Crna Gora

paradaU Budvi će danas biti održana prva Parada ponosa u Crnoj Gori, a iako je iz policije poručeno da će poduzeti sve mjere da manifestacija protekne sigurno, tenzija ima.

U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule osmrtnice s imenom predsjednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gay povorke.

Vlada Crne Gore osudila je objavljivanje osmrtnice i izrazila uvjerenje da Crna Gora ima demokratske kapacitete štititi ljudska prava svakog građanina bez obzira na razlike i bilo koje osobno svojstvo, javio je Tanjug.

Poštovanje razlika i tolerancija, kako je istaknuto, prema uvjerenjima svih socijalnih grupa predstavlja vodeću vrijednost multietničkog i multikulturalnog crnogorskog društva.

Cimbaljević je ranije kazao je da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju prihvatiti i njegovati različitosti.

Nezadovoljstvo održavanjem gay parade u Budvi iskazali su i navijači nogometnog kluba “Partizan” iz tog primorskog mjesta, a u metropoli crnogorskog turizma organizirano je potpisivanje peticije protiv održavanja Povorke ponosa.

Ugostitelji budvanskih lokala sinoć su oko pola jedan u znak protesta ugasili muziku u svojim objektima, a slično su najavili i za večeras.

Iz crnogorske vlade ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kojem se poštuju ljudska prava, a iz policije su poručili da će poduzeti sve mjere da manifestacije protekne sigurno.

Ministar zaštite ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da Vlada Crne Gore podržava održavanje Parade.

“Parada ponosa u Budvi biće pokazatelj ukupnih promjena u crnogorskom društvu na europskom putu”, istakao je on.

Numanović nije želio izravno odgovoriti na pitanje hoće li prisustvovati Paradi ponosa u Budvi, ali je kazao da će tom skupu svakako prisustvovati predstavnik Vlade Crne Gore.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević istaknuo je da će policija uraditi sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi skup protekao bez incidenata.

On nije želio precizirati koliko će policajaca osiguravati Paradu, navodeći da će policajaca biti “dovoljno”.

“Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, uraditi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata”, istakao je Janjušević.

Prema nezvaničnim informacijama, za sigurnost sudionika Parade ponosa u Budvi bit će angažirano oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja ljeta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2138
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1680
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2087
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6453
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4347
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4356
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1880
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1949
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5821
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2921
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3764
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a