Crna Gora

Inicijalni odbor Treće Povorke ponosa „Montenegro Prajd“ donio je odluku da će ovo najveće centralno godišnje javno okupljanje koje podiže vidljivost lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans* i queer osoba u Crnoj Gori biti održano u nedjelju 18. oktobra ove godine u Podgorici.

Temu, poruke, slogan, maršutu, koncept i sam sadržaj Trećeg Montenegro Prajda odrediće prošireni Organizacioni odbor tokom sljedećih mjeseci.

Od ove godine, uz Montenegro Pride biće organizovana i Nedjelja ponosa.

Nedjelja ponosa će biti koncipirana kao skup različitih kulturnih, edukativnih i zabavnih događaja koji će biti organizovani tokom sedam dana prije održavanja Trećeg Montenegro Prajda. Cilj Nedjelje ponosa je okupljanje LGBTIQ osoba, podržavaoca, prijatelja/ica i različitih zainteresovanih organizacija kako bi zajedno kreirali/e svojevrstan LGBTIQ festival.

Nedljeju ponosa će organizovati poseban tim LGBTIQ osoba koje će zajednički dogovarati, kreirati i organizovati Nedjelju ponosa.

Inicijalni Organizacioni odbor Monenegro Prajda ove godine je odlučio da ode korak dalje u odnosu na prethodne dvije godine, u organizacionom i konceptualnom smislu same Povorke, te je pred nama zadatak da treći Montenegro Prajd bude masovniji, snažniji, zabavniji i da okupi sve nas koji smo ne samo L,G,B ili T osobe i naše prijateljie, već i sve one koji smatraju da kroz Prajd mogu da se založe za svoja prava koja su im ugrožena.

U tom cilju, pripreme trećeg Montenegro prajda započele su već nekoliko dana nakon drugog, u novembru prošle godine. Poslije sastanka dijela članica i članova Organizacionog odbora sa eminentnim akademskim stručnjacima sa više evropskih Univerziteta, tokom kojeg je razgovarano o samom konceptu Povorke i ostvarenom napretku koji je uslijedio kao rezultat prva dva Montenegro prajda, inicijalni Organizacioni odbor je donio odluku da treći Montenegro prajd bude koncipiran na osnovu rezultata konsultacija sa velikim brojem pripadnika i pripadnica LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori.

Uz podršku Britanske ambasade Podgorica, Kvir Montenegro je već realizovao konsultacije sa jednim dijelom LGBTIQ zajednice, a same konsultacije će biti dodatno intezivirane tokom sljedećih mjesec dana kako bismo dobili inpute od dijela zajednice koji nije za sada obuhvaćen konsultacijama.

Osim mišljenja LGBTIQ osoba, u obzir uzimamo i mišljenje i ostalih građanki i građana Crne Gore koji su takođe obuhvaćeni istraživanjem stavova u odnosu na koncept Prajda.

Dio već urađene pripreme trećeg prajda obuhvatio je i seminar za nosioce tužilačke funkcije iz više gradova Crne Gore koji smo realizovali uz podršku Britanske ambasade Podgorica, a u saradnji sa najvećom LGBTIQ organizacijom „Stonewall“ iz Velike Britanije.

Ove godine Organizacioni odbor Montenegro prajda će biti proširen i sve zainteresovane LGBTIQ osobe u Crnoj Gori od danas pa do 1. avgusta imaju mogućnost da apliciraju za članstvo u Odboru i učestvuju u pripremi trećeg Montenegro prajda i pripremi prve Nedjelje ponosa.

Sve zainteresovane LGBTIQ osobe za članstvo u Organizacionom odboru mogu se prijaviti putem popunjavanja prijavnog formulara koji će danas biti objavljen na web sajtu Kvir Montenegra.

Važno je napomenuti da su sve članice i svi članovi Organizacionog odbora u tom nezavisnom tijelu koje priprema Montenegro prajd tu u svoje lično ime i predstavljaju sebe i svoje lične stavove, želje i poglede u odnosu na Povorku ponosa. Ovaj koncept je jako važan jer jedini omogućava da Montenegro prajd ostane zaista Povorka ponosa LGBTIQ zajednice i da sam skup kao takav bude skup koji će oslikavati naše stvarne potrebe i prioritete.

Kvir Montenegro i Montenegro Prajd pozivaju LGBTIQ osobe da apliciraju za članstvo u Organizacionom odboru i daju doprinos da treći Montenegro prajd bude još kvalitetniji, sadržajniji i masovniji u odnosu na prethodna dva.

Zahvaljujemo se na podršci Ambasadi Kraljevine Holandije i Britanskoj ambasadi Podgorica koji već treću godinu podržavaju pripremu i organizaciju Montenegro Prajda, te daju značajan doprinos poboljšanju položaja i poštovanja naših osnovnih ljudskih prava.


Queer Montenegro
Montenegro Pride

 

Izvor: Queer montenegro

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 3002
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2497
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2827
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7445
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 5185
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 5118
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 2107
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2854
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2744
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6857
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3667
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4505
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a