Crna Gora

Podgorica -- Podgorica se intenzivno priprema za održavanje prve Parade ponosa, u nedelju 20. oktobra koju će, kako je najavljeno, obezbedjivati 1.900 policajaca.

Tanjug, arhivaCeo skup će takođe, biti sniman bezbednosnim kamerama.

Četiri dana pre održavanja Parade ponosa u Podgorici policija ima pune ruke posla oko organizacije skupa koji je procenjen kao visokorizični i praćenja navijačkih i drugih grupa, koji preko društvenih mreža najavljuju okupljanja kako bi pokušali da spreče održavanje šetnje LGBT pripadnika, prenose mediji.

Vijestima” je u Upravi policije saopšteno da su sigurni da će Parada ponosa biti održana u nedelju, ali će maršuta njihovog kretanja biti poznata tek za dva dana.

Šetnju LGBT pripadnika, NVO aktivista, političara i diplomata obezbeđivaće oko 1.900 pripadnika Uprave policije, koji će na sebi imati opremu za visokorizične situacije i skupove.

“Planirano je da Paradu ponosa obezbjeđuju svi pripadnici elitnih jedinica UP - SAJ i Posebna jedinica, a tog dana u Podgorici biće svi interventni vodovi i gotovo cijeli uniformisani sastav policije. Šetnju, po utvrđenoj maršruti, obezbjeđivaće i inspektori u civilu, a postavićemo i kamere na ključnim punktovima”, saopštio je “Vijestima” sagovornik iz UP.

Regionlna koalicija nevladinih organizacija "“Korak"” saopštila je da bi bilo bitno da se najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti nadju među učesnicima Povorke ponosa, jer će takvim gestom poslati najbolju poruku građanima da njihovo zalaganje za ljudska prava i poštovanje Ustava i zakona nije deklarativno, već suštinska vrednost koju slede. Ta koalicija smatra i da nadležne institucije moraju da omoguće mirno održavanje Parade.

Zasada nije poznato ko će predstavljati državu na Paradi ponosa i planirano je da takva odluka bude donesena na narednoj sednici Vlade. Podgoričke “Vijesti” objavile su juče d aće podršku Paradi dati šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, kao i ambasadori EU u Crnoj Gori.

"Održavanje Povorke ponosa je od ključne važnosti i za napredak Crne Gore na putu ka EU, jer se Povorkom ponosa brani prava na slobodno i mirno okupljanje kao jedno od temeljnih prava i pokazuje da li je crnogorsko društvo spremno da u potpunosti prihvati vrednosti sadržane u osnivačkim aktima EU“, navode članovi "Koraka".

Podrška organizovanju Prajda stigla je i od organizatora beogradske parade, koji dolaze u Podgoricu: “Niko od nas ne želi da pripada narodu koji isključuje, preti nasiljem i širi mržnju“. Oni su kazali da pretnje nasiljem, sa kojima se susreću organizatori, ne smeju da demotivišu niti da za državu predstavljaju razlog za eventualnu zabranu parade.

Iz Uprave policije juče je saopšteno da su identifikovali devet maloletnika za koje se sumnja da su od 27. do 30. septembra na trgu u centru Podgorice uzvikivali reči preteće sadržine upućene LGBT osobama. Od njih je uzeta izjava u prisustvu roditelja, a obavešten je i osnovni državni tužilac, koji je zaključio da u njihovim radnjama nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Policija je identifikovala i privela mladića iz Kolašina, zbog sumnje da je istog dana, na štetu četvoro članova "LGBT Foruma progres“ počinio prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru - drsko ponašanje. Iz Nove srpske demokratije, članice opozicionog Demokratskog fronta, saopštili su da neće imati svog predstavnika na događaju.

"Nikada nećemo ohrabrivati održavanje skupova, kojima se, izmedju ostalog, skreće pažnja sa glavnih problema u kojima se nalazi Crna Gora”, navedeno je u saopštenju Nove i dodaje da je danas za građane navaznija tema ekonomija, radna mesta i kako da se izore sa siromaštvom. Nametanje priče o ”paradi” najviše, dodaje se, ide u korist onima koji su krivi za očajnu situaciju i bankrot pred kojim se nalazi Crna Gora“.

Od političkih partija jedino su DPS i Pozitivna saopštili da će imati svog predstavnika.

 

Preneseno sa B92

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2136
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1679
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2086
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6453
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4345
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4354
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1880
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1948
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5820
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2918
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3763
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a