Hrvatska

Foto: drjudithreisman.com

JUDITH REISMAN nije mjesto u Hrvatskom saboru, kao ni na zagrebačkim fakultetima u kojima su zakazana njena predavanja. Protiv gostovanja ove kontroverzne "znanstvenice" glas su digle brojne udruge civilnog društva, koje ističu da se radi o osobi koja koristi govor mržnje, promiče homofobiju i banalizira holokaust.

> Karamarko: Pa što ako smo zakupili dvoranu za Judith Reisman?

Gostovanje Reisman u Saboru je, prema priznanju Tomislava Karamarka, organizirao HDZ, koji je zakupio dvoranu. Josip Leko, predsjednik Sabora, tvrdi da nije uopće znao što će se u tom terminu događati u Dvorani Ivan Mažuranić.

Iz Lekinog ureda priopćeno je da je HDZ rezervirao termin, te da predsjednik Sabora ne mora biti upoznat s aktivnostima svakog Kluba zastupnika. HDZ ili bilo koji drugi zastupnički klub ima pravo samostalno organizirati protokolarne i ostale aktivnosti u prostorijama Sabora, što predsjednik Sabora ne kontrolira.

{youtube width="500" height="281"}vRSgMXnIkys{/youtube}

U otvorenom pismu predsjedniku Sabora Josipu Leki, Centar za LGBT ravnopravnost ističe kako je Reisman diljem svijeta poznata po svojim diskriminatornim i krajnje homofobnim stavovima. Naime, HDZ je u Saboru rezervirao dvoranu za predavanje koje će Reisman održati na temu “Iskustvo spolnog odgoja u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Zabranite joj dolazak u Sabor!

"Smatramo kako Hrvatski sabor nije primjereno mjesto za održavanje takvog predavanja. Smatramo kako takav čin obeščašćuje Zakon o suzbijanju diskriminacije kojime se “uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije.” Uz to, ostaje posve nejasno zašto dr. sci. Reisman uopće drži predavanje na tu temu, iako ona sama nije sudjelovala u implementaciji niti kreiranju spolnog odgoja niti u Sjedinjenim Američkim Državama niti Ujedinjenom Kraljevstvu. Uzevši u obzir te činjenice, ne dolazimo do niti jednog drugog zaključka osim kako dr. sci. Reisman dolazi širiti netoleranciju među građanima i građankama Republike Hrvatske i njihovim izabranim zastupnicima", navode iz Centra za LGBT ravnopravnost.

"Ugostiti dr. sci. Reisman u zgradi državnog tijela koja je predstavnik SVIH građana i građanki, a i nositelj je zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj smatramo ekvivalentnim službenom dopuštanju slobodnog iznošenja homofobnih i diskriminatornih stavova kao i vrijeđanja LGBT pojedinaca i pojedinki. Također, ono šalje vrlo jasnu poruku svim LGBT građanima i građankama, a posebno jasnu onima koji su Vas osobno i Vaše kolegice i kolege izabrali kao zastupnike i zaštitnike ne samo njihovih prava, već prava svih građana i građanki Republike Hrvatske uz povjerenje da štitite i održavate Ustavni poredak Republike Hrvatske. Smatramo da je vrlo sramotna i zabrinjavajuća razina i učestalost homofobnih izjava koje se mogu čuti među redovima Hrvatskog Sabora, no naša je nada kako ćete prepoznati važnost otkazivanja ovog predavanja i pokazati kako skup takve vrste nije poželjan u prostorima Hrvatskog sabora", stoji u pismu Centra za LGBT ravnopravnost.

{youtube width="500" height="281"}EU5qEW-9MZk{/youtube}

Judith Reisman nije znanstvenica!


Građanska inicijativa Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatska, udruge David, Protagora, Centar za građansku hrabrost i inicijative Građanska akcija i Nisam vjernik, uputili su otvoreno pismo kritike Saboru jer će u četvrtak ugostiti Judith Reisman, poznatog homofoba koji iskrivljujući znanstvene činjenice promiče govor mržnje, neravnopravnost i banalizira holokaust. Pozivaju Sabor da shodno svojoj funkciji zaštite dignitet institucije kojom predsjedaju i otkažu gostoprimstvo Reisman.

