ali, ono treba ih izbaciti u cirkus?Jelena-E wrote: Što naravno ne znači da ti nemaš pravo na svoje mišljenje i svoj doživljaj ljubavi ili ti bilo čega u životu isto kao i ja ili bilo ko drugi.
ispravne su obje - tvoja za tebe a moja za mene.fireandice wrote:TA tvoja je na neki način od označena kao ispravna? Zašto? Ili...? Šta?
nedodirljiva wrote:ti mater kaj sam bedasta.. vec sam htela napisat kak me nervira kak nis ne kuzim procitat tu na blc.. a kad meni ono u profilu izabran albanski jezik.. bog te ubio.. koji sam ja bedak..
Pa smisao postavljene teme nije da li je ljubav svemocna tj. u smislu da li zaljubljen covjek moze skociti 720 metara u vis.fireandice wrote:Ali činjenica je da čovjek kao biće nije svemoćan. Šta god da ga pokreće, on nije svemoćan.
čovječanstvo nije svemoćno, pojedinac nije svemoćan, ma kakvi motivi se nalazili u njemu, pa i ljubav. Samim tim po meni ljubav nije svemoćna.
nedodirljiva wrote:ti mater kaj sam bedasta.. vec sam htela napisat kak me nervira kak nis ne kuzim procitat tu na blc.. a kad meni ono u profilu izabran albanski jezik.. bog te ubio.. koji sam ja bedak..
Kada je ljubav u pitanju ne radi se o jednom čovjeku nego minimalno dva ( a neki vjeruju da može i više no ja u to ne bih ulazila).fireandice wrote:Okolnosti mogu da nadvladaju psihičku energiju čovjeka toliko da on ne može da je ispolji svojim djelovanjem.
Ali ti se sa prva uhvatila baš ovoga:ow wrote:Pa smisao postavljene teme nije da li je ljubav svemocna tj. u smislu da li zaljubljen covjek moze skociti 720 metara u vis.fireandice wrote:Ali činjenica je da čovjek kao biće nije svemoćan. Šta god da ga pokreće, on nije svemoćan.
čovječanstvo nije svemoćno, pojedinac nije svemoćan, ma kakvi motivi se nalazili u njemu, pa i ljubav. Samim tim po meni ljubav nije svemoćna.
Ma hajde...ow wrote: jer ljubav u svojoj sustini jeste svemocna.
Zbog nje su se pokretali ratovi, prelazile planine, rusili zidovi...
Hajde se sad uhvati forme izražavanja kao kontraargumenta. Kao da ništa nisi rekla.ow wrote:Kada je ljubav u pitanju ne radi se o jednom čovjeku nego minimalno dva ( a neki vjeruju da može i više no ja u to ne bih ulazila).fireandice wrote:Okolnosti mogu da nadvladaju psihičku energiju čovjeka toliko da on ne može da je ispolji svojim djelovanjem.
Dakle ako OBJE osobe osjećaju stvarnu ljubav koja je opterećena preprekama, svaka od njih će poraditi NA SEBI da drugoj osobi olakša situaciju i da joj pruži maksimum koji date okolnosti omogućavaju.
Sve drugo su izmotavanja, izgovori i sebično izdrkavanje jedne (ili obje) strane.
Da, i?fireandice wrote: Ali ti se sa prva uhvatila baš ovoga:Ma hajde...ow wrote: jer ljubav u svojoj sustini jeste svemocna.
Zbog nje su se pokretali ratovi, prelazile planine, rusili zidovi...
ne radi se tu o formi izrazavanja nego o sustini da su za ljubav potrebne dvije osobe.fireandice wrote:Hajde se sad uhvati forme izražavanja kao kontraargumenta. Kao da ništa nisi rekla.
Mrzi me da pišem sad tu sve varijetete. I to ti izađe na bukvalisanje zarad držanja svoga tokom rasprave.fireandice wrote:Jedna je stvar kad su sposobnosti dva čovjeka u datim okolnostima takve da ukoliko imaju odgovarajući motivišući faktor (u okviru ove teme ljubav) oni tim sposobnostima mogu da da ih modifikuju, a sasvim druga kada situacija prevazilazi mogućnosti dva čovjeka i onda se ne mogu optuživati da nema dovoljno ljubavi, volje, želje itd. Okolnosti mogu da nadvladaju psihičku energiju dva čovjeka toliko da on ne može da je ispolji svojim djelovanjem.
kao odgovor na tvoj citat citirat cu ovu izjavu dodira s kojom se (iako mi je to tesko priznati) slazem u potpunosti:fireandice wrote:Nemoj da pretjeruješ pa da ispadne da je trebalo da napišem.Mrzi me da pišem sad tu sve varijetete. I to ti izađe na bukvalisanje zarad držanja svoga tokom rasprave.fireandice wrote:Jedna je stvar kad su sposobnosti dva čovjeka u datim okolnostima takve da ukoliko imaju odgovarajući motivišući faktor (u okviru ove teme ljubav) oni tim sposobnostima mogu da da ih modifikuju, a sasvim druga kada situacija prevazilazi mogućnosti dva čovjeka i onda se ne mogu optuživati da nema dovoljno ljubavi, volje, želje itd. Okolnosti mogu da nadvladaju psihičku energiju dva čovjeka toliko da on ne može da je ispolji svojim djelovanjem.
Dodir_Svile wrote:Ali to bi se odnosilo na scenarije tipa da je jedno od njih u logoru, a drugo, recimo, u medjunarodnoj svemirskoj postaji koja kruzi oko Zemlje. Pa cak ni tad, jer ce se logor mozda raspustiti, a Soyuz spustiti nazad na Zemlju.
Slazem se bukvalisanje - no ne s moje strane:fireandice wrote:Bukvalisanje.
Ali evo:
Raspuštanje logora je posljedica svemoćnosti ljubavi ili je riječ o promjeni okolnosti?
Zasto jao?fireandice wrote:I još samo čekam odgovor kako će prava ljubav čekati. Jao.
Zapravo, da. Jer ako nekoga volis istinski, onda ces ga/ju jednostavno voljeti gdje god i koliko god dugo se nalazis, raspustio se taj logor ili ne. A prava ljubav hoce to prebroditi, jer kad se logor raspusti ce ljubav jos uvijek biti prisutna.fireandice wrote:I još samo čekam odgovor kako će prava ljubav čekati. Jao.