Crna Gora

izvor wikipedia

U glavom gradu Crne Gore nedavno je počela sa radom prva nevladina organizacija koja će štititi prava LGBT populacije (lezbejke, homoseksualci, biseksulaci, trans-rodne osobe) “lgbt Forum Progres”.

Nakon podnošenja inicijative Ustavnom sudu za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti Porodičnog zakona, čime bi se pripadnicima istopolnih vanbračnih zajednica omogućila prava koja se priznaju heteroseksualnim parovima, uslijedilo je i registrovanje LGBT organizacije.

NVO pod imenom “LGBT Forum Progres” registrovana je nedavno u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i za sada okuplja oko desetak članova, i to pripadnika same LGBT zajednice.

Osnivačka skupština nove NVO je, na sjednici održanoj sredinom decembra prošle godine donijela statut kojim se određuje da je “Progres” organizacija koja okuplja LGBT osobe i zalaže se za poštovanje i zaštitu njihovih ljudskih prava, i ravnopravnost u društvu.

“Ciljevi LGBT Forum Progresa su unaprijeđenje međusobne podrške i solidarnosti, jačanje sveukupnih kapaciteta zajednice i snaženje položaja u društvu, ekonomiji, tržištu rada, sportu i obrazovanju, zaštita, unaprijeđenje i praćenje ljudskih prava osoba drugačije seksualne orijentacije”, piše, između ostalog, u statutu “Progresa”.