Oni o nama

У избору између Периклове и Фидијине Атине, по којој су цветале слободе слободних људи, и милитаризоване Спарте, по којој су хомосексуалци убијани, Србија је ближа овој другој.

boskoМноги ће поводом отказивања „Поворке поноса” са огорчењем или жалошћу констатовати да је у сукобу два образа држава изгубила не само образ, већ и понос, достојанство па и многе атрибуте који јој припадају, али остаје питање ко је тај који био јачи.

На први поглед, изгледа да су то јуноше помахнитале српске деснице, на нулу ошишани неонаци јуришници који, попут својих спартанских или аријевских узора из минхенских пивница тридесетих, не дозвољавају да се скрнави јуначка српска лоза. „Расно биолошка заштита народа”, како стоји у програму и статуту „Националног строја”.

На „Национални строј”, „Образ” и „Покрет 1389”, које је из мрака историје извукла нова српска политичка мисао, накачили су се и момци који се скривају под колективним именом навијачи, категорије која се – уместо бављења лоптом – такође озбиљно умешала у наш политички живот.

Први, неонацисти и неофашисти, препознају се у тренду који опасно лута светом, од Британије и Русије па чак до Израела. Друге је домаћа политика одвукла од статива и укључила их у своје игре. Супкултура и једних и других није самоникла већ је дубоко уроњена у доминантну конзервативну матрицу друштва.

Када их боље погледам, никако не делују као заштитници моралне чистоте, понајмање породице и дома. Али, иако такви, или баш зато што су такви, постали су извођачи озбиљних радова иза којих стоји – Црква.

У земљи која у потрази за херојима лута по простору омеђеном ратним злочинцима и силиконским грудима, Црква је себи лако обезбедила ауторитет. Тим лакше јер је деценијама и сама била симбол мучеништва. Тим лакше јер се држава као њен световни политички пандан, без обзира на новокомпоновано додвориштво, озбиљно укаљала.

Вековна борба шта је божије а шта царево никада није престала. Зашто би нека нова демократска Србија морала да буде баш секуларна? Откако је зарад националног промовисања уведена у свет политике, Црква агресивно тражи још.

Однос према хомосексуалцима је Цркви више него добродошао фронт. Постала је толико снажна да може пред законом да сачува сопствене педофиле док хомосексуалце ван свог скута гура на ломачу.

Бранећи чистоту вере од „налета сотоне”, неспремни на било какво суочавање с реалностима новог света – какав год он био – религиозни духовници представљају се као заштитници народа и морала.

Како мантијама не приличи пушка, мада и таквих има, запаљивом реториком регрутују добровољце за крсташке ратове са секуларном државом.

Владика Амфилохије је „Поворку поноса” поредио са Содомом и Гомором. Уместо да, колико ја разумем хришћанство, понуди да помогне „заблуделој деци”, његово преосвештенство само што не прети екскомуникацијом. Балканска православна инквизиција.

Зато, када боље размислим, није држава капитулирала пред десним маргиналцима и навијачким пивопијама. Држава је пре свега сила. Нико ме неће уверити да није могла да ангажује довољно полицајаца који би разбили „хулигане”. Могла је, али капитулирала је пред Црквом.

Државни врх земље која рапидно губи атрибут секуларности показао је да нема храбрости да узврати онима који су позадински највише лобирали да се Београду не догоди „парада срама” – Амфилохију и другим члановима његовог политбироа.

Из облака тамјана помаља се државни врх спреман на примитиван, јефтини популизам. Државни врх је у страху од замерања верничкој бирачкој већини, без трунке храбрости да сопствене демократске проповеди супротстави доктринарној одбрани људских права из Христовог времена.

Државни врх који обећава слободе и либералне вредности 21. века уплашио се Цркве која и не покушава да се саобрази с 21. веком.

Само још да подсетим: један од услова да дођемо на белу шенгенску листу било је усвајање резолуције против дискриминације. Сваке врсте.

Више волим да слушам Елтон Џона него владику Амфилохија. Амин.

Бошко Јакшић
[објављено: 21/09/2009]

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1924
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1513
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1895
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6227
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4130
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4194
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1182
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1696
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1763
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5570
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2733
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3590
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a