Hrvatska

iskorak

Kada: 17/5 u 18:00
Gdje: Kino Forum
Facebook: www.facebook.com/events/377327075710169/

S idejom da ničije vjersko uvjerenje ili osobno mišljenje, ne može drugom ljudskome biću uskratiti slobodu, mir i sigurnost, predstava Iskorak hrabro i bez cenzure koja joj se više puta pokušala nametnuti, progovara o odnosu homoseksualne ljubavi i hrvatskoga društva.

Dramska skupina Korak je pulska učeničko-studentska grupa pod umjetničkim vodstvom Patrika Lazića. Ova se kazališna amaterska skupina, svojim radom pokušava približiti jednom mladenačkome buntu, glasu koji ustaje protiv nepravde i pažljivo bilježi probleme u svojoj okolini.

S idejom da ničije vjersko uvjerenje ili osobno mišljenje, ne može drugom ljudskome biću uskratiti slobodu, mir i sigurnost, predstava Iskorak hrabro i bez cenzure koja joj se više puta pokušala nametnuti, progovara o odnosu homoseksualne ljubavi i hrvatskoga društva. Predstava je koncipirana kao vrsta dokumentarnoga kazališta u kojoj se pojavljuju motivi istinitih događaja, statistika i komentara, a prije svega ima za cilj ponuditi informaciju, ponuditi razumijevanje i na taj način učiniti barem mali iskorak iz primitivizma, konzervativnosti, nasilja i diskriminacije.

{youtube width="500" height="281"}2OMRmHXOWEU{/youtube}

Dio predstave su i rezultati ankete na pulskoj mladeži u dobi od 15 do 25 godina koji, između ostaloga, u 86 % slučajeva smatraju da je biti homoseksualne orijentacije odabir pojedinca, 24 % da je homoseksualnost bolest, a u 67 % slučajeva ne bi podržali održavanje gej parade u Puli.

Nakon niza poteškoća na koje je ekipa predstave naišla, poput toga da je pulska Gimnazija odbila podržati našu predstavu i savjetovala odabir „ljepše“ teme ili toga da su roditelji masovno povlačili svoju djecu iz projekta saznavši za LGBT tematiku, nakon čega se ovih šestero mladih buntovnika našlo na ulici i uz pomoć dobrih ljudi krenulo iznova graditi svoju kuću, ipak je rad priveden kraju te se bliži predugo čekana premijera u Zagrebu.

Autor teksta i redatelj:
Patrik Lazić

Izvode:
Nika Ivančić, Diana Zrnić, Snježana Grgić, Andrea Lončarić i Marin Janković

Oblikovanje plakata i svjetla:
Marin Janković

Tehničko vodstvo:
Melisa Kamenčić i Teo Frgačić

Fotograf projekta:
Franko Frgačić

Izvedbe:
17.05.2013. u 18:00
SD “Stjepan Radić” – Kino FORUM.


FACEBOOK EVENT:
www.facebook.com/events/377327075710169/