Hrvatska

12. srpnja Općinski sud u Varaždinu objavio je presudu vezano za slučaj diskriminacije g. Darija Krešića, zaposlenog na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Općinski sud u Varaždinu je donio prvu pozitivnu presudu u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građanina tako što je u slučaju g. Darija Krešića ustvrdio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije, te zabranio Fakultetu poduzimanje radnji kojima se sprečava napredovanje Darija Krešića na Fakultetu.

Pravni tim Iskoraka i Kontre s odvjetnicima i Darijom Krešićem

 

Podsjećamo, gospodin Krešić se obratio udrugama Kontra i Iskorak prvi puta 2009. godine zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora Božidara Kličeka i neposredno nadređene osobe profesora Željka Hutinskog.

Kolege i nadređeni su ponavljano iznosili šale i opaske kojima su se ismijavali sa spolnom orijentacijom gospodina Krešića. Nakon dopisa koji je odvjetnik Iskoraka i Kontre uputio upravi Fakulteta organizacije i informatike, profesori Kliček i Hutinski pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja. Nakon toga, g. Krešić je očekivao normalizaciju odnosa na Fakultetu, međutim upravo suprotno se dogodilo. Dario Krešić, koji se nakon stjecanja doktorata na Sveučilištu u Erlangenu – jednom od vodećih njemačkih sveučilišta – kao znanstvenik-povratnik zaposlio na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, od tada je od strane uprave Fakulteta bio sustavno sprečavan u redovnom napredovanju na radnom mjestu.

Dr.sc. Krešić podnio je stoga pred Općinskim sudom u Varaždinu antidiskriminacijsku tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike, a kojoj su se kao umješači pridružile udruge Kontra i Iskorak te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Tužba protiv Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu je prva tužba takve vrste u Republici Hrvatskoj, što je izuzetno važno jer građani često zbog straha od gubitka radnog mjesta ne prijavljuju diskriminaciju na radnom mjestu. Budući da se radi o prvoj presudi u slučaju ovoga tipa, ona će također služiti i kao presedan za slične slučajeve.

Presuda je važna i zbog činjenice da suci u Hrvatskoj još nisu dovoljno senzibilizirani za rješavanje slučajeva diskriminacije na temelju spolne orijentacije, što se pokazalo u ranijim postupcima koje su udruge pokretale prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, ali i u slučaju g. Krešića, kada je bila izuzeta prva sutkinja koja je radila na ovom slučaju.

{youtubejw width="500" height="281"}nLfUCfJ84eg{/youtubejw}

Također napominjemo da je nakon podnošenja tužbe, Fakultet organizacije i informatike pokrenuo etički postupak protiv g. Krešića, dakle pokrenuo je postupak protiv žrtve diskriminacije, ali isti nije pokretao protiv počinitelja diskriminacije.

Sveučilište u Zagrebu je, nakon žalbe g. Krešića na takav postupak, imenovalo Etičko povjerenstvo vezano za ovaj postupak.

2. srpnja 2012. Sveučilište u Zagrebu dostavilo je mišljenje Etičkog povjerenstva u kojem je između ostaloga navedeno: «…postupak Etičkog povjerenstva Fakulteta organizacije i informatike, suprotan je čl. 7. Zakona o suzbijanju diskriminacije te čl. 2 Zakona o ravnopravnosti spolova budući da predmetni zakoni zabranjuju tzv. viktimizaciju, odnosno propisuju da nitko ne smije trpjeti štetne posljedice zbog toga što je kao svjedok ili žrtva diskriminacije na temelju spola dao iskaz pred nadležnim tijelom ili upozorio javnost na slučaj diskriminacije. S obzirom na prethodno navedeno, ad hoc Etičko povjerenstvo Sveučilišta u Zagrebu, nakon što je uzelo u obzir sve okolnosti slučaja i činjenično stanje, te važeće pozitivne propise Republike Hrvatske, smatra da je mišljenje Etičkog povjerenstva Fakulteta organizacije i informatike nepotpuno i , stoga, nevaljano.»

Nažalost, sud nije usvojio dio tužbenog zahtjeva koji se odnosi na viktimizaciju, unatoč mišljenju Sveučilišta, što Pravni tim Iskoraka i Kontre smatraju negativnim i zbog čega će uložiti žalbu na taj dio presude.

Međutim, nakon objavljivanja presude predstavnici FOI-a koji su počinili diskriminaciju prema g. Krešiću u više navrata su pokušali manipulirati činjenicama u medijima. Zbog toga ističemo da se radi o pozitivnoj presudi, tj. da je sud utvrdio da je FOI počinio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije prema g. Krešiću i to u ključnom dijelu tužbenog zahtjeva. Naime, sud je utvrdio povredu prava na jednako postupanje prema g. Krešiću po osnovi spolne orijentacije, te uznemiravanje g. Krešića po osnovi spolne orijentacije, te konačno zabranio je Fakultetu da poduzme bilo kakvu radnju kojom bi sprečavao daljnje znanstveno napredovanje g. Krešića.

Ovim putem Iskorak i Kontra pozivaju rektora Sveučilišta u Zagrebu g. Aleksu Bjeliša da, cijeneći utvrđenja iz prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kao i mišljenje Etičkog povjerenstva Sveučilišta, sukladno zakonskim ovlastima poduzme odgovarajuće korake prema Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, a kako bi se spriječila daljnja diskriminacija dr.sc. Krešića.

Na današnjoj konferenciji za medije g. Krešić je izrazio svoje zadovoljstvo presudom te izjavio kako se nada da će Fakultet promijeniti svoje dosadašnje ponašanje. Dodao je: «Nije mi bilo lako odlučiti se za tužbu, ali sam se želio izboriti za svoje pravo da radim u jednakim uvjetima kao i svi ostali kolege, a da se pri tome ne moram skrivati i pretvarati. Nadam se da će ovo potaknuti i druge koji se nalaza u sličnoj situaciji da dignu glavu i da se izbore za sebe.»

Ovom prilikom pozivamo sve LGBT osobe koje su doživjele diskriminaciju ili nasilje zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta da se obrate Pravnom timu Iskoraka i Kontre za besplatnu pravnu pomoć na telefon: 098/238 308.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2132
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1677
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2084
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6450
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4343
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4352
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1335
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1878
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1946
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5815
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2915
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3760
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a