BIH

Policija kao dobronamjerni pomagač u borbi za LGBT prava

Svi naši aktivizmiŽivot koji ne podrazumijeva elementarnu potrebu za podrškom ljudima koji u bilo kojem segmentu nisu dio većine ne bi trebao da ima previše smisla. Aktivizam, ukoliko govorimo o zagovaranju prava LGBT osoba, nije isključivo vezan za učešće u formalnim procesima koji doprinose boljitku ili na povorkama ponosa.

U svakom obliku vlastitog djelovanja možemo doprinijeti pomacima, neovisno o tome kojom se profesijom bavimo i da bismo pomogli/e, nije neophodno da mašemo zastavicom duginih boja. Portal LGBT. ba donosi serijal razgovora sa predstavnicima/ama različitih profesija unutar kojih su sagovornici/e pravili/e aktivističke pomake, ali i analizu postojećeg stanja u kontekstu LGBT prava u novinarstvu, pozorištu, književnosti, fotografiji, jeziku… Ovoga puta govorimo o policiji i njenom časnom i aktivističkom angažmanu u teškim vremenima.

Piše: Kristina Ljevak
Foto: Lejla Huremović

Sarajevski otvoreni centar na završnoj manifestaciji povodom ovogodišnjeg IDAHOT-a (Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije) dodijelio je nagradu Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koje je prepoznato kao institucija koja se pridružila borbi protiv nasilja nad LGBT osobama. Nagradu je ispred MUP-a primio Josip Bilandžija, inspektor u Jedinici za profesionalne standarde, razvoj načela i zaštitu tajnih podataka. Angažman inspektora Bilandžije, uz izuzetnu profesionalnost, odlikuje i istančan senzibilitet za probleme LGBT osoba u Bosni i Hercegovini.

“Savjesno obavljanje posla je dio karakera osobe koja obavlja taj posao, a prepoznavanje toga u osobi i nagrađivanje je satisfakcija”, kaže Josip povodom nagrade, dodajući da prepoznavanje savjesnog rada može poslužiti i kao primjer drugima.

Više prava – manje straha i nasilja

“Važno je što su u fokusu LGBT osobe, grupa za čiji interes je rađeno”, kaže inspektor Bilandžija, dodajući da je za policiju svaka osoba itekako značajna, na jednak način kao i formiranje sigurnog okruženja za sve članove/ice društva.

“U svemu ovome mi smo bili samo dobronamjerni pomagači našim prijateljima u Sarajevskom otvorenom centru, kojima se zahvaljujem na svemu što doprinose u kreiranju novog društvenog ambijenta. Vrijedno radeći za LGBT zajednicu, postižu učinke od povijesnog značaja i za mnoge druge društvene skupine koje su bile marginalizirane. Na taj način se doprinosi izgradnji jednog sigurnijeg, boljeg, otvorenijeg društva u kojem će se poštivati više prava i biti manje straha i nasilja, društva u kojem bi svatko poželio da živi”, navodi inspektor.

Zalaganje za prevazilaženje predrasuda prema LGBT populaciji trebamo i moramo označiti kao aktivizam bez obzira kojom profesijom se onaj/ona koji/a se zalaže bavio/la i bez obzira koliko sama profesija takav pristup podrazumijeva. Adekvatan rad policije sa zajednicom primjer je dobre prakse koja se treba nastaviti njegovati.

“Mi na ovaj način ohrabrujemo LGBT zajednicu da budu suradnici i doprinose sistemu sigurnosti, da rade na jačanju LGBT zajednice i da se osnažuju za izgradnju svog mjesta pod suncem u ovom procesu tranzicije, da prepoznaju i prijavljuju kaznena djela, te da tako, kroz smanjivanje prostora za stereotipe i predrasude, smanjujemo diskriminaciju i strah, a povećavamo osjećaj sigurnosti, što dalje dovodi do smanjenja razine mržnje i nasilja u ovom postkonfliktnom društvu. Ovo je zajednički rad svih nas i u tome treba da budemo ustrajni”, kaže Josip Bilandžija.

SOC i MUP – Primjer dobre saradnje

Duže od dvije godine traje saradnja između MUP-a Kantona Sarajevo i Sarajevskog otvorenog centra. Saradnja je konkretizovana kroz niz projekata, radionica, seminara…, a sem potvrde u postojećoj nagradi, ima i niz drugih pokazatelja učinkovitosti. “Za ove dvije godine smo imali priliku bolje se upoznati, ostvariti suradnju u segmentima koji su za nas životno značajni – otvoriti se prema LGBT zajednici i pojedincima/kama kroz Sarajevski otvoreni centar. Da bi bilo suradnje, da bi bilo partnerstva – potrebno je da imate partnera/e”, objašnjava naš sagovornik, pocrtavajući kako je priča o LGBT populaciji, kroz izvođenje permanentne obuke, zaživjela među pripadnicima policije, ali i među drugim uposlenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

“Činimo da policijski službenici budu pripremni u ovoj fazi coming outa, da postupaju u slučajevima, te da to postupanje bude na visokoj profesionalnoj i etičkoj razini, a u duhu prve kampanje koju su zajedno proveli Sarajevski otvoreni centar i MUP Kantona Sarajvo i koja je nosila naziv Policija je tu da štiti sve osobe. Treba i voditi računa da se struktura uposlenika mijenja i da neke kolegice/ge idu u mirovinu, dolaze nove generacije i treba nakon određenog perioda ponoviti treninge”, navodi Bilandžija.

Nužnost partnerstva u postkonfliktnom dobu

Angažman inspektora Josipa Bilandžije spada u red odgovornih i zahtjevnih zanimanja u teškim vremenima. Ukoliko je riječ o životnom pozivu, kao što je to slučaj u njegovom poslu, onda pred preprekama nema odustajanja, a svaki novi pomak dodatni je motiv da se nastavi istrajavati na započetom putu.

“Razlika između posla i životnog poziva jest u tome da posao završava uglavnom na radnom mjestu, i poslije toga ste čovjek koji može slobodno da se ispoljava u društvu. Životni poziv je takva vrsta zanimanja koje vas određuje ne samo profesionalno, već bitno utiče ili određuje i sve druge sfere vašeg života. Etičnost i profesionalnost su faktori-principi koji su u policijskom pozivu vrlo važni”, objašnjava na kraju inspektor Josip Bilandžija, čija posvećenost itekako može poslužiti kao primjer i kad je riječ o zagovaranju prava LGBT osoba, ali i o odnosu prema profesiji i ljudima općenito. Trenutak u kojem je ispred MUP-a Kantona Sarajevo inspektor Bilandžija primio nagradu Sarajevskog otvorenog centra na izložbi u Collegiumu Artisticumu možemo bez sumnje smatrati jednim od onih koji će svoje mjesto zauzeti na stranicama historije borbe za LGBT prava u Bosni i Hercegovini.

 

Izvor: lgbt.ba

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2994
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2486
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2818
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7431
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 5177
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 5108
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 2096
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2845
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2733
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6842
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3659
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4497
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a