Hrvatska

Dok ulicama naših gradova bez imalo srama hodaju oni koji su pljačkali državu i sve nas bacili na prosjački štap, grupica radikalnih katolika se ne bori za vraćanje ukradenog ili za otvaranje novih radnih mjesta. Ne prosvjeduju čak ni zbog silnih otpuštanja, golemog broja nezaposlenih, činjenice da je više od 50 posto mladih na burzi ili pak zbog svakodnevnog rezanja plaća i radničkih prava. Ne, oni žele onemogućiti jednoj marginaliziranoj grupi u društvu da ikada ostvari svoja ljudska prava.

u ime svake obitelji

Prema definiciji obitelj je osnovna društvena jedinica zasnovana na zajedničkom životu užeg kruga krvnih srodnika, u kojoj se sjedinjuju biološko-reproduktivne, ekonomske i odgojne funkcije. Obično se sastoji od jednog ili dva roditelja i njihove djece. Obitelj mogu sačinjavati i članovi koji nisu nužno u krvnom srodstvu, primjerice prilikom usvajanja djece.

Prilikom definiranja ove zajednice nigdje ne stoji kako članovi obitelji isključivo moraju biti majka, otac te njihovo dijete, odnosno djeca.

Međutim, pretenciozno nazvana udruga U ime obitelji, koja, prema vlastitim riječima, promiče općeljudske i vjerske vrijednosti, uzela si je za pravo diskriminirati određeni dio populacije te krenuti u histeričnu akciju skupljanja potpisa za referendum, kojima bi zatim zatražili izmjenu Ustava.

Naime, U ime obitelji želi u Ustav upisati kako je 'brak životna zajednica muškarca i žene', čime bi se onemogućili istospolni brakovi, koji, prema riječima ovih radikalnih katolika, ozbiljno prijete njihovim brakovima i obiteljima.

Ukoliko stanete i racionalno razmislite tek nekoliko minuta, shvatit ćete o čemu je zapravo riječ.

Prvo i najvažnije, o ljudskim pravima ne bi smjelo biti rasprave. Onemogućavanje toga da se ozakoni bračna jednakost u Hrvatskoj vodi samo u daljnje gaženje ljudskih prava LGBT osoba koje će u takvom scenariju potpuno baciti na margine društva.

Budući da se u nekim europskim zemljama karakter planiranog referenduma ocjenjuje odmah na početku, dok je potpisivanje inicijative još u tijeku, očekuje se da se i hrvatski ustavni suci uključe u ovu javnu debatu te izraze svoje mišljenje koliko je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom i zakonima.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Drugo, kakve veze s vašim brakom ima brak nekih drugih dvoje ljudi? Zar vaš brak ovisi o braku vaših susjeda ili prijatelja? Atmosfera zastrašivanja i straha koja se već tradicionalno diže kada u fokus dođu LGBT prava je izazvana od crkvenjaka, konzervativnih vjernika i desnih stranaka, od kojih su neke i objeručke prihvatile ovu inicijativu o skupljanju potpisa za referendum.

Treće, bračna jednakost još uvijek nije ozakonjena u Hrvatskoj i nije poznato kada će doći na dnevni red. Stoga, šuškanje kako iza ovakve inicijative stoji upravo Crkva te da je namjerno pokrenuta u vrijeme izbora i te kako zvuče realno.

Štoviše, svećenici, kardinali i ostale crkvene osobe na misama zagovaraju potpisivanje ove peticije pojašnjavajući vjernicima kako svojim imenom, prezimenom i OIB-om 'štite svoje obitelji i misle na budućnost za svoju djecu'.

Neki su otišli toliko daleko da maloljetni vjernici, koji ne mogu dati svoj potpis, idu od vrata do vrata i skupljaju potpise.

u ime obitelji

Četvrto, zašto bi se Igor Štimac i Željko Kerum, inače veliki katolici i Hrvati, ženili i rastajali koliko god puta im padne na pamet, a nekim drugima se onemogućilo da se ikada udaju, a kamoli rastanu? Tu dolazimo do one katoličke licemjernosti kojoj je prihvatljivo varati, krasti i lagati, dok god se to radi noseći krunicu oko vrata i ime božje na usnama.

Peto, ovu inicijativu su pokrenuli oni isti ljudi koji su se borili protiv zdravstvenog odgoja i Zakona o potpomognutoj oplodnji. Nakon ovoga pokušaja vjerojatno će tražiti zakonsku zabranu abortusa, kontracepciju i izvanbračne zajednice.

Šesto, što je sa samohranim roditeljima? Tijekom cijele ove halabuke neprestano se spominje kako obitelj čine majka, otac i djeca, čime se također u podređeni položaj stavljaju i samohrani roditelji te njihova djeca.

Sedmo, otpor postoji. Osnovana je građanska inicijativa U ime svake obitelji okuplja pojedince, obitelji i građanske udruge koje promiču toleranciju i opća ljudska prava za sve.

"Koji su legitimni razlozi za zabranu istospolnih brakova? Nitko ne želi mijenjati tradicionalan brak kao takav, već želimo jednaka prava za sve", poručuju iz ove udruge.

Studenti Filozofskog fakulteta, FER-a i Hrvatskih studija u Zagrebu također su se organizirali te skupljaju potpise potpori U ime svake obitelji te upozoravaju na položaj LGBT studenata.

u ime svake obitelji

Dok ulicama naših gradova bez imalo srama hodaju oni koji su pljačkali državu i sve nas bacili na prosjački štap, grupica radikalnih katolika se ne bori za vraćanje ukradenog ili za otvaranje novih radnih mjesta. Ne prosvjeduju čak ni zbog silnih otpuštanja, golemog broja nezaposlenih, činjenice da je više od 50 posto mladih na burzi ili pak zbog svakodnevnog rezanja plaća i radničkih prava. Oni ne žele da homosekualci ponosno hodaju zagrljeni, usvajaju djecu koju su heteroseksualni parovi zlostavljali i/ili ostavili u domovima. Štoviše, najradije bi ih vidjeli s posebnim oznakama na ramenima ili u ustanovama za preodgojili ili pak negdje mnogo gore.

Oni žele privilegiju da su samo njihove obitelji 'prave' obitelji. Međutim, svi smo dio jedne velike globalne obitelji i što prije naučimo prihvaćati i tolerirati različitost to će nam život biti lakši, a suživot mirniji.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1977
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1548
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1951
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6280
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4168
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4235
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1222
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1737
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1804
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5618
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2769
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3632
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a