Oni o nama

u problematiku ljudskih prava

politoloziTražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini  koji se pojavljuju u izvještajima, medijskim natpisima, ličnim pričama, pored nerevnopravan položaj su politička volja, zakonske prepreke, implementacija propisa, marginalizacija problema i slični termini koji su uslovljeni društveno-političkim faktorima koji su na sceni u bosanskohercegovačkom društvenom uređenju. Možda je kasno (možda čak i suvišno?) razgovarati o problemima LGBT osoba u BiH s političarima treće životne dobi, posebno s onima kojima u biografiji stoji i politički angažman u vrijeme SFRJ, pa političko učešće u ratnom periodu 90-tih i na kraju tranzicijski period u kojem se trenutno Bosna i Hercegovina nalazi. Ne vjerujem da su ljudska prava teme koje ih posebno zanimaju, niti da imaju ambiciju rješavati evidentne probleme iz te oblasti.

(Nedavno je u medijima bio izvještaj da su građani na Općim izborima 2014. izabrali parlamente staraca, jer u sastavu zakonodavnih tijela danas imamo veliki procenat osoba koje su pri kraju radnog vijeka.)

No, problem ne bi bio što o aktuelnim pitanjima današnjeg društva moramo razgovarati s penzionerima, već što je u većini slučajeva kad je u pitanju zakonodavna vlast u BiH riječ o profilima koji su po vokaciji mašinci, medicinski radnici, estradne ličnosti…, dok su politolozi kao kadrovi koji se danas masovno proizvode na društvenim fakultetima u BiH, i koji bi trebali biti pozvani da upravljaju, usmjeravaju i vrše monitoring nad društveno-političkim tokovima, na margini. Kao i problemi LGBT osoba.

Stoga razgovor s politolozima/ginjama (i to politolozima/ginjama u začeću) o položaju LGBT osoba u BiH, kao moj izbor da saznam više o razmišljanju mladih osoba (na početku radnog vijeka), studenatima/icama politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Kako oni kao budući politolozi/ginje vide položaj LGBT osoba u BiH? Da li se uopće zanimaju za oblast ljudskih prava, da li se time bave na fakultetu? Da li je komplikovan politički sistem kočnica ostavrivanja ljudskih prava u BiH? Da li su detektovali koje političke partije najviše rade na pravima LGBT osoba u BiH? Kako studenti/ce politologije gledaju na organiziranje parade ponosa u BiH u društveno-političkim okolnostima koje vladaju u zemlji? Ovo su  samo neka od pitanja na koja sam tražio odgovore.

Možda vas neće iznenaditi njihovi podijeljeni stavovi i nevješti odgovori, ali će vas sigurno zabrinuti činjenica da su željeli ostati anonimni u ovom istraživanju. (Možda je vrijeme i za njihov coming out!)

Berina (I godina)

Berina smatra da je položaj LGBT populacije u nezavidnom položaju s obzirom da nisu adekvatno prihvaćeni u društvu, a da je uzrok takvog položaja nepostojanje političke volje za rješavanje njhovih problema. Lično se zalaže za ljudska prava i jednakopravnost i na fakultetu se često posvećuje vježbama koje su vezane za ovu oblast. Berina nije identifikovala da već postoje organizacije koje rade na pravima LGBT osoba, pa odgovara da ako se neko ne počne zalagati za prava te populacije, stanje se neće poboljšati. Smatra da se političke stranke uopće ne bave LGBT temama, a lično podržava ideju organiziranja parade ponosa u BiH, iako smatra da bi to bilo veoma opasno organizirati u BiH s obzirom na naše društvo.

Đorđe (I godina)

Đorđe smatra da je položaj LGBT osoba u BiH u groznom stanju, ali i da tako treba da bude. Oblast ljudskih prava kao studenta politologije ga ne zanima posebno i dodaje da su svi jednaki u onoj mjeri u kojoj treba da budu (?). Kao budući politolog nikada se ne bi zauzeo za probleme ove populacije, a parada ponosa je neprihvatljiva u BiH. Prema njegovom mišljenju HDZ 1990 i SBB rade najviše na pravima LGBT osoba (nema objašnjenje kako je izveo ovaj zaključak).

