Queerologija

Adolescencija je ionako dovoljno teška, ali za gayeve i lezbijke njihove različitosti ih često ostavljaju izolirane i zbunjene. Rođeni u kulturi koja pretpostavlja da su svi heteroseksualni, gay i lezbijskoj mladeži često nedostaje prihvaćenost, razumijevanje i podrška koju njihovi heteroseksualni vršnjaci dobivaju.Neznanje društva i negativni stavovi prema homoseksualnosti ostavljaju mnoge mlade gayeve i lezbijke sa osjećajem zbunjenosti, srama, krivice, straha i usamljenosti, povećavajući rizik samoubojstva, zloupotrebe droga i alkohola, beskućništva i seksualno prenosnih bolesti.

    * Gay i lezbijski tinejdžeri izvršavaju samoubojstva dva ili tri puta više od svojih heteroseksualnih vršnjaka i popunjavaju brojku od 30% svih izvršenih samoubojstava među tinejdžerima. U 1989. godini, samoubojstvo je bilo glavni uzrok smrti medju gay, lezbijskom, biseksualnom i transgenderskom mladeži.

    * U istraživanju provedenom nad 686 gay muškaraca, 337 heteroseksualnih muškaraca, 293 homoseksualnih žena, i 140 heteroseksualnih žena: 8% gay muškaraca je pokušalo izvršiti samoubojstvo, u poređenju sa 3% heteroseksualnih muškaraca. 23% lezbijki je pokušalo izvršiti samoubojstvo, u poređenju sa 14% heteroseksualnih žena. Većina pokušaja među gayevima i lezbijkama su se desila prije 20-te godine, a skoro 1/3 prije 17-te godine.

    * U istraživanju provedenom nad 137 gay i biseksualnih muškaraca, 41 je pokušao izvršiti samoubojstvo, a 18 njih je imalo višestruke pokušaje. Prosječna starost onih koji su pokušali izvršiti samoubojstvo bila je 15 i pol godina.

    * Statistike iz skloništa za mladež beskućnike otkrile su da je 65% homoseksualne mladeži koja uđe u sklonište nekada pokušala izvršiti samoubojstvo, u poređenju sa 19% heteroseksualne mladeži.

    * 50% mladih lezbijki i gayeva suočilo se sa odbacivanjem od strane roditelja zbog svoje seksualne orijentacije.

    * 26% mladih gayeva i lezbijki bilo je prisiljeno da napusti dom zbog konflikta sa članovima porodice zbog svoje seksualne orijentacije.

    * Polovina homoseksualnih i biseksualnih muškaraca prisiljenih da napuste dom, počelo se baviti prostitucijom da bi se mogli uzdržavati.

    * U 1992. godini Hetrick - Martin Institut izvještava da se 80% gayeva i lezbijki tinejdžera osjeća veoma izolirano. Oni osjete društvenu izolaciju (nemaju s kim razgovarati), emocionalnu izolaciju (osjećaj udaljenosti od porodice i svojih vršnjaka zbog svog seksualnog identiteta), i izolaciju zbog neznanja (nedostatak dostupnosti dobrim informacijama o seksualnoj orijentaciji i homoseksualnosti).

    * 45% gay muškaraca i 20% lezbijki su doživjeli fizičke ili verbalne napade u srednjoj školi, i 28% ovih tinejdžera se osjeti primoranim da napuste školu radi napada zbog svoje seksualne orijentacije.

    * Srednja starost pri kojoj gayevi i lezbijke spoznaju svoju homoseksualnost je između 14 i 16 godina za muškarce i između 16 i 19 godina za djevojke. Ovo ne znači da svi homoseksualci otkrivaju svoju homoseksualnost u tom razdoblju.

    * 97% učenika srednjih škola priznaju da redovno čuju homofobične komentare od svojih vršnjaka.

    * 53% učenika priznaju da čuju homofobične komentare od radnika škole.

    * 19% gayeva i 25% lezbijki priznaju da su pretrpjeli fizičko nasilje od članova porodice kao rezultat svoje seksualne orijenatcije.

    * 42% mladeži beskućnika se identificira kao gay ili lezbijka.

    * Homoseksualci su najvjerojatnije najčešće žrtve "kriminala-mržnje" u Sjedinjenim Američkim Državama.

    * U istraživanju gayeva adolescenata, 68% priznaje da koristi alkohol; 26% priznaje da koristi alkohol jednom ili vise puta sedmično. 44% priznaje da koristi drogu, a 8% smatraju sebe ovisnicima o drogi. 83% lezbijki adolescenata priznaje da koristi alkohol, a 56% priznaje da koristi druge droge. 11% je koristilo crack/kokain u tri mjeseca pred istraživanje.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1920
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1511
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1886
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6220
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4121
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4185
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1177
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1692
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1759
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5562
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2728
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3583
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a