruga. Njihovoj neizvjesnosti stigao je kraj proteklog kolovoza, kad je Davoru dopušten legalan boravak u zemlji u koju je ušao na turističku vizu točno godinu dana prije.

– Trebalo je izdržati godinu dana te neizvjesnosti, što nije bilo teško samo psihički, nego i financijski, ali ljubav nam je davala snagu da izdržimo i najteže trenutke. Kad je sud srušio DOMA-u, stekli su se uvjeti da dobijem zelenu kartu, koja mi jamči pravo boravka, rada, školovanja i za neko vrijeme pravo na državljanstvo ako ga budem želio. Sada konačno u potpunosti mogu ostvariti svoj život sa suprugom, no daleko od moje zemlje.

Nekad me malo žalosti činjenica da te vlastita zemlja ne prihvaća i ne daje ti priliku da živiš svoj život u potpunoj sreći samo zato što si gay. No, iskreno, više nemam vremena gledati unatrag. Gledam samo naprijed, ali se i nadam da će jednoga dana moj brak biti prepoznat i jednako pravan i u toj mojoj Hrvatskoj – ispričao nam je Davor, a mi smo ga pitali što im je to najviše smetalo u Splitu, odnosno zbog čega su se odlučili otići.

– Nakon dvije godine zajedničkog života u Splitu postali smo sve nezadovoljniji situacijom s kojom se susreću homoseksualni parovi općenito, a presudilo je Alanovo nezadovoljstvo na poslu, kad su mu zbog njegove javno deklarirane seksualnosti počeli uskraćivati uloge iako bi ga za njih izabrao koreograf. On je jednostavno odlučio pokušati negdje drugdje, a ja sam se u tom trenutku našao u situaciji da ne znam što učiniti, jer srce je govorilo jedno, a zdrav razum sasvim oprečno tome – prisjetio se Davor tih traumatičnih vremena, no sve što je uslijedilo potvrđuje staru izreku koja kaže da sreća prati hrabre. Alan je, naime, dobio angažman u domovini, u gradu Providenceu, u državi Rhode Island, a Davor je odlučio krenuti s njim.

Dan za pamćenje

– Nakon podužeg leta, sletjeli smo u osunčan i vrlo topao New York 22. kolovoza 2012. Taj ću dan pamtiti cijeli svoj preostali život. U trenutku kad je moja noga kročila na tlo New Yorka osjećaj je bio samo jedan – sloboda u svakom smislu te riječi. Osjećao sam da konačno mogu slobodno kročiti planetom bez nepoželjnih pogleda, dobacivanja i svih onih situacija kojima su izloženi pripadnici homoseksualne zajednice u Splitu i Hrvatskoj – kazao nam je danas 36-godišnji Davor, koji se vrlo brzo adaptirao na američki način života.

Budući da su oba protagonista naše priče postala sigurna u odnos koji su gradili nekoliko godina, kao normalna kruna tog partnerstva rodila se ideja o braku. Stoga su 11. veljače ove godine rekli svoje sudbonosno “da”, razmijenili prstenje i sve proslavili na intimnoj večeri u jednom restoranu.

– U to vrijeme u državi Rhode Island istospolni brakovi još nisu bili izglasani i nas dvojica uputili smo se autom u Boston. Naime, u državi Massachusetts nije potrebno imati kumove. Dovoljni su samo mladenci i matičar. Njegovi roditelji nisu bili u mogućnosti doputovati jer žive na drugom kraju SAD-a, no od samog početka, još dok smo živjeli u Splitu, bili su nam velika potpora – rekao nam je Davor, a nas je zanimalo kako je reagirala njegova obitelj.

– Od moje rodbine, iskreno, jedino mi je bilo važno da moja majka prihvati Alana i cijelu situaciju oko nas dvojice. A ona ga je ne samo prihvatila, nego su imali zaista blizak odnos tijekom dvije godine koje smo zajedno proveli u Splitu. Danas, kad smo daleko od nje, komuniciraju Skypeom i e-mailom – kazao je Davor, napominjući za kraj kako bi čitateljima “Slobodne” poručio samo da vjeruju u ljubav te da ne osuđuju ono što ne razumiju.

– Svi smo mi sazdani od krvi i mesa i trebamo imati jednaka ljudska prava. A pravo na bračnu zajednicu je ništa drugo nego osnovno ljudsko pravo – zaključio je Davor, a slično misli i Alan.

Vjera u sebe

– Treba uvijek zadržati nadu i ljubav. Ako vjeruješ u nešto, hajde po to! Ne sumnjaj! Ne boj se biti ono što jesi. Život živi u njegovoj punini, jer ionako imaš samo ovaj jedan! Ne brini za prosuđivanja drugih, jer oni nisu u tvojim cipelama i ne znaju kroz što prolaziš. Kroz ovo iskustvo naučio sam da je sve moguće ako nešto stvarno želiš.

Ponekad samo treba biti strpljiv i ne odustati. Ali, isto tako važno je poduzimati akcije iako se rezultati u nekom trenutku možda ne čine jasni – poručio je Alan, koji nije propustio napomenuti kako je ponosan što je Amerikanac jer je njegova zemlja sazdana na principima jednakosti, pravde i slobode za sve.

– Samo je bilo pitanje trenutka kada će gayevi dobiti prava kao i svi ostali. Uostalom, vidjeli smo sličnu situaciju kroz povijest s crncima i ženama – objasnio je Alan Oscar Alberto.

Preneseno iz Slobodne Dalmacije

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2138
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1680
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2087
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6453
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4346
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4356
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1880
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1948
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5821
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2919
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3764
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a