"Riječ je o osobi koja se predstavlja kao znanstvenik, ali nije pravi znanstvenik. Naime, ona nije objavila niti jedan znanstveni rad u ozbiljnom, u peer-reviewed, znanstvenom časopisu. Knjige koje piše objavljuju izdavačke kuće koje se ne bave znanstvenim izdavaštvom, već religijskom ili političkom (konzervativnom) literaturom. Riječ je o publicistkinji koja putuje po svijetu i zastupa teoriju globalne urote po kojoj je cilj i seksualne edukacije i pornografije promocija homoseksualnosti, te pedofilije i sličnih devijacija.

Banalizira holokaust i tvrdi da je nacizam stvorio homoseksualni pokret

Nadalje, poznato je da Reisman tvrdi da je nacizam i holokaust uglavnom stvorio njemački homoseksualni pokret te da je pristaša povijesno revizionističkih ideja predstavljenih u knjizi 'Ružičasta svastika'.

Zgrada Hrvatskog Sabora je simbol naše državnosti, odnosno vrijednosti koje se Republika Hrvatska obavezala štititi svojim Ustavom i potpisom na međunarodnim poveljama o ljudskim pravima, a upravo te vrijednosti bi nastupom Judith Reisman bile dovedene u pitanje.

Njezin boravak u Hrvatskoj trebao bi biti vrhunac višemjesečne kampanje klerikalnih krugova, koji se protive primjeni 4. modula Zdravstvenog odgoja u školama. Lažno predstavljena kao znanstvenica Judith Reisman je u Hrvatsku dovedena da bi znanstvene temelje 4. modula prikazala kao plod "zločinačko homoseksualno-pedofilskog" rada Alfreda Kinseya.

{youtube width="500" height="281"}B-un-M2ePCg{/youtube}

Na zapadu je nitko ne shvaća ozbiljno pa "prodaje" svoje ideje po Trećem svijetu


Klerikalna kampanja protiv sekularnosti i ustavnog poretka RH, a koja svoje "znanstveno utemeljenje" nalazi u djelovanju Judith Reisman, sve više poprima nasilna obilježja, odnosno izaziva nasilne posljedice. Iz usta klerikalaca čuje se da u Hrvatskoj neće biti mira, sije se govor mržnje protiv seksualnih manjina, poziva se na novu Oluju. Javne osobe koje zagovaraju umjetničku slobodu naspram cenzorskih pritisaka klerikalnih krugova u slučajevima plakata za Gavellinu predstavu "Fine mrtve djevojke" i film "Svećenikova djeca", bivaju izložene prijetećim mailovima, pozivima, a prijeti se i nastavnicima koji bi trebali predavati po programu 4. modula Zdravstvenog odgoja.

Djelovanje Judith Reisman izgubilo je odavno bilo kakav značaj u njenoj domovini i ona zadnjih godina nastupa u sličnim klerikalnim kampanjama po Trećem svijetu. Hrvatska je na pragu da postane članica EU i smatramo da bi nastup spomenute u Hrvatskom Saboru predstavljao gaženje Ustava i njegovih vrijednosti, te civilizacijskih i državno-političkih težnji naše države.

Zagovornici smo vjerskih sloboda i slobode izražavanja; nemamo ništa protiv toga da ona o zdravstvenom odgoju debatira sa stručnjacima koji su na njemu radili u medijima ili na javnim tribinama, ali ne možemo zamisliti niti jedan parlament uljuđene zemlje koji bi ugostio osobu koja zastupa ideje suprotne ljudskopravaškim vrijednostima, a kojima se širi mržnju i potiče na nasilje, te vas još jednom pozivamo da Judith Reisman otkažete gostoprimstvo", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Građanska inicijativa Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatska, a pismo supotpisuju udruge David, Protagora, Centar za građansku hrabrost, Građanska Akcija i građanska inicijativa Nisam vjernik.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2141
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1683
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2091
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6460
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4349
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4359
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1343
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1884
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1954
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5827
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2926
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3765
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a