Queerologija

Ma koliko se isticala jednakost različitih seksualnih opredeljenja, parovi koji slede često su privlačili pažnju baš zato što predstvaljaju vezu osoba istog pola. Mnogi od njih u javnost su istupili u vreme kada je homoseksualnost bila tabu tema. Dok čekamo trenutak kada će se na sve ovo gledati bez imalo predrasuda, predstavljamo vam ljude koji su pokazali da ljubav može da bude drugačija od one na koju smo navikli.

ELTON DŽON I DEJVID FURNIŠ

lgbt parovi

Pevač Elton Džon i njegov partner Dejvid Furniš 2005. skopili su  građansko partnerstvo u Vindzoru. Nakon što je u Velikoj Britaniji nedavno donet zakon o legalizaciji gej brakova, par želi da upriliči i venčanje u ovoj zemlji. Pored obnove bračnih zaveta u Britaniji, Elton i Dejvid nameravaju da  svadbenu ceremoniju uprliliče i u Los Anđelesu.

Ovaj par ima dvojicu sinova, trogodišnjeg Zakarija i osmomesečnog Ilajdžu Džozefa Danijela Furniš-Džona. Obojicu dečaka na svet je donela surogat majka čiji se indentitet čuva u tajnosti.

ELEN DEDŽENERIS I PORŠA DE ROSI

lgbt parovi

Glumica Porša de Rosi i poznato televizijsko lice Elen Dedženeris u braku su pet godina, a njihova veza traje već osam godina.

Na pitanje da li njih dve žele da se ostvare u ulozi roditelja, Porša je u intervjuu za časopis "Star" odgovorila:

- Decu treba zaista želeti, a kod nijedne od nas to nije slučaj. Znači, i u budućnosti ćemo biti samo Elen i ja, bez dece.

ROUZI O’DONEL I MIŠEL RAUNDS

lgbt parovi

Američka komičarka Rouzi O’Donel i njena druga supruga Mišel Raunds venčali su se juna prošle godine na privatnoj ceremoniji. Ove godine par je usvojio devojčicu Dakotu.

O’Donelova koja pored Dakote ima četvoro dece iz prvog braka, vodila je “Rouzi šou” na kanalu Opre Vinfri “OWN”, dok nije ukinut u martu 2012. godine. Veridba sa Raundsovom dogodila se pred publikom u studiju 2011. godine.

Prvi brak poznate glumice bio je sa Keli Karpenter, 2004. godine. Nekadašnje partnerke usvojile su troje dece, dok je četvrto, začeto veštačkom oplodnjom, rodila Keli.

NIL PATRIK HARIS I DEJVID BURTKA

lgbt parovi

Glumac Nil Patrik Haris, poznati  Barni iz serije "Kako sam upoznao vašu majku", prošlog meseca venčao se sa svojim partnerom Dejvidom Bertkom. Ceremonija je bila intimna, prisustvovali su samo porodica i najbliži prijatelji.

Veza ovog para traje već sedam godina, a imaju i dvoje dece, blizance koje je pre dve godine rodila surogat majka.

RIKI MARTIN I KARLOS GONZALES ABELJA

lgbt parovi

Nakon nagađanja o njegovoj homoseksualnoj orijentaciji Riki Martin je 2010. to i javno priznao. Od tada i počinje njegova borba za legalizaciju istopolnih brakova u njegovom rodnom Portoriku.

Latinoamerička zvezda je već šest godina u vezi sa Karlosom Gonzalesom Abeljom. Pre četiri godine uz pomoć surogat majke postao je otac blizanaca, Matea i Valentina.

Brojni mediji su pisali da će se par uskoro venčati i da će to biti ili u Njujorku ili u Španiji. Riki Martin je međutim takve glasine demantovao i rekao da venčanje još nije u planu.

DŽORDŽ TAKEI I BRED ALTMAN

lgbt parovi

Glumac Džordž Takei,  gospodin Sulua u seriji "Zvezdane staze", sa svojim dugogodišnjim partnerom Bredom Altmanom, Takeijevim poslovnim menadžerom, venčao se 2008. na budističkoj ceremoniji u Japanskom nacionalnom muzeju u centru Los Anđelesa.

Njihov brak desio se samo tri meseca nakon legalizacije istopolnih brakova u Kaliforniji.  Džordž i Bred važe za jedan od najstabilnijih gej parova Holivuda, pre braka bili su u vezi 21 godinu.

DŽIM PARSONS I TOD SPIVAK

lgbt parovi

Džim Parsons, ekscentrični Šeldon iz serije "Štreberi", prošle godine je u intervjuu za "Njujork Tajms"  priznao da je homoseksualac.

Njegova veza sa Todom Spivakom traje već nekoliko godina. Kako su preneli pojedini mediji, njih dvojica su bili i na korak od venčanja, ali su takvi planovi odloženi jer popularni Šeldon nije želeo decu.

SINTIJA NIKSON I KRISTIN MARONINI

lgbt parovi

U seriji “Seks i grad” Sintija Nikson nam je pokazivala kako jedan uspešan advokat manje- više uspešno zavodi muškarce. U privatnom životu njena najveća ljubav je žena, Kristin Maronini.

Već deceniju traje njihova veza, a sve je počelo iznenada dok je Sintija još bila u braku sa profesorom engleskog jezika Denijem Mozesom. U braku je dobila dvoje dece, ćerku Samantu i sina Čarlsa Ezekija.

Ljubav sa Kristin je nije iznenadila, kada su se pojavile emocije, sve je izgledalo kao već poznato.

DŽORDŽ MAJKL I FADI FAVEZ

lgbt parovi

Mnoge žene je oneraspoložila vest da je pop zvezda Džordž Majkl homoseksualac. Nakon što su pevača godinama povezivali sa najlepšim ženama sveta, istina je na kraju isplivala na površinu.

Godinama je trajala njegova veza sa Kenijem Gosom koja je bila ispunjena prevarama i skandalima. Trenutno je u vezi sa Fadijem Favezom i veoma otvoreno govori o svojoj seksualnosti.

TOM FORD I RIČARD BARKLI

lgbt parovi

Modni dizajner Tom Ford i novinar Ričard Bakli u vezi su od 1986. godine. Prošle godine ostvarili su se i u ulozi roditelja.

Uz pomoć surogat majke, sledeći primer Eltona Džona i  Dejvida Furniša, dobili su sina Aleksandra.

- Niko nikad to dete neće videti jer ga sigurno neću koristiti kao sredstvo promocije. Ako ću imati dete, javnost će ga videti kad napuni 18 godina-  izjavio je ranije dizajner.

Na listi poznatih ličnosti koji su otvoreno pričali o svojoj seksualnosti nalazi se i glumica Džodi Foster koja je bez ustručavanja govorila o vezi sa filmskom producentkinjom Sidni Bernard, kao i modni dvojac Dolče i Stefano Gabana. Iako je njihova ljubavna veza prekinuta 2005. godine, poslovna saradnja je nastavljena. O toj i svojim narednim homoseksualnim vezama uvek pričaju bez ustezanja.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2168
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1706
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2115
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6487
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4370
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4380
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1366
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1910
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1975
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5863
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2950
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3789
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a