Crna Gora

tu smo

Šta se dogodilo sa saosjećanjem diskriminisanih prema diskriminisanima? Namjesto da su prirodno, zdravo i što je najvažnije jednako posvećeni ugroženim manjinama u društvu i da sa jednakom pažnjom i poštovanjem javno tretiraju njihove probleme, određeni novinari koji tvrde da su sami žrtve diskriminacije, daju sebi slobodu da se stave u ulogu eksperata za ljudska prava, stručnjaka i sudija i da određuju koja manjina je manje ugrožena od druge.

Gospodine Milačiću, postavka tvog teksta je od početka pogrešna. Nešto što svaka iole obrazovana osoba treba da zna jeste to da se nipošto ne postaje homoseksualcem, već se sa seksualnom orijentacijom rađamo i ona je nepromjenjiva.

Ali, pošto već kažeš da bi volio da budeš homoseksualac... Želim da ti predstavim ono što bi mogao da očekuješ od društva i svoje bliže i šire okoline. U tom slučaju mnogi bi htjeli da te tuku šakama i nogama, maltretiraju, diskriminišu, čovječe: roditelji, braća, sestre, komšije, prolaznici, pubertetlije i mladi navijači puni snage, samo zbog toga što im se to što ti jesi – ne sviđa. Oni bi te i psovali, nazivali „pederom“, „pederčinom“, „brukom“, „sramotom“, ispisivali grafite po gradu pozivajući ljude da te ubiju i glasno govorili da nemaš pravo da budeš i izraziš to što jesi.

Želim da te obavijestim i da vjerovatno ne bi smio to da saopštiš svojim kolegama jer bi rizikovao da budeš na direktan ili indirektan način izbačen sa posla. Što već kažeš da jesi, ali iz drugih razloga. Da si, kojim slučajem, učenik ili student opet bi morao da ćutiš, trpiš i da se foliraš jer bi bio pod tolikim pritiskom okoline da bi morao da se ili prebaciš u drugu školu ili jednostavno ispišeš i, recimo, ideš da prodaješ kopirane diskove na pijaci.

Da si kojim slučajem suludo hrabar pa smogneš hrabrosti da nasilje ili diskriminaciju prijaviš nadležnim organima susreo bi se sa podsmjehivanjem, ogovaranjem, arogantnim odnosom ljudi zaposlenih u tužilaštvu i sudu prema tebi. Čak bi ti se dogodilo i da ti onaj koga si tužio direktno prijeti u sudnici, da sudija ne reaguje na to ili čak okonča cijeli proces i konstatuje da si odustao od tužbe jer si kasnio dva minuta na zakazano ročište.

Ako već želiš da budeš homoseksualac... Onda moram da ti napišem i da se spremiš da živiš svoj život skrivajući to što jesi i u strahu da će sve što imaš jednostavno nestati i život ti se pretvoriti u najveću dramu koju možeš da zamisliš samo ako se pročuje da si to što jesi. Moraš biti i spreman da svakog dana čitaš kako mnogi, neprozvani, daju sebi za pravo da koriste homofobični ili govor mržnje i komentarišu kako ti nisi ugrožen jer ima ugroženijih. Ili čak otvoreno prijete da će te tući, diskriminisati, zlostavljati, omalovažavati jer, molim lijepo, ti si drugačiji od njih.

Budi spreman i da ti bude zabranjeno da voliš. Da nemaš mogućnost ostvariti bilo koje pravo koje proističe iz zajedničkog života sa tom osobom. Budi spreman i na to da, recimo, do kraja života budeš u vezi sa nekim i da se sva imovina koju ste zajedno sticali tokom života vodi na tu osobu i poslije njene smrti ti nemaš pravo na ništa od toga već sve to razgrabi njegova „porodica“ koja vas je ponižavala cijelog života, ali koja ima pravo na nasljedstvo po zakonu, a ti to pravo nemaš. Zamisli i kako zbog toga ti ostaješ star i sam na ulici bez iđe ičega i bez osobe kojoj si posvetio život i koja je bila tvoja porodica.

Pošto vjeruješ i da bi Romi, Egipćani, Aškalije, mnogi radnici, sindikalci, mnogi „poniženi i uvrijeđeni“, veliki broj zaboravljenih i prevarenih, pa čak i „opozicionari naši“ voljeli da su homoseksualci, opet moram da te razočaram... Nas ima svuda, pa tako i među njima. Po logici stvari, čak i ti moraš imati rođake koji su homoseksualci/ke, prijatelje, komšije, poslovne saradnike, poznanike. Prođeš pored nas svakodnevno na ulici, u kafeu, marketima, autobuskim stajalištima, aerodromima, kupaš se sa nama u moru i sunčaš na plažama... Ali nas ne vidiš. Ne vidiš nas upravo zbog svojih stavova i homofobije koja te prožima. Nije homofobija samo poziv na ubistvo ili kad prebiješ ili opsuješ nekoga. Homofobija je i kad napišeš novinarski tekst koji odiše netrpeljivošću prema nama.

Pošto si već dosta puta na tri strane teksta izrazio želju da budeš homoseksualac, mimo svih naučnih dokaza ti budi ako možeš. Ono što zasigurno znam jeste da bi te to životno iskustvo prosvijetlilo i da poslije tog iskustva nikada ne bi bio u stanju da napišeš tekst kakav si napisao. Ako ništa drugo, zbog toga što bi osjetio homofobiju na svojoj koži. Vjerujem da bi se poslije toga stidio napisanog teksta.

Iako biti homoseksualac u Crnoj Gori danas, ako se to zna, može značiti imati razbijenu glavu, polomljene zube, trpjeti kontinuirano ugnjetavanje, a ako se ne zna, skrivati se i paziti na svaki korak, imati nebrojno mnogo protivnika i samo par saveznika, ja se nikada ne bih mijenjao sa sobom. Ne bih poželio, pa ni za potrebe „zvučnog“ teksta o kojem će se pričati, da budem heteroseksualac. Pogotovo ne heteroseksualac kakav si ti. Radije ću trpiti tebi slične i gore, nego biti prihvaćen od većine, a ugnjetavati slabije ljude oko sebe.

Ako već nemaš kapaciteta da saosjećaš i postupiš ljudski i junački i podržiš nas, onda predlažem da nam dodatno ne praviš probleme u životu i bar se suzdržiš od pisanja o temi koju, dokazao si današnjim tekstom, suštinski ne poznaješ.

P.S. Ako već želiš da budeš homoseksualac, onda budi spreman i na to da ovakav tekst ne smiješ potpisati svojim imenom i prezimenom jer bi to skupo platio i to bi imalo nepredvidive posljedice po tvoj život i tvoj fizički i psihički integritet.

Mr. X (Autor je član grupe LGBT osoba i prijatelja „Queer Brigada“)Šta se dogodilo sa saosjećanjem diskriminisanih prema diskriminisanima?

 

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2138
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1680
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2087
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6455
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4347
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4356
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1881
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1950
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5821
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2923
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3764
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a