Crna Gora

Marunović, Vujošević i Bošković uputili su se prema trgu, i tom prilikom su u ulici Novaka Miloševa bili mučki napadnuti od strane navijačke grupe “Varvari”.

ekipa

U toku noći između 9. i 10. septembra u ulici Novaka Miloševa u Podgorici, grupa navijača "Varvari" brutalno je pretukla Danila Marunovića, Todora Vujoševića i Mirka Boškovića.

Marunović je reditelj spota "Mi smo dio ekipe", Vujošević je glumac u istoimenom spotu dok je Bošković, njihov prijatelj, novinar RTCG-a.

LGBT Forum Progres podnio je Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici prijavu protiv najmanje četiri, za sada, nepoznate osobe iz navijačke grupe "Varvari" i jednog saučesnika, sa poznatim identitetom, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela – izlaganje opasnosti, nanošenje povreda, povreda ravnopravnosti i ugrožavanje sigurnosti.

Marunović, Vujošević i Bošković su se vraćali sa koncerta u okviru festivala Main Art Street, koji se održavao u sklopu Podgoričkog kulturnog ljeta, u ulici ispred muzičke škole “Vaso Pavić” i Blues bara.

Centar za građansko obrazovanje CGO i LGBT Forum Progres najoštrije su osudili brutalni napad na Marunovića, Vujoševića i Boškovića i zahtijevaju od državnih organa da u konkretnom slučaju bude potvrđena zakonska svrha utvrđenih krivičnih sankcija a LGBT zajednici i svim osobama, koje kroz svoje stvaralaštvo, podržavaju ravnopravnost u Crnoj Gori bude omogućen siguran i dostojanstven život.

"Tokom trajanja koncerta njima je grupa navijača “Varvari”, koji su imali svoj štand na mjestu održavanja koncerta, uputila niz pogrdnih riječi i uvreda dok su Vujoševiću pored glave zapalili baklju. To je kod njih izazvalo osjećaj uznemirenosti, ali su svojim ćutanjem i odsustvom negativnih reakcija učinili sve da se izbjegne konflikt i incident", navodi se u saopštenju CGO i LGBT Foruma Progres.

Iz tih nevladinih organizacija se pitaju da li su preduzete u skladu sa zakonom mjere obezbjeđenja svih osoba prisutnih na koncertu jer na licu mjesta nije bilo pripadnika policije niti obezbjeđenja.

"Njihovo prisustvo i preduzimanje službenih radnji, u skladu sa zakonom, moglo je preventivno uticati i spriječiti da se desi kasnije brutalno prebijanje trojice mladića od strane istih osoba, iz navijačke grupe “Varvari”, koji su bili prisutni na koncertu kroz angažman na štandu jer su njih trojica bili pod njihovim konstantnim prijatnjama i pritiskom", smatraju u CGO i LGBT Forumu.

Dodaju da su se poslije ponoći, pošto je koncert okončan, Marunović, Vujošević i Bošković uputili prema trgu, i tom prilikom su u ulici Novaka Miloševa bili mučki napadnuti od strane navijačke grupe “Varvari”.

"Boškovića, Marunovića i Vujoševića su tukli pesnicama i nogama, a pošto su ih oborili na zemlju nastavili su da ih biju uglavnom nogama. Tokom udaraca su ih psovali i govorili da će njih ubiti i pobiti sve pedere. Kad su vidjeli da Bošković leži na zemlji i obilno krvari brzo pobjegli, trčeći ubrzanim hodom, prema trgu, preko obližnjeg parkinga", navodi se u saopštenju.

Povrijeđeni Marunović, Vujošević i Bošković uspjeli su da pozovu taksi i odu u Urgentni centar odakle je pozvana i policija. U Urgentnom centru su im konstatovane tjelesne povrede čije je ispitivanje i dalje u toku.

LGBT Forum progres i CGO cijene da je jasno da se radi o nasilju iz mržnje, u kojem je jedina krivica žrtava što su svojim profesionalnim radom pokušali pomoći razvoj kulture tolerancije.