BIH

Udruženje Okvir SarajevoNa adresu Udruženja Okvir23.06.2012. je stiglo Rješenje Regulatorne Agencije za komunikacije za Pink BH. Ovim Rješenjem utvrđeno je da je ova RTV stanica prekršila član 4.”govor mržnje”, stav 3 Kodeksa o emitovanju RTV programa, te joj Agencija izriče kaznu u iznosu 2000 KM.

Podsjećamo, ovo Rješenje rezultat je prigovora Udruženja Okvir od 2.decembra 2011. na program “Zabranjeni forum” koji je Pink BH televeizija emitovala dana 17.11.2011. , a zbog senzacije i gledanosti dopustila da se u cijeloj emisiji prikazuju diskriminirajući sadržaji i sms poruke.

U obrazloženju Rješenja stoji da kroz omogućavanje gledaocima učešća u kreiranju programa kroz poseban vid komunikacije putem sms poruka, stanica je trebala pokazati veći stepen odgovornosti i osjetljivosti prema specifičnom raspoloženju bosanskohercegovačke javnosti prema pitanjima koja su se tretirala u predmetnom programu.

Tema sporne emisije bila je – Promjena pola, tijelo kao zamka. Bez namjere da podsjećamo na gnusan sadržaj poruka koje su puštene u navedenoj emisiji, a i imajući u vidu da je govor mržnje ovom prilikom kaženjen zbog plasiranja u javnom prostoru, Udruženje Okvir izražava zadovoljstvo ovakvim Rješenjem RAK-a.

Istovremeno, smatramo da je novčana kazna, čiji je maksimum sukladno Pregledu povreda i kazni Agencije 10000 KM, ipak preniska, s obzirom na štetu koja je navedenom emisijom i emitovanim sadržajem pričinjena.

Ipak, moramo naglasiti da je veliki korak naprijed kažnjavanje govora mrženje u javnosti, te stoga smatramo neophodnim da javnost bude upoznata sa rješenjem ovog slučaja. Govor mržnje je nedopustiv, kažnjiv i neće prolaziti bez reagovanja i propisne kazne – to je poruka koja mora biti jasna u ovom društvu.

UG Okvir