Crna Gora

PODGORICA – Učesnici Povorke ponosa počeli su, oko 11 sati, šetnju na ovogodišnjem Prajdu, kroz centar Podgorice.

12:00 - Zadovoljstvo mi je što je i ova Povorka prošla u najboljem redu. Zahvaljujemo se organizatorima, učesnicima i svima koji nijesu sa nama ovdjse, ali koji su doprinijeli da Parada protekne u najboljem redu“ – kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Prema njegovim riječima sa ljudskim pravima nema nagodbe, „zato želimo da zaštitimo sve kojima su prava ugrožena“.

„Sve regulative i strategije daju nam za pravo da stvorimo talav pravni okvir gdje ćemo stvcoriti nulti procenat diskriminacije“, istakao je on.

Numanović je naglasio da pitanje LGBT zajednice treba da tretiramo kao pitanje poštovanja ljudskih prava. „Potreban je kvalitetat dijalog kako bi otklonili sve nesporazume i doprinesemo razvoju demokratije i stvorimo društvo pune tolerancije. Siguran sam da ćemo u tome istrajati“, poručio je Numanović.

11:45 -  Na mostu Blaža Jovanovića raširena je zastava duginih boja.

11:33 - Učesnici Parade ponosa, njih oko 100, polako prolaze preko mosta Blaža Jovanovića i za sada je mirno. Prema nezvaničnim informacijama iz policije ranije je privedeno nekoliko maloljetnika, a većih incidenata nije bilo.

11:23 - Povorka ponosa upravo je krenula ispred hotela CG i kreće se prema staroj zgradi Vlade. Učesnici nose transparente sa natpisima “Tek smo počeli”, “Oj svijetla majska zoro”, “LGBT Crna Goro”, “Ponosna majka”…

10:40 - Ispred bivšeg hotela Crna Gora počelo je okupljanje učesnika drugog Montenegro prajda. Učesnicima su se za sad pridružili ministar Suad Numanović, gradonačelnik Slavoljub Migo Stijepović, ombudsman Šućko Baković, šef Delegacije EU Mitja Drobnič i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak. Tu su i brojni NVO aktivisti iz Crne Gore i regiona.

Parada ponosa u Podgorici

Uoči početka Prajda u gradu je mirno, mada reporteri javljaju da nezvanično saznaju da se kod O.Š ”Maksim Gorki” dogodio manji incident.

Prisutnim učesnicima Prajda se pridružio i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović koji je poručio da je uvijek i u svakoj prilici uz svoje sugrađane.

Osim Stijepovića, prisutni su i ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, savjetnik premijera Jovan Kojičić, šef delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič, poslanica DPS-a Nada Drobnjak, poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić, lider Liberalne partije Andrija Popović, ombudsman Šućko Baković, kao i brojni predstavnici NVO sektora.

Parada ponosa u Podgorici

Predsjednik Izvršnog odbora ”Kvir Montenegra” Danijel Kalezić, ocijenio je da je ovogodišnji Prajd test za zaštitu ljudskih prava i da su svi zajedno uradili dobar posao.

Kalezić je ocijenio da je veliki korak naprijed prisustvo gradonačelnika Stijepovića i ombudsmana Bakovića i da na ovogodišnjem Prajdu očekuje oko 200 učesnika.Među učesnicima ovogodišnjeg Prajda je i muzička zvijezda bivše Jugoslavije Marina Perazić.

Parada ponosa u Podgorici

Podršku današnjem Prajdu dao je i prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević, koji trenutno živi u Kanadi.

”Želim svima srecću na današnoj Povorci ponosa u Podgorici. Šetajte ponosno i ne stidite se biti ono što jeste, da volite onog kojeg vi izaberete voljeti”, poručio je Cimbaljević.

Parada ponosa u Podgorici

Portal RTCG nezvanično saznaje u policiji da su protivnici održavanja Povorke ponosa, na društvenim mrežama, pozivali na masovno okupljanje danas u centru Podgorice.

Izvor: rtcg.me , Pobjeda.me

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2138
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1680
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2087
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6454
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4347
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4356
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1881
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1949
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5821
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2923
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3764
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a