Nemanja (I godina)

Mislim da je položaj LGBT osoba grozan jer naše društvo ne prihvata tu populaciju, kaže Nemanja. Smatra da političari nisu spremni da se zauzmu za ove grupe jer su previše konzervativni. Lično se u velikoj mjeri zanima za ljudska prava, na faklultetu, ali i van fakulteta u NVO sektoru. Nemanja smatra da građani ne bi uopšte prihvatili organiziranje parade ponosa u BiH. Po njemu je SDS politička partija koja najviše radi na LGBT temama.

Mahir (II godina)

Mahir smatra da je položaj LGBT osoba u BiH krajnje nezavidan i da su za to najveći krivci političari koji ne rade ništa na poštivanju ljudskih prava. Mnogo se zalažem za ljudska prava u svakom mogućem segmentu, na fakultetu, ali i van fakulteta i uživam u izučavanju ljudskih prava. Zalagao sam se i za prava LGBT populacije, ali nemoguće je bilo šta uraditi kada nema podrške vlasti i društva, kaže Mahir, student druge godine politologije. Dalje, smatra da su DF, HDZ BiH i BOSS stranke koje se najviše zanimaju za LGBT teme i da je u ovakvim uvjetima nemoguće organizirati paradu ponosa u BiH.

Amna (I godina)

Amna smatra da je položaj LGBT osoba u BiH solidan, ali da može biti bolji da postoji volja političara za ljudska prava. Lično je oblast ljudskih prava ne interesuje previše, a kao buduća politologinja ili članica neke partije se ne bi zauzela za probleme LGBT populacije jer neće da je neko gleda poprijeko zbog toga. Prema njenom mišljenju organiziranje parade ponosa u BiH je neprihvatljivo i lično bi se pobunila protiv toga. Bez neke posebne analize, smatra da su DF i SBB političke partije koje najviše rade na oblasti ljudskih prava.

Pitanje koje se postavlja nakon ovih kratkih razgovora sa mladim (budućim) politolozima/ginjama, a vodeći se starom izrekom da se željezo kuje dok je vruće je: da li bi nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima trebale više pažnje posvetiti studentima/cama društvenih fakulteta (politolozima/ginjama, sociolozima/ginjama, novinarima/kama…) i njihovoj edukaciji i usmjeravanju ka oblastima ljudskih prava? Ovi kratki komentari studenata/ica FPN-a u Sarajevu svjedoče o nedovoljnoj upućenosti u problematiku ljudskih prava. Ono što su ovi studenti/ce rekli/e za potrebe ovog istraživanja trebao bi da bude alarm za organizacije koje se bave LGBT pitanjima, jer će u nekom novom izbornom ciklusu ponovo biti birani predstavnici/e ili odgajani i obrazovani članovi/ice, zakonodavne vlasti, analitičari/ke, društveni/e radnici/e koji/e nemaju sluha za ovu tematiku.

Također, posebnu pažnju trebalo bi posvetiti i samom procesu obrazovanja kroz koji studenti/ce stiču određena znanja iz oblasti ljudskih prava. Da li se taj segment izučava adekvatno i dovoljno? Na kojim predmetima? Koju literaturu koriste profesori/ce?… samo su neka od pitanja na koja bi trebalo dati odgovore kada je riječ o visokoškolskom obrazovanju. Široko i ciljano istraživanje neophodno bi bilo provesti i kada je u pitanju osnovno i srednje obrazovanje. Da li nastavnici/e razgovaraju dovoljno s djecom o ljudskim pravima, da li posotoji adekvatna litereatura primjerena uzrastu osnovnoškolaca/ki, da li postoje primjeri srednjoškolaca/ki koji kroz (obavezan) “Projekat građanin” delegiraju probleme iz oblasti ljudskih prava?

Mnogo je pitanja koja vise u zraku, a odgovore bi trebalo potražiti u nadležnim ministarstvima obrazovanja (kantonalnim i entitetskim) koja bi morala biti pokretač pozitivnih promjena kada je u pitanju edukacija o ljudskim pravima i slobodama, no poučeni dosadašnjom praksom, borba za jednakopravnost će i dalje biti samo u načelu borba, a sistem će pokušati uređivati aktivisti/kinje i nevladin sektor uz nesebičnu podršku stranih partnera.

 

Izvor: lgbt.ba

Foto: Royalty-Free/Corbis

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 3002
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2497
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2827
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 7445
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 5185
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 5118
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 2107
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2854
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2744
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6857
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3667
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4505
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a