Oni o nama

Volimo li Srbe i Židove?

Nije teško zamisliti što bi David Lewis, vlasnik britanske tvrtke sa 24 hotela širom svijeta, mogao pričati o svojim iskustvima u Hrvatskoj na budućim službenim večerama. – To je zemlja u kojoj vijećnik jedne općine sebi daje za pravo da pokuša eliminirati poslovnu ponudu nedopustivim rječnikom, antisemitskim, diskriminirajućim i iznad svega neciviliziranim.

Rekao je da se hotel ne smije prodati Srbima i Židovima, pri čemu su Židovi veće zlo – mogao bi se prisjetiti gospodin Lewis, iako se sada svi u Hrvatskoj nadaju da se priča neće proširiti, da neće doći do izraelskih gostiju koji su razmišljali o ljetovanju u Hrvatskoj, do poslovnih ljudi u čijem je kapitalu možda zastupljen i židovski i srpski ili možda još poneki neprihvatljiv za osjetljive vijećnike HDZ-a u Dubrovniku ili negdje drugdje.
Jer ako se o tome ne govori, ako se ne širi, onda valjda “nismo takvi”. Još jedna pričica o netoleranciji, o kukolju kojeg ima u svakom žitu ili jednostavno trenutak zaborava u kojem se iz dna duše reklo ono što se misli i osjeća? U trenutku kad je premijer Sanader izrekao “Hristos se rodi”, mnogi su željeli povjerovati da su isključivosti te vrste zatomljene i da će se, ako ih i bude, moći gledati kao izolirani slučajevi nevezani uz vlast i državu. Vijećnik se ispričao, stavio sve u kontekst straha od terorizma, ali sjena je ostala, a za Hrvatsku bi takvi slučajevi mogli dovesti u pitanje iskrenost stavova cijelog društva i svesti sve pokušaje vlasti na puku deklarativnu formu koja je od sadržaja još predaleko.

Navijački rasizam

Potvrđuje to i istraga Uefe nakon što su se na tribini s hrvatskim navijačima pojavile dvije rasističke ponude, a hrvatski se navijači navodno iskazali uvredljivim skandiranjem protiv crnih francuskih nogometaša. Udruga Nogometom protiv rasizma prijavila ih je i sada se čekaju rezultati istrage, pri čemu će se, ako su naši navijači krivi, još jednom ime Hrvatske naći u kontekstu dikriminacije, nesnošljivosti, rasizma.

Da to nije sve baš tako izolirano kao što bi neki željeli vjerovati, pokazuje i napad na srpsku obitelj u Sotinu koju je grupa navijača nakon utakmice Hrvatska – Francuska verbalno i fizički maltretirala, toliko da je jedna žena završila u vukovarskoj bolnici zbog ozljeda. Ili se treba prisjetiti prošlog subotnjeg prijepodneva u Zagrebu, nekoliko sati prije nego što je podignuta zastava EU na glavnom gradskom trgu, kad je nekoliko strastvenih, svjesni da je napad na Gay pride pravi način da se dokopaju medija, neštedimice bacalo uvrede na povorku zagovornika prava homoseksualaca i lezbijki, pri čemu je “pod normalno” bilo poslati te “bolesnike” u Srbiju, kao krajnje uvredljivo mjesto. Treba li se vraćati na demonstracije protiv smještaja azilanata, nevoljenih, neprihvaćenih i u krajnjem slučaju nemoćnih ljudi, protiv kojih se digao dobar dio Hrvatskog zagorja. Ili još malo unatrag do nogometne utakmice u kojoj srpski dječak nije mogao igrati za školsku reprezentaciju zbog svoje nacionalnosti, ili do dviju HIV pozitivnih djevojčica koje su na svojoj koži morale osjetiti isključivost, netoleranciju i neznanje okoline u kojoj žive.

– Tolerancija je jako velika, ali u pogrešnom smjeru – smatra Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava.

– Toleriranje izjave dubrovačkog vijećnika kontinuitet je politike u kojoj je bivši predsjednik rekao da mu je drago da mu žena nije ni Židovka ni Srpkinja i svaka takva izjava užasno zvuči. To je više od ksenofobije, zaudara na ideje koje su nespojive s bilo kakvim europskim integracijama. Zabrinjava da nitko na taj ispad nije ustao i rekao da s takvim čovjekom ne želi biti na sastanku. Nije bilo snažne reakcije ni političara koji su na vlasti, jer je čovjek iz njihove stranke, iz HDZ-a – izričit je Zoran Pusić, uvjeren da, bez obzira na sve dobre poteze koje je ova vlada učinila u pravcu pokazivanja novog tolerantnijeg lica, ne smije prestati s osudom ovakvih slučajeva, jer nije dovoljno tolerantnost pokazati jedanput.

Spremna opravdanja

Za Antu Klarića, pučkog pravobranitelja, dubrovački se vijećnik nespretno izrazio, “nije zlo mislio, ali s obzirom na to da je riječ o Hrvatskoj, mnogi će to pogrešno shvatiti”.

– Po toleranciji smo ispred zemalja koje prednjače u toleranciji s obzirom na to što smo preživjeli. U Hrvatskoj ne postoji rasizam, ksenofobija, to su problemi tegobnog tranzicijskog puta, loše društvene i socijalne situacije. U svakoj pšenici ima kukolja i to se svuda događa, ali ne treba zato generalizirati i razapinjati cijelu jednu državu – relativizira Ante Klarić, koji smatra da je i u Portugalu možda “našim dečkima netko podvalio rasističke parole”, uvjeren da oni nisu otišli u Portugal da bi vrijeđali crne igrače. Naravno, nikome nije do toga da živi u rasističkoj i ksenofobičnoj zemlji i svi sebi tepaju da u njima i ne žive. Čak i oni koji su u svojim istupima najgrublje isključivi rijetko to priznaju kao svoje stavove. Uvijek imaju veliko opravdanje, brinu se što će u Hrvatskom zagorju učiniti azilanti ili kako će to izgledati kad sve “što imamo pripadne Židovima” ili dokad će se više tolerirati dobrohotnost države prema Srbima “kad znamo što su nam učinili”. Uvjereni da čine dobru stvar, oni koriste svaku priliku da vlast koja se “ulaguje” Europi ili manjinama podsjete o kome se zapravo ima brinuti.

Izostanak pravih reakcija

– U svakom društvu ima manje ili više prikrivenih rasističkih, antisemitskih i sličnih stavova. Manje je važno u kojem su postotku oni nazočni, je li to tri, sedam ili 12 posto stanovništva. Puno je važnije kad takve izjave dođu u javnost da se na primjeren način reagira – upozorava povjesničar Ivo Goldstein i naglašava da su proteklih godina reakcije u Hrvatskoj bile blage ili ih uopće nije bilo. – U posljednje vrijeme vidi se da reakcije postaju primjerenije, ali ni približno nisu dostatne. Nakon ispada vijećnika jedne stranke koja sebe smatra umjerenjačkom i demokratskom, u svakoj civiliziranoj zemlji taj bi morao napustiti ili vijećničku dužnost ili istupiti iz stranke – kaže Goldstein.

Njegove riječi udaraju u bolnu točku hrvatskog društva: tolerantnost prema netolerantnima, zavlačenje glave u pijesak pred ispadima, umanjivanje štete koja se time čini. Puno razumijevanje prema prekršiteljima civilizacijskih normi, potpuni izostanak sankcija i javne osude s opravdanjem “nismo to mi nego neki pojedinci” ostavit će Hrvatsku izvan modernog društva bez obzira na broj plavih zvjezdanih zastava koje izvjesi na gradskim trgovima.