Queerologija

Gejevi i lezbejke idu na psihoterapiju dva puta više od heteroseksualaca, zaključuje nova studija. Grupa sa najmanjom verovatnoćom da će posegnuti za psihoterapijom? Heteroseksualni muškarci.
ter

Grupa istraživača sa UCLA-a ispitala je uzorak od 2.000 ispitanika i zaključak je da je 48% lezbejki, gejeva i biseksualnih osoba potražilo psihoterpijsku pomoć u toku protekle godine, u poređenju sa 22% heteroseksualnih ljudi.

"Pervazivna i istorijski ukorenjena socijalna patologizacija homoseksualnosti može doprineti popularizaciji ove vrste tretmana putem konstruisanja homoseksualnosti i povezanih pitanja kao mentalno-higijenskog problema", izjavila je Suzan Kokran, profesorka epidemiologije i jedna od autorki ove studije.

Uopšteno gledano, žene su sklonije posezanju za ovom vrstom tretmana. Većina pripadnika LGBT populacije nema mentalnih problema koje je moguće dijagnostikovati, već traže načine izlaženja na kraj sa psihološkim stresom. Etničke i rasne manjine u manjem procentu traže pomoć psihoterapije.

Studija je objavljena danas u žurnalu BMC Psychiatry.