Crna Gora

U Budimpešti, od 27. juna do 1. jula ove godine, održane su “Evropske igre” – “Eurogames”, najveća evropska LGBT sportska manifestacija na kojoj su po prvi put zvanično učestvovali i sportisti i sportistkinje iz Crne Gore.
Ovogodišnje Evropske igre, koje u suštini predstavljaju evropski LGBT pandan olimpijskim igrama, zvanično su podržane od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta  i predstojeće Olimpijade u Londonu.

EuroGames 2012

 


Na Evropskim igrama, koje tradicionalno organizuje Evropska gej i lesbejska sportska federacija (EGLSF) u saradnji sa domaćim LGBT grupama, ove godine se okupilo blizu 4000 sportista i 2000 sportskih radnika, LGBT aktivista, i podržavaoca ravnopravnosti LGBT osoba u sportu i društvu.

Pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore sportisti i sportistkinje, okupljeni preko LGBT Foruma Progres, jedine javne LGBT organizacije u Crnoj Gori, uzeli su takmičarsko učešće u nekoliko sportskih disciplina.  S obzirom na ograničene resurse i razvijenost LGBT zajednice predstavnici/ce Crne Gore ostvarili su solidne rezultate. Osvojene su bronzane medalje u rukometu, trčanju i šahu. Četvrto mjesto osvojeno je u odbojci. Rukometašica LGBT Foruma Progres proglašena je i za najboljeg srednjeg igrača.

Predstavnici/ce iz Crne Gore zapaženo učešće imali su i na pratećim sadržajima igara, brojnim radionicama i forumima.

Učešće sportske delegacije LGBT Foruma Progres i podrška crnogorske Vlade nastupu na izuzetno značajnom sportskom takmičenju bila je i prilika da Crna Gora, još jednom, na pravom panevropskom nivou, potvrdi svoju riješenost da uspostavi demokratiju i evropski identitet kao i privrženost vrijednostima tolerancije i ravnopravnosti.

LGBT Forum Progres kao punopravni član EGLFS-a  uputio je pismo namjere da planira aplicirati za domaćina EuroGames-a. To će biti izvanredna sportska, turistička, razvojna i ekonomska šansa za Crnu Goru. LGBT Forum Progres će na tome, kroz svoj postupni razvoj, predano raditi. Organizatori minulih igara saopštili su da je grad Budimpešta od ove manifestacije prihodovala više miliona eura pri čemu je kalkulacija vršena na minimalnoj procjeni potrošnje po osobi od svega 50 eura po danu.