Oni o nama

gay par

Odgojni obrasci i metode često se zasnivaju na znanju generacija naših prabaka, baka i majki, no malo tko uzima u obzir da su se okolnosti posljednjih nekoliko desetljeća stubokom promijenile te da društvo u kojemu su one živjele – danas više ne postoji.

U novu društvenu matricu su utkane i obitelji istospolnih partnera koji često ne pristaju na stavove naslijeđene iz nekih prošlih vremena. Upravo bi djeca, sugerira kolumnistica New York Timesa Lisa Belkin, mogla biti argument za odobravanje istospolnih brakova.

"Djeca gej parova nisu ’seksualno zbunjena’ i jednak je udio homoseksualaca među njima kao i među djecom iz klasičnih brakova"

Sve do nedavno nismo znali gotovo ništa o djeci istospolnih parova. Prva istraživanja koja su progovorila o njima su iz 70-ih godina, no ona su provedena na uzorku premalenom da bi rezultati mogli biti pouzdani. No prije dvadesetak godina američki službe za demografiju su počele pratiti i nevjenčane parove u čiju su se kategoriju smjestili i gej partneri.

Njihova su djeca sada dovoljno odrasla i toliko brojna da znanstvenici od njih mogu prikupiti dovoljno podataka na temelju kojih će donijeti pouzdane zaključke. Nova znanja, piše NYT, mogu biti od koristi baš svim roditeljima.

Ukratko, djeca gej roditelja su okej, kaže Abbie E. Goldberg, profesorica psihologije sa Sveučiliša Clark, svjesna da će i dalje biti onih koji su uvjereni da gej roditelji pogubno djeluju na djecu, usprkos činjenici da dokaza za to nema. Suprotnih dokaza, kaže, ima napretek. Goldberg je u svojoj knjizi ‘Lesbian and Gay Parents and Their Children‘ obradila rezultate više od stotinu akademskih studija u kojima su obrađivane pretežno lezbijke i njihova djeca.

Objedinjena znanja pokazuju da ne postoji razlika između djece heteroseksualnih i homoseksualnih parova. Djeca gej roditelja ne obolijevaju više od psihičkih bolesti, nisu više zlostavljana u školi i jednako su popularna u društvu kao i djeca iz konvencionalnih brakova.

Istraživanja pokazuju da će lezbijke odgojiti kćerke koje će imati neznatno veći broj seksualnih partnera tijekom života, dok će sa sinovima situacija biti upravo obrnuta. Ono što je protivnicima gej roditeljstva možda i najveći argument, palo je u vodu. Naime, djeca gej parova nisu ’seksualno zbunjena’ i jednak je udio homoseksualaca među njima kao i među djecom iz klasičnih brakova.

Od sličnosti su možda još važnije razlike, pa su takva djeca manje rigidna po pitanju rodnih uloga i manje robuju predrasudama. Kći lezbijki će se tako u 51 posto slučajeva odlučiti za neko moćno muško zanimanje, poput liječnika ili odvjetnika, dok kćeri heteroseksualnih roditelja u 79% žele tradicionalna ženska zanimanja poput odgajateljice ili medicinske sestre. Kćeri lezbijki su sklonije igranju s ‘muškim’ igračkama i ne bježe od ‘muških’ kućnih poslova poput popravaka. Kada odrastu, češće se bave poslovima u području socijalne jednakosti i pravednosti i imaju više gej prijatelja.

Na ove bi podatke, smatra znanstvenica, posebnu pozornost trebali obratiti heteroseksualni parovi koji od istospolnih roditelja mogu naučiti kako da im dijete bude manje ukalupljeno i tolerantnije. Uostalom, to su kvalitete koje očekujemo od modernog demokratskog društva.

Pred djecu gej parova su stavljena manja očekivanja vezana uz rodne uloge, potvrđuje direktor Centra za javnu politiku i administraciju Sveučilišta u Massachusettsu M. V. Lee Badgett, autor knjige ‘When Gay People Get Married: What Happens When Societies Legalize Same-Sex Marriage. Istraživanja lezbijskih obitelji su pokazala da su one više feminističkih svjetonazora, dječacima dopuštaju da se igraju lutkama, a djevojčicama kamionima, kaže Badgett.

U takvim obiteljima roditelji teže jednakosti, Nema klasičnih podjela na mamu i tatu, odnosi su fluidniji i nisu ‘opterećeni’ naslijeđem. Pa ipak, ta su djeca u jednakoj mjeri gej kao i djeca heteroseksualnih parova. Samo tolerantnija, zaključuju znanstvenici.

 

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2522
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 2008
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2388
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6848
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4714
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4649
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1628
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 2283
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 2263
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 6308
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 3209
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 4079
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a