Crna Gora

Marunović, Vujošević i Bošković uputili su se prema trgu, i tom prilikom su u ulici Novaka Miloševa bili mučki napadnuti od strane navijačke grupe “Varvari”.

ekipa

U toku noći između 9. i 10. septembra u ulici Novaka Miloševa u Podgorici, grupa navijača "Varvari" brutalno je pretukla Danila Marunovića, Todora Vujoševića i Mirka Boškovića.

Marunović je reditelj spota "Mi smo dio ekipe", Vujošević je glumac u istoimenom spotu dok je Bošković, njihov prijatelj, novinar RTCG-a.

LGBT Forum Progres podnio je Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici prijavu protiv najmanje četiri, za sada, nepoznate osobe iz navijačke grupe "Varvari" i jednog saučesnika, sa poznatim identitetom, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela – izlaganje opasnosti, nanošenje povreda, povreda ravnopravnosti i ugrožavanje sigurnosti.

Marunović, Vujošević i Bošković su se vraćali sa koncerta u okviru festivala Main Art Street, koji se održavao u sklopu Podgoričkog kulturnog ljeta, u ulici ispred muzičke škole “Vaso Pavić” i Blues bara.

Centar za građansko obrazovanje CGO i LGBT Forum Progres najoštrije su osudili brutalni napad na Marunovića, Vujoševića i Boškovića i zahtijevaju od državnih organa da u konkretnom slučaju bude potvrđena zakonska svrha utvrđenih krivičnih sankcija a LGBT zajednici i svim osobama, koje kroz svoje stvaralaštvo, podržavaju ravnopravnost u Crnoj Gori bude omogućen siguran i dostojanstven život.

"Tokom trajanja koncerta njima je grupa navijača “Varvari”, koji su imali svoj štand na mjestu održavanja koncerta, uputila niz pogrdnih riječi i uvreda dok su Vujoševiću pored glave zapalili baklju. To je kod njih izazvalo osjećaj uznemirenosti, ali su svojim ćutanjem i odsustvom negativnih reakcija učinili sve da se izbjegne konflikt i incident", navodi se u saopštenju CGO i LGBT Foruma Progres.

Iz tih nevladinih organizacija se pitaju da li su preduzete u skladu sa zakonom mjere obezbjeđenja svih osoba prisutnih na koncertu jer na licu mjesta nije bilo pripadnika policije niti obezbjeđenja.

"Njihovo prisustvo i preduzimanje službenih radnji, u skladu sa zakonom, moglo je preventivno uticati i spriječiti da se desi kasnije brutalno prebijanje trojice mladića od strane istih osoba, iz navijačke grupe “Varvari”, koji su bili prisutni na koncertu kroz angažman na štandu jer su njih trojica bili pod njihovim konstantnim prijatnjama i pritiskom", smatraju u CGO i LGBT Forumu.

Dodaju da su se poslije ponoći, pošto je koncert okončan, Marunović, Vujošević i Bošković uputili prema trgu, i tom prilikom su u ulici Novaka Miloševa bili mučki napadnuti od strane navijačke grupe “Varvari”.

"Boškovića, Marunovića i Vujoševića su tukli pesnicama i nogama, a pošto su ih oborili na zemlju nastavili su da ih biju uglavnom nogama. Tokom udaraca su ih psovali i govorili da će njih ubiti i pobiti sve pedere. Kad su vidjeli da Bošković leži na zemlji i obilno krvari brzo pobjegli, trčeći ubrzanim hodom, prema trgu, preko obližnjeg parkinga", navodi se u saopštenju.

Povrijeđeni Marunović, Vujošević i Bošković uspjeli su da pozovu taksi i odu u Urgentni centar odakle je pozvana i policija. U Urgentnom centru su im konstatovane tjelesne povrede čije je ispitivanje i dalje u toku.

LGBT Forum progres i CGO cijene da je jasno da se radi o nasilju iz mržnje, u kojem je jedina krivica žrtava što su svojim profesionalnim radom pokušali pomoći razvoj kulture tolerancije.

 

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2454
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1938
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2344
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6778
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4638
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4602
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1566
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2213
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2210
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6224
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3157
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4027
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a