Hrvatska

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' diljem Hrvatske skuplja potpise za potrebu raspisivanja referenduma, a tiče se uvođenja definicije braka kao zajednice muškarca i žene, u Ustav RH. Treći je dan potpisa, a osim na raznim javnim površinama ova inicijativa pokušala je pronaći prostor za svoje štandove u prostorima fakulteta. Neki dekani su im odobrili ulazak u prostor faksa, dok su drugi ipak odlučili da štandovima nije mjestu u prostoru fakulteta.

FER: štand studenata i štand 'U ime obitelji'

Inicijativa 'U ime obitelji' koja skuplja potpise za održavanje referenduma već treći dan ima postavljene štandove u cijeloj državi. Treba im 375 tisuća potpisa koje moraju skupiti do 26. svibnja, a u prva dva dana skupili su 130 tisuća potpisa. Međutim, na nekim fakultetima javili su se studenti sa svojim štandovima koji zagovaraju suprotna mišljenja.

Na FER – u službena osoba istjerala 'onaj drugi štand'

- Izdao sam dopuštenje za prikupljanje potpisa za referendum 'U ime obitelji' u auli FER –a i to na zahtjev studenata koji žele afirmaciju obitelji, kazao nam je Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Dodaje kako ima izvrsnu suradnju sa svojim studentima te vjeruje kako ove manifestacije nemaju nikakve političke namjere. Međutim, njegovi studenti se baš i ne slažu s njim oko toga, a da iskažu nezadovoljstvo postavili su gerilski štand za koji još čekaju dozvolu.

- Politici ne smije biti mjesto na fakultetu. Skupljamo potpise za peticiju za uklanjanje političkih djelatnosti s područja fakulteta, jer je inicijativa 'U ime obitelji' očito politički motivirana, kazao nam je Adriano Orioli, jedan od organizatora gerilskog štanda.

Orioli zajedno s preko 150 potpisnika ove akcije na štandu, koji je postavljen prije nekoliko sati, smatra da je fakultet akademska, a ne politička ustanova.

Dekan Nedjeljko Perić još nije reagirao na sve zamolbe, stoga je službena osoba fakulteta nakon nekolikon sati udaljila studente ovog 'drugog' štanda iz prostorija FER – a.

FFZG: štand 'U ime obitelji' i štand studenata

Filozofski skupio preko 750 potpisa za izražavanje nelagode

Svega nekoliko minuta hoda dalje, na Filozofskom fakultetu se odvija slična situacija. Uz štand inicijative 'U ime obitelji', koja, podsjećamo, želi uvesti u Ustav RH brak kao zajednicu muškarca i žene, postavljen je jedan šareni studentski štand.

- Mislimo da inicijativa 'U ime obitelji' nije izvan prostora faksa, jer su doslovno postavili štand na ulaz u fakultet. Tu su treći dan i skupili su manje od 100 potpisa, dok smo mi na drugom štandu u dva dana skupili preko 750 potpisa, priča nam Mirna Ukrainczyk Jovanovski, jedna od organizatorica štanda na Filozofskom.

Studenti sa štanda na kojem piše 'mi smo oni drugi', koji je po broju potpisa daleko popularniji na Filozofskom, simbolički skupljaju potpise za pismo koje će uručiti svom dekanu Damiru Borasu, koji im je odobrio postavljanje svog štanda. - Želimo mu reći da se osjećamo nelagodno i da nam nije ugodno što su ti ljudi došli ovdje. Upliću politiku i žele spriječiti toleranciju i jednakost svih ljudi. Ne sviđa nam se što su tu, zaključila je Jovanovski.

Dekan Boras, kojeg smo jučer kontaktirali, kazao je kako Filozofski fakultet uvijek promovira pluralizam ideja i mišljenja, te da svaka inicijativa treba imati svoje mjesto. - Svejedno nismo dali inicijativi 'U ime obitelji' da imaju štand unutar prostorija fakulteta, oni su izvan prostorija i to je sasvim u redu, poručio je dekan Boras.

Iz 'U ime obitelji' tvrde da nije riječ o političkom već o svjetonazorskom pitanju

Sama inicijativa 'U ime obitelji' ima postavljene štandove na oko dvadeset fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na nekim fakultetima, tvrde bili su odbijeni jer se radi o političkom pitanju, priča nam Jozefina Javni koja je zadužena za studentske štandove ove inicijative.

- Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje nije nam dao da budemo u prostoru faksa jer smatra da se radi o političkom pitanju, rekli smo mu da je to svjetonazorsko, a ne političko pitanje, ali nije nam se više javio, priča Javni. Dekan FSB –a , Ivan Juraga nam je opovrgnuo tu informaciju kazavši da je kontaktirao rektorat Sveučilišta te da čeka njihovu povratnu informaciju, jer smatra da sam ne želi donositi ovakve odluke.

Osim što nije svugdje bilo pozitivne rekacije, na nekim fakultetima je bilo ružnih nastupa prema pripadnicima inicijative na štandovima, no tvrdi Jozefina Javni, 'takva je kultura dijaloge i demokracije u Hrvatskoj'.Dodaje kako inicijativa 'U ime obitelji' želi samo očuvati brak kao zajednicu muškarca i žene.

Do zaključivanja ovog teksta nismo uspjeli dobiti tumačenje Statuta Sveučilišta u Zagrebu od strane rektorata.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2140
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1683
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2090
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6459
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4349
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4359
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1343
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1884
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1953
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5825
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2925
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3765
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a