Oni o nama

"BROKEBACK MOUNTAIN", ljubavna priča o kaubojima homoseksualcima, ove je godine osvojila Zlatni globus za najbolji film godine i ujedno postala jedan od glavnih favorita za najprestižniju nagradu Oscar.

U posljednje vrijeme gotovo da i ne postoji film u kojemu se makar na kratko ne pojavi neki gay lik. Filmovi poput "As Good As It Gets", "In And Out", "Philadelphia", "Heavenly Creatures", "Chasing Amy", "Boys Dont Cry", "Midnight In The Garden Of Good And Bad", "Before Night Falls", "American Beauty". "The Opposite Of Sex", "The Priest" samo su neki od filmova koji kao temu obrađuju homoseksualnost, a koji su dostigli kultni status kao vrlo gledani i nerijetko nagrađivani.

Prema "američkim standardima" može se zaključiti kako je filmska industrija doživjela znatnu promjenu kada je riječ o prikazivanju homoseksualaca.

Naime, u prošlosti su uloge homoseksualaca nerijetko isključivo bile uloge negativaca, no danas se homoseksualni likovi najviše pojavljuju u komedijama kao izrazito duhoviti i zanimljivi te u dramama, najčešće u svrhu ozbiljne obrade ove tematike.

Homoseksualni likovi u našim filmovima i serijama su rijetkost, a ako se i pojavljuju, uglavnom služe za podsmijeh. No, ako se uzme u obzir da je i poznata višestruko nagrađivana američka humoristična serija "Will & Grace" u kojoj se pojavljuju dva homoseksualna lika, Will i Jack, naletjela na "zatvorena vrata" jer se smatrala za sramotnu i neprikladnu upravo radi svoje "delikatne" tematike, možda ima nade i za hrvatski film.

Prema poznatoj maksimi "sex sells" u Hollywoodu bi se danas moglo gotovo sa sigurnošću reći "gay sells". Tome u prilog svjedoči i sve češće podlijeganje aktualnim trendovima i najvećih holivudskih zvijezda poput Brad Pitta. Naime, Pitt je tek nedavno navodno odbio igrati ulogu Aleksandrova intimnog prijatelja Hefaistiona u filmu "Aleksandar" jer je tada smatrao kako bi mu uloga homoseksualca štetila imidžu te je strahovao kako bi tom ulogom izazvao brojne kontroverze i sumnje o njegovoj seksualnoj orijentaciji. Danas Pitt misli drugačije, nakon uspjeha filma "Brokeback Mountain" izjavljuje kako, potaknut istim, ulogu homoseksualca smatra izazovom, no pitanje je jeli ga zaista potaknuo film ili činjenica da se homoseksualizam danas prodaje bolje nego bilo što drugo.

Prema najnovijim istraživanjima, čini se da ni Britanci više ne boluju od homofobije. Naime, istraživanja pokazuju da ukoliko želite veću plaću i živite u Britaniji, pomaže ako ste homoseksualni. Britanski homoseksualci zarađuju godišnje gotovo 10.000 funti (oko 109.000 kuna) više od ostalih muškaraca, pokazuju istraživanja. Britanci homoseksualci zarađuju na godinu u prosjeku 34.200 funti, dok prosječni muškarci u džep stave 24.800 funti, rezultati su istraživanja u kojemu je sudjelovalo 1.118 čitatelja časopisa "Diva" i "Gay Times".

S druge strane, lezbijke zarađuju 6.000 funti više od heteroseksualnih žena, provode na odmoru dva puta više vremena i preko kreditnih kartica potroše 400 funti mjesečno, pokazuju rezultati ispitivanja koju je provela marketinška tvrtka Out Now. Prema anketi objavljenoj u časopisu Guardian, homoseksualci u Velikoj Britaniji na godinu ukupno zarade i potroše 70 milijardi funti.

Što se Hrvatske tiče, može se reći da, iako se homoseksualizam većim dijelom i dalje smatra tabu temom, granice se ipak pomalo pomiču. Tako danas u Hrvatskoj postoji više homoseksualnih udruga koje se aktivno bore za prava istospolnih parova, od kojih su dvije vodeće Iskorak i Kontra, a po svojoj su aktivnosti poznati i riječka lezbijska udruga LORI te Queer Zagreb, nevladina neprofitna udruga sa sjedištem u Zagrebu.

Tu su i različite stranice na kojima se može čitati više o ovoj tematici poput Gay.hr, središnje hrvatske gay stranice sa edukativno-informativno-zabavnim sadržajem i službene stranice udruge Iskorak.

Postoje i drugi zanimljivi linkovi na kojima se može informirati o pravima homoseksualaca, poput oporba.blog.hr, GayOsijek.com, www.cro-lesbians.com, www.queerzagreb.org, www.gay-serbia.com itd.

Pravni tim Iskoraka i Kontre u svom je izvještaju za prošlu godinu prozvao nekoliko javnih osoba zbog njihova nastupa. "Osobe koje su imale homofobične ispade u medijima 2005. godine su Jadranka Cigelj, Jadranka Kosor, Damir Čehok, Živko Kustić, Josip Bozanić, Jacques Houdek, Anđelko Kaćunko, te pojedini sudionici emisije Big Brother", stoji u izvještaju.

Drugu sezonu Big Brothera prozvali su zbog toga što su s puno većim intenzitetom nego u prvoj sezoni, emitirane homofobične izjave sudionika emisije, no oštro su kritizirali i druge medije. Kao jedno od najvećih kršenja ocjenjuju medijsko praćenje slučaja seksualnog zlostavljanja u odgojnom domu u Puli, kada je većina medija, poistovjetila homoseksualnost s pedofilijom i zlostavljanjem djece", a kao posebno homofobične i usmjerene na širenje mržnje izdvajaju emisije "Otvoreno" i "Dnevnik" emitirane 6. srpnja prošle godine na HTV-u.

Titula prošlogodišnjeg "naj Queer foba" koju dodjeljuje hrvatski queer portal gay.hr, dodijeljena je Jacquesu Houdeku koji je izazvao ljutnju hrvatske gay zajednice nizom netolerantnih homofobičnih izjava za hrvatske medije. Među ostalim je hrvatske homoseksualce nazvao psihički i fizički bolesnim osobama, te ekvivalentom Sodome i Gomore.

Među nominiranima za naslov "naj gay friendly" osobu u 2005. godini našli su se i političari Šime Lučin, Ivo Banac i Furio Radin te grupa Lollobrigida, no Knežević je zbog svoje interpretacije prvog gay lika u hrvatskim sapunicama odnio najviše glasova.

Naime, gay populacija smatra kako je svojom interpretacijom Leona Bauera u RTL-ovoj "Zabranjenoj ljubavi" uspio srušiti klasične stereotipe o homoseksualnosti. Po uzoru na gay izbore muškaraca godine, homoseksualke sa gay portala "cro-lesbians" prošle su godine održale sličan natječaj čija je pobjednica bila RTL-ova voditeljica Ana Brdarić.

Sudeći po rastućem broju gay udruga u Hrvatskoj te po raznim festivalima i priredbama posvećenim homoseksualnoj manjini (Queer Zagreb festival, Gay pride i slično), može se zaključiti da Hrvatska polako (ali sigurno) ipak razvija toleranciju prema različitim stilovima života.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2138
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1680
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2087
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6453
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4346
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4356
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1339
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1880
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1948
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5821
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2918
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3764
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a